Logbog for 2017

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Navy Service (på land) (torsdag) d. 5. oktober 2017.
Vi er nu hjemme igen efter en fin tur. Alt gik efter planen, dvs. vi havde lidt forsinkelser undervejs, men der var så meget tid mellem flyvningerne og busserne, at der ikke var problemer med at nå de forskellige forbindelser. Tak til Olga og Ole, der hentede os på rutebilstationen, selv om det blev sent; så slap vi for at lede efter en taxa. Vi var lidt spændte på stormen i Nordtyskland, om vi ville kunne mærke den, men det var meget begrænset. Det eneste, vi bemærkede, var, at turen fra London til Billund gik meget hurtigt – kraftig medvind. Det var som forventet meget koldt at komme hjem, og de havde lovet regn det meste af dagen. Den var heldigvis holdt op, inden vi landede i Billund, men der var meget vådt alle steder. Det blev kun til 1093 sm. i 2017. Det mindste, vi nogensinde har sejlet på et år i Nausikaa, og det meste af tiden var for motor på grund af manglende vind. Nu ligger båden uden mast for første gang i 11 år og skal det næste år være flodbåd. Ifølge planen sejler vi hjem gennem floder og kanaler til næste år. Vi har haft en rigtig fin tur i år og har oplevet en masse. Vi vil nu stoppe opdateringen af logbogen, men vender tilbage engang til foråret, når vi påbegynder turen hjemad. Tak for alle mails, opringninger og anden form for kontakt i årets løb. En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Navy Service (på land) (onsdag) d. 4. oktober 2017.
Vi har haft et rigtig flot vejr i dag. Det var lidt skyet i morges, men klarede hurtigt op, og det blev en meget varm dag (26 grader). Det bliver lidt af en overgang at komme hjem. I dag meldte de kuling med vindstød af stormstyrke og kraftig regn derhjemme samt temperatur mellem 13 og 14 gr. Vi fik afregnet med Navy Service og bestilt transport til Port Saint Louis i morgen tidlig; det sørger de for. Skipperinden fik vasket tøj og kom i bund med det hele. Der er et fint møntvaskeri på marinaen, og det var perfekt vejr at tørre tøj i. Jeg fik skyllet motoren igennem med ferskvand, renset diverse filtre, sprayhood og cockpittelt afmonteret og erstattet af vinterafdækningen, så nu er vi klar til at forlade båden i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Navy Service (på land) (tirsdag) d. 3. oktober 2017.
Vi har haft en rigtig varm dag. Ifølge vejrkortet har vi haft den højeste temperatur i Frankrig - de meldte 26-28 grader for det område, vi befinder os i, og det kom til at passe. Vi måtte krybe i skygge midt på dagen. Vi har rigtig god tid. Det tog ikke så lang tid at pakke masten ned, som jeg havde planlagt med, så vi fik begyndt lidt på forårsklargøringen. Skruen blev gjort ren, og andre småting blev ordnet. Fenderne blev vasket, så de er klar til endnu en sæson. Der blev lavet aftale angående transport af mast med firmaet ’Fastmast’. Alt vel ombord. En hilsen fra landliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Saint Louis - Navy Service (på land) (mandag) d. 2. oktober 2017.
Så er vi kommet på land. Det gik hurtigt og helt uden problemer. Vi skulle være der kl. 09:00 for at få masten af og kl. 09:30 for optagning, ifølge den aftale vi havde lavet. Vi kom i lidt god tid og var der allerede kl. 08:30. De stod allerede klar til at få masten af, og kl. 09:15 stod vi på land og klar til at begynde vinterklargøringen. Vi fik vasket fribordet, bunden, fortøjninger og noget tøj, og masten blev gjort klar til transporten hjem, så vi nåede rigtig meget. Vi var lidt rundt for at se på lokaliteterne. En meget stor plads med plads til over 1000 både. Der er fine toiletter, vaskeri, restaurant, tilbehørsforretning m.m. Et udmærket sted. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Saint Louis (søndag) d. 1. oktober 2017.
Vi holdt weekend/søndag. Der skete ikke meget i dag, vi fik dog afmonteret ledningerne til masten og er nu helt klar til at komme på land. Der er ikke mere, vi kan gøre lige nu. Det er planen, at vi skal have masten af og på land i morgen tidlig. De havde meldt vind i dag, men det var ikke meget, vi mærkede til det; vi ligger i læ her i havnen. I morgen skulle det blive helt stille. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Port Saint Louis.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Saint Louis (lørdag) d. 30. september 2017.
Vi kom videre med vinterklargøringen i dag. Jeg fik skiftet olie og oliefilter på motoren og olie på gearet, så skulle den være klar til de næste 200 timer. Det bliver spændende at se, hvor mange motortimer, det tager at komme hjem igennem kanalerne. Jeg fik løsnet alle vant og afmonteret vantbeskytterne; så er det nemmere, når masten skal af. Vi har haft et lille ophold i det flotte vejr. Der kom lige en front forbi med skyer, og her til aften har det regnet, en stille ’sommerregn’. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Saint Louis (fredag) d. 29. september 2017.
Vi stod op til et rigtig flot sensommervejr, og det holdt hele dagen. Det er som den skønneste sommerdag derhjemme: helt stille, sol fra en skyfri himmel og varmt, men dagene er lidt kortere. Vi kom i gang med vinterklargøringen. Fik sejlene luftet; de blev rullet ud og hang og tørrede en times tid, inden de blev taget ned og pakket sammen. Nu, vi har fået sejlene ned, er vi holdt op med at studere vejrmeldingerne. Den anden dag meldte de hård kuling (Mistral) på tirsdag. Det har de afblæst, nu bliver det bare lidt frisk vind. Fik afmonteret bommen. Det er lidt mærkeligt at rigge båden af; det er 11 år siden, jeg sidst gjorde det, men det bliver rart at få riggen set ordentligt efter. Der blev også tid til at se lidt på Port Saint Louis by. Den ser lidt ’slidt’ ud. Det er i hvert fald ingen turistby; der er ikke mange restauranter og den slags, men der er et rigtig fint supermarked meget tæt på havnekajen, hvor vi ligger, så vi klarer os. En hilsen fra Port Saint Louis.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sausset-les-Pins - Port Saint Louis (torsdag) d. 28. september 2017.
Det var en flot afsked, vi fik med Middelhavet. Helt stille, spejlblankt vand og varmt. Det havde været lidt sjovere, hvis der havde været lidt vind, så vi kunne have sejlet for sejl, men sådan skulle det ikke være. Turen fra Sausset-les-Pins til Port Saint Louis var på godt 15 sm. Det er lidt mærkeligt, at det er slut med at sejle på Middelhavet (vi har lige 2 sm. tilbage ud til Navy Service på mandag), efter så mange år. Nu skal vi have gjort båden klar til at komme på land, og så glæder vi os til næste forår, hvor turen går gennem floder og kanaler tilbage til Danmark. Port Saint Louis er havnen, hvorfra man sejler ud på eller ankommer fra Rhone floden, så her kommer alle bådene, der har været igennem kanalerne. Man skal igennem en sluse, som vi var ovre at se på. Når man skal igennem sluser her i Frankrig, SKAL man bære redningsvest. Det var sjovt at se de gamle fiskere og lystfiskerne blive sluset. Når de passerede sluseporten på vej ind i slusen, blev en redningsvest trukket over hovedet, ikke bundet eller gjort fast på nogen måde, og så snart de passerede sluseporten på vej ud af slusen, blev den flået af igen og kylet ned i båden. Det koster sikkert en bøde, hvis man ikke har den på i slusen. Vi kom ikke rigtig i gang med vinterklargøringen i dag, men i morgen skal vi i gang. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra de tidligere Middelhavssejlere.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port du Frioul - Sausset-les-Pins (onsdag) d. 27. september 2017.
Vi er nu kommet til Sausset-les-Pins. Efter vore bøger er der ingen tank i Port Saint Louis, så hvis vi skulle have tanket, før vi skulle på land, så var sidste chance Sausset-les-Pins. Vi fik tanket og valgte at blive her til i morgen. Turen fra Port du Frioul til Sausset-les-Pins var atter for motor på spejlblankt vand. Der var ikke en vind, der rørte sig hele dagen, og de 24 grader, som de havde lovet, holdt ikke - vi nåede op på 28 grader i skyggen. Metrologerne er ikke til at stole på. I går meldte de meget rolige vindforhold, så langt vi kunne se, men her til aften havde de allerede ændret det. Nu melder de op til 21 m/sek. (Mistralen) fra på tirsdag. Nu håber vi, at det holder. Vi har bestilt optagning på mandag, hvor det fortsat skulle være roligt. Her i Sausset-les-Pins er der ikke meget at foretage sig. Ingen seværdigheder. Vi besøgte turistkontoret, og det eneste, hun kunne foreslå, var en tur langs vandet ad deres promenade. Det gjorde vi så. Turen i dag var på bare 12 sm. og 2 timer, og turen i morgen til Port Saint Louis bliver ikke meget længere. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra Sydfrankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cassis - Port du Frioul (tirsdag) d. 26. september 2017.
Atter en flot morgen med sol og helt stille. Som jeg skrev den anden dag, er vi inde i en stabil periode, og det er ikke kun vindmæssigt. Temperaturen ligger på 23-24 grader om dagen og 20 grader om aftenen, faldende til 17-18 grader om morgenen, og det fortsætter, så langt vejrmeldingen rækker. Et rigtig flot sensommervejr. Vi forlod Cassis ved halv ellevetiden og sejlede til Port du Frioul. En havn, der er bygget mellem Ile Retonneau og Ile Pomegues. De to øer er forbundet med en dæmning, og inde bag dæmningen er der bygget en stor havn med en meget stor marina. Hvis det kun er lokale, der har både liggende i marinaen, så har de mange båd hver. Det må være sejlere fra Marseille, der har deres både liggende her. Der er også kun 2½ sm. ind til Marseille, og der er et utal af turbåde, der forbinder øerne med fastlandet. Et lidt specielt sted. Der er store gamle fæstningsanlæg på begge øer, der i gamle dage har beskyttet indsejlingen til Marseille. Der er et utal af restauranter, men vi er uden for sæsonen, så ingen gæster. Her er meget stille. Alt vel ombord. En hilsen fra Republique du Frioul.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bandol - Cassis (mandag) d. 25. september 2017.
Så er vi kommet til Cassis efter en kort tur fra Bandol, en tur på ca. 13 sm. på spejlblankt vand. Vi havde ringet til Cassis på forhånd for at høre, om der var plads. Det er en lille havn og et populært sted. Der var plads, vi skulle bare kalde havnen på VHF 09, når vi var i havneindsejlingen. Det gjorde vi, men havneassistenten havde ikke fået at vide, at vi ville komme. Vi stod ikke på hans liste. Han fandt en plads til os, selv om vi ikke var på listen. Det er et rigtig hyggeligt sted, der ligger inde bag det flotte Cap Canaille. Bag havnen oppe på toppen af en klippe ligger Le Chateau, der var flot belyst om aftenen. Et rigtig hyggeligt sted med mange turister. Dejligt med lidt liv. Skipper er ved at være oven på igen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bandol (søndag) d. 24. september 2017.
De har meldt meget stabilt vejr for den næste uge, hvad vinden angår; undtagen i dag, hvor det skulle blæse friskt fra vest. Vi skal mod vest, så vi besluttede at blive en dag ekstra i Bandol - så kunne vi også få set lidt af byen. Vi ville op og handle på det lokale marked, men det, vi først fandt, var et stort loppemarked med mange fine ting. Der var især mange ting fra spiritusfirmaet Ricard. Efterkommeren af stifteren af Ricard ejer øen Bendor, der ligger lige uden for havnen i Bandol. Der er et vin- og spiritusmuseum på øen, samt restauranter og hotel. En lille færge forbinder øen med Bandol. Vi fandt senere det lokale marked, men det var ikke noget at skrive om. Dyrt, og kedelige varer. Der var stadig bil- og motorcykel udstilling langs kajen. Det blev til lidt traveture; skipper er ved at have det bedre. Nu er det bare lidt hoste, der driller. En hilsen fra turisterne i Bandol.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ile de Porquerolles - Bandol (lørdag) d. 23. september 2017.
Det blev en lun sensommernat på Porquerolles. Temperaturen kom ikke under de 20 grader (det er det, vi kalder en tropenat, derhjemme). Havet var blankt, ikke en vind rørte sig, og skyerne hang tungt over området. Det var nok derfor, vi havde det så varmt - de holdt på varmen. Ud på eftermiddagen klarede det op, og vi fik en flot eftermiddag i Bandol. Turen fra Porquerolles til Bandol var på ca. 24 sm. og tog 4 timer. Det var ikke så meget, vi fik set af Bandol i dag. Skipper havde det bedst, når han lå på langs. Det er godt nok en forkølelse, der vil noget! Håber, det bliver bedre i morgen. Vi nåede dog at se lidt af havnepromenaden, og der var liv. Den var fyldt med mennesker, og der var biludstilling. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ile de Port-Cros - Ile de Porquerolles (fredag) d. 22. september 2017.
Vi er nu nået til Ile de Porquerolles, en anden af øerne i øgruppen Iles d´Hyeres . Vi havde hørt Porquerolles omtalt meget positivt af andre sejlere, og efter at have besøgt Ile de Port-Cros, som var en perle, så havde vi vore forventninger. Vi blev lidt skuffede. Kom til en stor marina, magen til dem inde på fastlandet, med værft og forretninger. Der var også en lille by, men ikke så charmerende som Port-Cros. De to øer har samme bevoksning, og der er anlagt stier rundt på øerne, men det kneb med skippers energi. Han er blevet godt og grundigt forkølet. Det startede med skipperinden for nogle dage siden. Hun slap hurtigt over det, men så blev jeg forkølet og kan ikke rigtig slippe af med det. Vi var dog rundt og se de forskellige seværdigheder. Det har været lidt skyet i dag, men varmen er kommet tilbage, og vi kunne sidde ude i cockpittet og nyde den lune aften over en kop the og et glas rom. Det var helt stille; vandet var blankt, og ankerlanternerne fra alle ankerliggerne, og dem var der mange af, spejlede sig i vandet, rigtig flot syn. Alt vel bortset fra skippers forkølelse. En hilsen fra Ile de Porquerolles.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Cavalaire - Ile de Port-Cros (torsdag) d. 21. september 2017
Vi stod op til en rigtig flot morgen. Ikke så kold som de forrige, og det blev en rigtig flot dag og meget lunere end i går, så pigen på havnekontoret fik ret. Da vi var ved at gøre klar til at sejle til Porquerolles spurgte vor nabo, en franskmand, hvor vi ville hen. Vi forklarede, at vi var på vej til Porquerolles. Det var også et rigtig dejligt sted, men han syntes, at vi skulle sejle til Ile de Port-Cros først. Det var næsten lige på vejen, og det var, efter hans mening, den fineste havn på Frankrigs sydkyst. Vi fik set lidt i bøgerne og besluttede at sejle til Ile de Port-Cros og se, hvad det var for noget. Det var kun ca. 12 sm. fra Cavalaire, så det var til at overse, og derfra var der kun ca. 9 sm. til Porquerolles, hvis det ikke var noget. Det var alle tiders sted, og vi blev der. En rigtig hyggelig lille havn med få huse. Ingen faciliteter (dog et toilet), ingen veje, kun stier. Vi fik travet en tur rundt på øen ad en af de afmærkede stier - flot tur! Godt, vi kom i snak med franskmanden, ellers var vi sejlet forbi denne fine ø. I morgen går turen så til Porquerolles. Alt vel ombord. En sensommerhilsen fra Ile de Port-Cros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Santa Lucia (Saint Raphael) - Port Cavalaire (onsdag) d. 20. september 2017.
Vejrmeldingen lovede rolige vindforhold i den kommende tid, og solen skinnede fra en skyfri himmel, da vi stod op. Men vi måtte have lidt varme på her til morgen, for det var hundekoldt. Jeg gik op for at afregne og spurgte pigen i havnekontoret, om det var normal temperatur her i Sydfrankrig. Hun frøs også og sagde, at det var meget unormalt for årstiden. Det var vintertemperaturer, de havde lige nu, men fra i morgen ville vi få temperatur, der passede til årstiden. Jeg spurgte, om hun ville garantere det, og der kom prompte et: ’Yes’ og hun tilføjede med et smil: ’You are saling now…’. Vi fik en rigtig fin tur til Cavalaire sur Mer. Vi fik endda sejlet en hel time for sejl, inden vinden lagde sig helt. Det blev en tur på godt 22 sm og 4 timer. Port Cavalaire er en rigtig fin marina, der ligger helt inde i byen. Der er fyldt med restauranter langs havnekajen og nemt til supermarkeder, så det benyttede vi os af og fik provianteret til de næste dage. Vi har planer om at sejle til Porquerolles i morgen, en af øerne i øgruppen: Iles d´Hyeres, der omfatter 4 øer. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Santa Lucia (Saint Raphael) (tirsdag) d. 19. september 2017.
Vi stod op til en flot morgen med sol fra en skyfri himmel, men hundekoldt. Vi måtte finde de lange og trøje frem fra gemmerne. Vi havde en let NV til N-lig vind, fint sejlvejr, men lige vest for os ved Cap Camarat, ca. 13 sm. herfra, meldte de 18-19 m/sek. fra V, lige den retning vi skulle. Mistralen er ikke helt død endnu; den har blæst mere eller mindre den sidste 1½ uge. Vi besluttede at tage en dag mere i Saint Raphael. Vi havde heller ikke fået set Saint Raphael og Frejus, kun lige vejen op til banegården. Formiddagen blev brugt til planlægning. Fik lavet aftale med Navy Service ang. afmontering af mast og optagning af båden til mandag d. 2. oktober kl. 09:00 - så er det med at være der! Kom også lidt nærmere vedr. hjemtransport af mast, men har endnu ikke lavet nogen aftale. Om eftermiddagen travede vi en tur ind til Saint Raphael og videre til Frejus. De to byer er helt vokset sammen, og kun byskiltet viser, hvilken by man er i. Vi var nået ud til lystbådehavnen i Frejus, da vi pludselig hørte, at det buldrede i det fjerne. Vi havde ikke lagt mærke til de sorte skyer, der kom væltende ned mod os oppe fra bjergene. Vi fik benene på nakken og skyndte os tilbage til båden; nåede tilbage inden det for alvor begyndte at regne. I morgen planlægger vi at sejle til Cavalaire sur Mer. En kølig hilsen fra det sydlige Frankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Santa Lucia (Saint Raphael) (mandag) d. 18. september 2017.
Det er blevet efterår her i det sydlige Frankrig; håber sensommeren vender tilbage om et par dage. I dag har det blæst, som de havde meldt, og så har det været overskyet med enkelte lette regnbyger. Vi så ikke noget til solen, og det er den, der giver varmen. Vi havde omkring 20 grader om dagen og 14 grader om natten, som en dansk sommer, men køligt for Sydfrankrig i september måned. Vi fandt en god bog, fik opdateret hjemmesiden og hyggede os nede om læ. Det var udmærket med en dag, hvor vi ikke skulle noget - vi har oplevet en del de sidste dage. Et stort tillykke med de 14 år til Christian! Alt vel ombord. En kølig hilsen fra Saint Raphael.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Santa Lucia (Saint Raphael) (søndag) d. 17. september 2017.
SNCF (de franske jernbaner) har tilbud d. 16., 17. og 20. september, hvor man kan rejse ubegrænset en dag for 5 € på de lokale strækninger. Det benyttede vi os af i går, da vi var i Cannes. Vi tog en tur mere i dag, hvor turen gik til Antibes. Vi havde været i Antibes tidligere, men det er mange år siden, så vi ville godt se byen igen. Det er en rigtig fin gammel by med en kæmpestor havn. Den ene bro efter den anden var fyldt med store motorbåde. De kæmpestore både lå på indersiden af ydermolen (milliardærkajen, som den kaldes). M/S Dilbar lå fortøjet ved denne kaj. M/S Dilbar er en af verdens største, når man taler om lystyacht - den er 157 m. lang og har en besætning på 80+. Den er ejet af den russiske milliardær Alisher Usmanov. Vi besøgte Chateau Grimaldi, hvor der er indrettet et Picasso Museum. Vi havde læst, at Picasso engang havde lånt slottet/fæstningen og havde malet en del billeder der, som han havde foræret til stedet. Der var udstillet en hel del fotos fra de år, han tilbragte i Sydfrankrig, men vi så ingen billeder, som han havde malet. De var nok erstattet af en særudstilling, der blev vist for tiden. Vi var rundt i den gamle bydel og havde en rigtig fin dag i Antibes. Det blæste meget, som de havde meldt, og der var høje bølger med skum på toppene på havet uden for Antibes. Solen skinnede, og hvor der var læ var der rigtig dejligt. Det ruskede slemt i båden, da vi kom tilbage til Saint Raphael. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Antibes.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Santa Lucia (Saint Raphael) (lørdag) d. 16. september 2017.
Vi har været på bådudstilling i dag. Vi ville en tur til Cannes for at se, hvad det var, der var skyld i, at vi ikke kunne få en plads i havnen eller omliggende marinaer. Det var lidt af en bådudstilling, Europas største. Lidt andet end den gang, der var flydende bådudstilling i Kolding. De havde ryddet de to havne for lokale både. Der var udstillet 600 både, og det var af en lidt anden størrelse, end vi er vant til at se derhjemme. Størrelsen på sejlbådene lå mellem 55 og 95 fod (Swan 95). Der var et par enkelte lidt mindre både bl.a. en X-40.3. De kæmpe store superyachts lå på stribe, den ene større end den anden, og i teltene rundt på området præsenterede de forskellige champagnehuse deres produkter side om side med juvelererne og Maserati bilerne. Lidt andet end det, der bliver udstillet i Danmark. Det var sjovt at opleve, men der var ikke meget af interesse for os. Vi manglede standene, hvor vi kunne købe lidt billigt udstyr. Der blev også tid til at se lidt på Cannes by. Det er næsten ikke andet end forretninger med de meget dyre luksusvarer. Det mest berømte ved Cannes er deres havnefront med Hotel Carlton og palmerne. Vejret startede pænt solrigt og stille, men de havde lovet en blæsende dag, og det kom til at passe. Her til aften blæser det kraftigt, og det skulle fortsætte de næste dage. Det skal ikke blæse ret meget, før bølgerne rejser sig til en anselig størrelse i farvandet ud for os. En hilsen fra bådudstillingen i Cannes.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Santa Lucia (Saint Raphael) (fredag) d. 15. september 2017.
Der er sket et omslag i vejret. Det er pludselig blevet efterår her i Sydfrankrig - efter sigende en måned før normalt. Det har været overskyet det meste af dagen og køligt. Vi måtte have cockpitteltet rejst for at holde varmen, vi havde en hård og kølig vind ind agter. Vi havde inviteret Vibeke og Søren Julius til frokost og havde en rigtig hyggelig dag sammen med dem, men havde håbet på lidt bedre vejr, så vi kunne have siddet oppe i cockpittet og spise, men det blev nede om læ i stedet. De var også til frokost hos os her i Port de Santa Lucia for nøjagtig 7 år siden - da var de hernede for at se på lejlighed. En kold og blæsende hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Santa Lucia (Saint Raphael) (torsdag) d. 14. september 2017.
Vi stod op til en rigtig flot morgen med sol fra en skyfri himmel, men de havde lovet hård vind i løbet af dagen, og jeg skal love for, at det blev blæsevejr. Sidst på dagen havde vi en regulær kuling fra vest. Det er Mistralen der fortsætter med at sende hård vind ud i Middelhavet, og i dag blev det sendt op langs kysten op til os. Vi havde fået en fin plads, hvor der var lidt læ fra en stor motorbåd, så vi led ingen nød. Det er fortsat dejligt varmt. Vi fik travet lidt ture rundt i området og provianteret lidt. Vi har inviteret gæster til i morgen; det er Vibeke og Søren Julius, som vi besøgte den anden dag i Vence. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Saint Raphael.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nice - Port de Santa Lucia (Saint Raphael) (onsdag) d. 13. september 2017.
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Nice. Der var en smule vind fra NØ (agten for tværs), da vi forlod Nice, men den lagde sig meget hurtigt, og resten af turen havde vi næsten havblik, når vi ser bort fra de store dønninger der stod mange steder. Mistralen blæser stadig kraftigt; nogle dage når den ikke ind til kysten, men holder sig lidt ude til søs. Dønningerne, derimod, banker ind mod kysten i forskellig størrelse, men de er der hele tiden. Vi kan mærke dem, selv om vi ligger inde i en beskyttet havn. Vi havde en fin tur fra Nice til Port de Santa Lucia trods dønninger, en tur på ca. 30 sm. og knap 5 timer. Vi fik anvist en plads lige inden for havnehullet i Port de Santa Lucia - det var jeg ikke helt tilfreds med. For det første var der MEGET langt til alt - toilet, bad, indkøb, restauranter, ja alt, og så lå vi lidt udsat, hvis den hårde vind, som de havde varslet, kom i morgen. Jeg spurgte, om de ikke havde en plads nærmere alle faciliteterne? Og jo, det havde de da. De havde en plads helt inde i bunden af havnen tæt på alt - om vi ville have den? Vi flyttede med det samme og ligger nu rigtig godt. Vi var lidt rundt for at se på området, og her er rigtig dejligt. Vi kunne godt genkende det fra sidste besøg i 2010, hvor Vibeke og Søren Julius for øvrigt besøgte os. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nice (tirsdag) d. 12. september 2017.
Vi var inviteret på frokost i Vence af Vibeke og Søren Julius, nogle venner fra Kolding. Vi havde aftalt, at de skulle hente os kl. 10, men inden da havde vi travlt. Vi havde fået et svar fra Antibes: Alt var optaget – ingen plads. Jeg begyndte så at kontakte de nærliggende marinaer og fik samme svar. Det viste sig, at der er en stor international bådudstilling i Cannes i den kommende weekend. De har ryddet begge marinaer i Cannes for lokale både og sejlet dem rundt til de nærliggende marinaer, og samtidig har folk for lang tid siden bestilt pladser, hvis de skulle til bådudstilling. Vi skulle finde et sted, hvor vi kunne ligge i morgen. Det nærmeste vi fandt, var Port de Santa Lucia i Santa Raphael, så der sejler vi til i morgen. Vi blev hentet ved 10 tiden af Vibeke og Søren Julius og kørte hjem til deres dejlige lejlighed, hvor de serverede en dejlig frokost. Sidst på eftermiddagen var vi oppe og se Vence, hvor de viste os rundt i den gamle bydel. Efter lidt snacks kørte de os tilbage til Nice. Tusind tak for en rigtig dejlig dag! Det er et rigtigt skønt sted, I har fundet. En hilsen fra Nice/Vence.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Menton Garavan - Nice (mandag) d. 11. september 2017.
De havde meldt rimeligt vejr i dag. Ikke noget vind af betydning, men der var en del swell (dønning). Dog ikke mere end vi kunne sejle i, og den kom fra SW, den retning som vi skulle, så vi fik dem ind på en behagelig måde. Det er værre, når de kommer ind fra siden. Vi måtte ikke komme til Nice før tidligst kl. 12, og da der kun var ca. 13 sm., havde vi god tid til at blive klar. Vi havde en fin tur; dog skabte de kæmpe motoryachts, der forlod Monaco, en del uro i vandet. Nogle af dem havde en modbydelig hækbølge. Da vi ankom til Nice, fik vi besked på, at plads G67 var reserveret til os, så det var bare at finde den. En fin plads. Nice har en forholdsvis lille havn, så hvis man ikke har reserveret, skal man ikke regne med at få plads. Havnen ligger inde midt i byen, så det er let at komme rundt til de forskellige seværdigheder. Vi var bl.a. på deres berømte marked med blomster og grøntsager. Det var nu ikke det, vi fandt, for om mandagen er der loppemarked og antik marked i stedet. Det var nu også meget sjovere. Vi var lidt rundt i den gamle bydel, inden vi vendte tilbage til båden. Ifølge vejrmeldingerne skulle vi få hård vind fra på torsdag og nogle dage frem. Vi havde kun bestilt plads i 3 dage her i Nice, og dvs vi skulle sejle herfra på torsdag. Det havde vi ikke lyst til, så vi begyndte at se os om efter et sted at sejle hen på onsdag. Har sendt e-mail til Antibes og spurgt, om de har plads. Sidst vi anløb Antibes (2010), var der ingen plads at få, så nu ville vi bestille en. Afventer svar. Har lige hørt, at der har været et kraftigt uvejr over Livorno, og folk er omkommet. Det var nok det, der passerede os i lørdags. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Menton Garavan (søndag) d. 10. september 2017.
Det har blæst godt i dag. Søerne har banket ind på molen, og det gav da også lidt bevægelse inde i havnen, men ikke noget der generede. Formiddagen blev brugt på ’kontoret’. Vi skal se at få lavet en aftale vedrørende transport af mast fra Frankrig til Tyskland eller Kolding. Vi er ved at indhente tilbud fra forskellige transportører. Vi så også på den videre tur fra Nice. Her i området skal man bestille plads i god tid, hvis man vil være sikker på at få en plads, og det er lidt svært med den meget vekslende vejrmelding vi har lige for tiden. Men i morgen går turen til Nice, hvor vi har plads de næste 2-3 dage - håber så, at vejret er bedre end i dag. Om eftermiddagen var vi inde og lege turister i den gamle del af Menton, en nydelig gammel by. En hilsen fra turisterne i Menton.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Menton Garavan (lørdag) d. 9. september 2017.
Det startede som en rigtig fin dag med sol fra en letskyet himmel og varmt. Skipperinden gik i gang med at vaske båden og nåede at blive færdig, inden himlens sluser åbnede sig. Jeg skal love for, at båden blev godt og grundigt skyllet. De havde varslet ’heavy rain and thunderstorms’, og det kom næsten på klokkeslæt kl. 13 og varede til langt ud på aftenen. Da det var værst, var der ikke mange meters sigt. Vi havde provianteret til de næste par dage, så vi havde ikke behov for at skulle uden for båden. Vi gik på ’kontoret’. Skipperinden fik skrevet et nyt rejsebrev som afslutningen på vores tur rundt i Italien. Skipper gik i gang med at finde billeder frem til rejsebrevet. Det tager lidt tid, men de skal nok komme; der er mange at vælge imellem. Vi bliver i Menton indtil mandag, så vi kan få set lidt af byen i morgen, hvor det skulle blive fint vejr igen. Alt vel ombord. En regnvejrshilsen fra Sydfrankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Loano / Italien - Menton Garavan / Frankrig (fredag) d. 8. september 2017.
Efter at have sejlet rundt 2 år i Italien er vi nu nået til Frankrig, nærmere bestemt Menton – Garavan, den første havn lige efter grænsen. De har meldt kraftig regn og vind for i morgen. Vi kan ikke se, hvor tæt på kysten den kraftige vind kommer, men det vil uden tvivl give en hel del swell (dønning), så vi besluttede at tage hele turen fra Loano til Menton i dag, en tur på 45 sm. og 7½ time. Der var ingen vind af betydning, men der var allerede en hel del swell, så vi fik atter nogle vippeture. Det var lidt af en omvæltning at komme til Frankrig. Vi kunne godt huske det fra 2010. I Italien kommer de ud og tager imod og hjælper med fortøjninger. Her i Menton kalder man dem på VHF’en, og de taler kun fransk; men det klarede skipperinden fint, og så får man et nummer, hvor man kan ligge. Så er det op til en selv at finde pladsen og få fortøjet, og det er ikke så let, når man fortøjer ved hjælp af mooringliner; dem skal man selv ind og hente inde på broen. Nå, det var helt stille, så det gik fint. Det var en fornøjelse at købe – og spise – fransk mad igen! Vi bliver her et par dage, inden vi fortsætter mod Nice. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Loano (torsdag) d. 7. september 2017.
Vi tog en overliggerdag i Marina di Loano, som er et rigtig dejligt sted. En af grundene var vejrmeldingen; de havde lovet regn og torden. Men som så mange gange før, så holdt vejrmeldingen ikke. I dette tilfælde gjorde det ikke noget. Vi har haft det skønneste vejr: stille, sol og varmt. Vi var oppe i nærheden af de 30 grader. Det tog ikke lang tid at få tørret det tøj, vi fik vasket i går, og der blev tid til endnu en maskinfuld. Vi fik gjort lidt rent, foretaget lidt vedligeholdelse og eftersyn. Der blev også tid til en tur ind og se den gamle bydel af Loano. Vi fortsætter turen vest på i morgen og regner med at nå Frankrig. Mistralen har meldt sin ankomst; vi skulle få en snert af den i overmorgen, så vi bliver i Menton, som er vort mål, i nogle dage - som det ser ud nu. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Loano.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Varazze - Marina di Loano (onsdag) d. 6. september 2017.
Vi fortsatte vor tur mod Frankrig og nåede til Marina di Loano, en tur på ca. 21 sm. I dag var vi nok lidt dovne, for på den sidste del af turen kunne vi godt have sejlet for sejl. Vi skulle jo ikke så langt og havde tid nok, men det blev med motoren. Vi må se at tage os lidt sammen næste gang, lejligheden byder sig. Marina di Loano er en super flot marina med ALLE faciliteter. Vi blev hentet af en havneassistent i en gummibåd og fik anvist en rigtig fin plads tæt på toilet og bad. Det er en meget stor marina, så der kan godt være langt til toiletter og bad. Efter at have sundet os lidt gik skipperinden i gang med projekt vasketøj. Det er første vaskeri, vi har mødt i efteråret, og vi havde lidt snavsetøj fra foråret, så der kom gang i den store maskine (13 kg.). Det er helt stille, og luftfugtigheden er meget høj, så det var ikke meget, tøjet nåede at tørre i dag. Håber på bedre vejr til at tørre tøj i morgen. Meget mørke og truende skyer har hængt oppe over bjergene lige bag os hele dagen, men de blev deroppe. En sejlerhilsen fra de lidt dovne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Maina Chiavari - Marina di Varazze (tirsdag) d. 5. september 2017.
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Marina Chiavari efter en meget rolig nat uden høj musik og et faldende antal myg. Vi har haft en hel del myg med os fra La Spezia. Hver gang man åbner noget eller ryster en pude, dukker der myg frem. Der går nok nogle dage, inden vi er af med dem. De havde lovet næsten vindstille i dag, og det holdt. Vi fik en svag østlig (1-3 m/sek.) vind på hele turen, ikke noget vi kunne bruge til at sejle på (læns). Vi er lidt heldige. Der er kulingsvarsel/stormvarsel med tordenbyger for næsten alle farvande rundt om os, men her oppe i Genuabugten er der helt stille. Ifølge vejrmeldingerne ændrer det sig i løbet af nogle dage, så får vi også Mistralen at føle. Vi satte kurs mod Marina di Varazze; det er lige tværs over Genuabugten tæt på Genua, en tur på ca. 34 sm. Vi fik en venlig modtagelse af havneassistenten i Marina di Varazze, der bød os velkommen, og alle formaliteter, undtagen betalingen, blev foretaget ude på broen. En flot og velholdt marina med alle faciliteter. Vi var en tur inde i byen; en ferieby med masser af hoteller og badestrande, der var fyldt med badegæster, rigtig feriestemning. En lille, hyggelig gammel by. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra motorsejlerfolket.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Spezia (Alberto de Benedetti) - Marina Chiavari (mandag) d. 4. september 2017.
La Spezia er et rigtig dejligt sted, men der er også slanger i et paradis. Vi har nydt ikke at have myg ombord, indtil vi nåede La Spezia. Her fik vi det til gengæld i rigelige mængder. Og så er der en udendørs restaurant/natklub nede ved havnen. Den har live-musik om aftenen/natten, og dens højttaler vender lige ud mod os. De spillede meget højt. Det var som at være på en festival foran tribunen. Umuligt at sove selv med ørepropper, men bortset fra det, så var der dejligt. Vi har haft en lidt afvekslende tur i dag. De havde meldt svag vind, og da vi var ude at trave i Cinque Terre i går, kunne vi se, at søen havde lagt sig, så vi tog af sted og regnede med en stille og rolig tur. Det var da også helt stille inde i La Spezia og havblik, men det ændrede sig brat, da vi sejlede ud gennem løbet ved Portovenere. Pludselig havde vi en meget høj og voldsom sø og faldvinde fra bjergene på 6-8 m/sek. Vi satte kurs væk fra kysten, og det hjalp da også lidt, men vi havde en rigtig træls dønning, der gav en voldsom vippetur på de første 2/3 af turen til Santa Margherita Ligure, som var vort mål. Det var en meget rodet havn med mange broer, der var ejet og drevet af forskellige klubber/firmaer. Det var svært at komme i kontakt med nogle, og de første, hvor det lykkedes at få kontakt, havde ingen pladser. Det lykkedes langt om længe at komme i kontakt med en, der lige skulle spørge, om der var plads. Han kom tilbage og meddelte, at de havde plads til os, men at det kostede 93 €; det ville vi ikke give. Der så meget rodet ud og ikke særlig tiltalende. Vi sejlede til nabohavnen – Rapallo - ca. 1 sm. væk, men der var vi nok for små til, at de ville have os liggende. De meddelte, at de desværre ikke havde plads. Så måtte vi sejle ca. 3 sm. tilbage til Chiavari, en stor og flot marina med masser af plads. Her blev vi budt velkommen af et venligt personale og slap med 30 €. Det blev en lidt længere tur end beregnet, i alt 44 sm. Det blev ikke til de store udskejelser om aftenen. Lidt proviantering, og så ned og hvile benene. Vi kunne godt mærke traveturen i Cinque Terre i går og så vippeturen i dag. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Spezia (Alberto de Benedetti) (søndag) d. 3. september 2017.
Vinden har lagt sig efter frontpassagen i aftes, og det har klaret op på det hele. Luften er blevet meget mere klar, men det er også blevet lidt køligere. Vi kom ’kun’ op på 26 grader i dag. En temperatur, der passer os godt, og var fin til en travetur i Cinque Terre området. Vi tog toget ud til Monterosso og begyndte opstigningen. Det går meget stejlt op efter byerne, men til gengæld meget stejlt ned mod byerne. Det er en rigtig flot tur mellem Monterosso og Vernazza, hele turen er flot, men den er speciel på denne strækning. Denne del af turen tager godt 2 timer. Vi gjorde et længere stop i Vernazza, hvor vi fik en dejlig frokost, inden vi fortsatte til Corniglia. Endnu en strækning, der tager godt et par timer. Strækningen mellem Corniglia og Manarola, samt strækningen mellem Manarola og Riomaggiore var lukket på grund af vedligeholdelse efter regnskyl. Det er de korteste strækninger og mindst interessante, så det gjorde ikke så meget. Vi havde måske heller ikke kræfter til mere. Det blev til ca. 25.000 skridt i dag, og det var stejlt op og ned. Vi er klar til at fortsætte vor tur mod Frankrig i morgen. En hilsen fra en træt besætning ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Spezia (Alberto de Benedetti) (lørdag) d. 2. september 2017.
Vi har slappet af i dag, sad lidt længe over morgenkaffen. De havde lovet hård vind i dag, og det fik vi og en sø/dønning på mellem 1½ og 2 m.; men vi lå godt beskyttet inde i La Spezias havn. De havde også meldt regn sidst på dagen. Det mærkede vi nu ikke meget til. Der kom en smule ud på aftenen, men de havde ikke meldt torden, og det skal jeg love for, at vi fik! Det er længe siden, jeg har oplevet så mange lyn. Det var et lyshav, og det varede længe, men ingen vind og som sagt kun lidt regn. Vi har været på det lokale marked her til formiddag - et dagligt marked, hvor de lokale køber deres daglige fødevarer. Her kan man købe alt det, man har brug for. Dog skal man stadig i de lokale forretninger eller et supermarked, hvis man skal have kaffe eller køkkenruller og den slags. Det er kun friske forbrugsvarer, man finder på markedet. Om eftermiddagen legede vi turister i La Spezia, var oppe og besøge borgen, der rummer et arkæologisk museum. Fint museum og en flot udsigt oppe fra toppen af borgen. Var en tur rundt i byen og nød en Spritz, mens vi så på livet. En dejlig, afslappende dag. I morgen planlægger vi at trave en tur mellem byerne i Cinque Terre, det bliver nok ikke så afslappende. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i La Spezia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Viarggio (Darsena della Madonnina) - La Spezia (Alberto de Benedetti) (fredag) d. 1. september 2017.
Der kom en frontpassage i nat med regn og torden, som de havde varslet, men vi fik kun lidt regn. Lyn og torden var ikke lige oppe over os, så alt forløb stille og roligt. De havde meldt rolige vindforhold i dag, så vi sejlede til La Spezia, en tur på ca. 24 sm., og det tog 4 timer. De havde også meldt tiltagende sø/dønning i løbet af eftermiddagen. Det stammer fra et kraftigt blæsevejr nord for Korsika. Vi havde regnet med, at vi kunne nå at komme i havn, inden søen rejste sig, men den kom lidt før meldt. Vi havde kraftig sø på næsten hele turen og ingen vind; det gav noget af en vippetur. Det er længe siden, vi har været ude i så urolig sø. Den sidste lille time sejlede vi dog i læ. Vi ligger nu i La Spezia og planlægger at blive her nogle dage. Vi skal se lidt nærmere på byen og har planer om at trave en tur mellem byerne i Cinque Terre området. Vi var en tur oppe i byen for at proviantere lidt og kunne genkende det meste, fra da vi var her i 2010. De melder lidt ustadigt vejr i morgen, men det bedste af det hele: temperaturen er faldet ca.5 grader til omkring 26 grader. Det passer os godt. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en lille båd, der vipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Livorno (Yacht Club Livorno) - Viareggio (Darsena della Madonnina) (torsfdag) d. 31. august 2017
Så er vi nået til Viareggio efter en lille tur på 20 sm. Der var så at sige ingen vind på turen, så igen for motor. Vi få brugt noget dieselolie, men kommer også et stykke vej. Her til aften er det en uge siden, vi tog flyet fra Billund til Rom. Vi synes, at vi har nået meget og oplevet meget på den uge. Vi fik gjort båden klar og har besøgt flere havne og sejlet 200 sm. Vi er godt på vej mod Frankrig. Det ser ud til, at det stabile vejr, vi har haft indtil nu, er slut. Vi kan se på nyhederne, at de har haft kraftig regn i Rom i dag, og de melder regn og torden hos os i løbet af natten. Vi havde læst, at Viareggio skulle være et rigtig dejligt sted. Det kommer nok lidt an på, hvad man går efter. Der er kæmpe badestrande på begge sider af byen med masser af restauranter og forlystelser, men det er ikke lige det, vi går efter. Selve byen er ikke noget særligt efter vor mening. Havnen er kæmpe stor med mange kanaler og små havnebassiner. Der er mange store værfter, og det er her, mange af de helt store lystyachter bliver bygget. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Portoferraio (Elba) - Livorno (Yacht Club Livorno) (onsdag) d. 30. august 2017.
Vi stod op til en meget varm og fugtig (meget høj fugtighedsprocent) morgen i Portoferraio. Der var ikke megen sigt, da vi kom ud af havnen, og vind var der ikke meget af, så vi satte autopiloten til at styre, og 7½ time efter var vi i Livorno (ca. 47 sm.). Det blev en varm tur. Den smule vind, der var, kom fra syd, og da vi skulle mod nord, føltes det, som om luften stod stille. Det, sammen med at solen skinnende fra en skyfri himmel, gjorde det ikke bedre. Vi gik ind til Yacht Club Livorno, hvor vi havde ligget i 2010. Blev modtaget af samme venlige havnefoged som sidst. Vi havde helt glemt, hvor uroligt der var, når alle motorbådene sejlede forbi. Nå, de sejlede ikke om natten, så ud på aftenen blev der roligt. Vi var en tur oppe i byen for at proviantere. Selve Livorno er ikke noget særligt; det, der er værd at se, havde vi set, men der var masser at se på i havnen. Det er en kæmpe stor havn med mange færger, og mange store krydstogtskibe anløber Livorno. Passagererne skal ind og besøge Pisa, der ligger tæt på Livorno. Der var dejlig luft ude i Yacht Club Livorno, hvor vi lå. Vi fortsætter nord på i morgen og har sat Viareggio, som morgendagens mål. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Portoferraio (Elba) (tirsdag) d. 29. august 2017.
Vi tog en overliggerdag i Portoferraio; vi ville godt gense lidt af den gamle by. Vi var bl.a. en tur oppe ad Napoleon Trappen. En stor trappe, der fører nede fra byen og op til Napoleons residens, da han var guvernør på Elba. Det blev en meget varm dag i havnen i Portoferraio. Den gamle fæstningshavn ligger omgivet af høje klipper på de tre sider og med fæstningsanlæg på toppen af klipperne. Vi lå i læ for den smule vind, der var, og solen bagte ned over os fra en skyfri himmel. Det var skønt, da solen gik ned bag klipperne, og vi kunne begynde at trække vejret. Den gamle bydel bliver spærret af for kørende trafik kl. 19:30, og så myldrer folk ind, sikke et liv! Vi fandt et hyggeligt sted at spise om aftenen, inde i den gamle bydel, hvor der ikke var så varmt. Vi havde oprindeligt planer om at sejle til en lille ø lidt nord for Elba – Capraia. Det skulle være en fin lille ø, men der skulle ikke være noget specielt at opleve. For ikke at komme i samme situation, som da vi ville besøge Giglio, ringede jeg ud for at reservere en plads. Det var helt ok, de havde plads til os i morgen. Altså godt. Lige før vi afsluttede samtalen, meddelte hun, at for en båd af vor størrelse kostede det 120 € i døgnet. Det, syntes jeg, var lige i overkanten og takkede nej. Vi planlægger at sejle til Livorno i stedet. Der skulle komme sydlig vind i morgen, men jeg tvivler på, at der kommer nok til at sejle på, men lad os se. En meget varm hilsen fra Portoferraio.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santo Stefano (Porto Domiziano) - Portoferraio (Elba) (mandag) d. 28. august 2017.
Vi stod op til en rigtig flot morgen med sol fra en skyfri himmel og stille. De havde lovet svag til let vind fra NV hele dagen, og det kom til at holde stik. Vi skulle desværre mod NV, men i løbet af et par dage skulle vinden dreje til syd; lad os håbe, at vi kan udnytte den. Det ville være dejligt med et par dage for sejl uden motor. Men lad os nu se, de ændrer vejrudsigten hele tiden. De havde meldt hård nordlig vind for i morgen - det er blevet annulleret. Vi havde sat Portoferraio på Elba som dagens mål, en tur på ca. 47 sm. Vi var lidt spændte på, om der var plads i havnen; det er stadig feriesæson på disse kanter. Vi kom ind til en næsten tom havn, men alligevel spurgte de, om vi havde reserveret plads. Det havde vi ikke, men fik alligevel en plads for de næste par dage. Da vi nåede aften, var havnen fyldt op. Skipper blev meget overrasket, da han var oppe for at betale havnepenge. Sidst vi var her (2011), skulle vi have betalt 80,00 € pr. døgn i juli og august måned (vi var der i foråret og slap med 40,00 €), men nu skulle vi ’kun’ betale 45,00 €. Portoferraio er et rigtig fint sted, en fin by, og den meget trafikerede vej langs kajen, hvor vi ligger, bliver spærret af for kørende trafik kl. 20:30, og så bliver kajen fyldt med mennesker, rigtig feriestemning. Vi har som sagt besluttet at blive her et par dage. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Civitavecchia (Darsena Romana) - Giglio - Santo Stefano (Porto Domiziano) (søndag) d. 27. august 2017
Da vi kom tilbage fra byen i går eftermiddags/aftes var havnepersonalet gået hjem. Vi ville godt have været af sted tidligt i dag, men vi skulle have vore dokumenter tilbage og betale havnepenge, inden vi kunne sejle. Vi havde hørt af nogle af de lokale, at de normalt dukkede op ved ottetiden. Klokken blev otte, og den blev halv ni, inden der dukkede nogle op, som kunne ringe efter havnefogeden. Vi fik betalt og var klar til afgang før ni, så det var ikke så galt. Vi havde sat Giglio som dagens mål, en tur på ca. 44 sm. Giglio, som de fleste har hørt om. Det var der, et stort krydstogtskib – Costa Concordia – forliste, og flere end 30 mennesker omkom. Kaptajnen ville vise passagererne lysene inde i den lille havneby på Giglio på nært hold. Han kom lidt for tæt på et skær og rev bunden op, og skibet forliste. Han fik 20 års fængsel for uagtsomt manddrab og for at forlade skibet som en af de første. En kaptajn forlader normalt sit skib som den sidste, når alle er reddet/ alle dem, der kan reddes. De er endnu i gang med oprydningen. En stor flydekran er ved at fjerne det store stålstillads, som blev bygget til, at Concordia kunne glide ned på og rejse sig op - det lykkedes! Vi ankom til havnen ved 16 tiden og fik at vide, at alt var optaget. Det er en meget lille havn med få pladser, men vi havde håbet, at der var en plads, når vi kom en søndag eftermiddag, men nej. Vi kunne kalde dem på VHF kanal 13 igen kl. 17:30, så kunne der måske være blevet en plads ledig, men ingen garanti for ledig plads. Vi havde ca. 10 sm. til Santo Stefano på Monte Argentario. Hvis vi skulle vente 1½ time og så derefter sejle til Santo Stefano, ville det blive sent, inden vi kom i havn, så vi besluttede at fortsætte med det samme til Santo Stefano og var i havn lidt før 18 efter 55 sm. Lidt af en dag på vandet i bagende sol. Om formiddagen havde vi svag vind, som øgede til let vind (5-6 m/sek) i løbet af eftermiddagen. Desværre kom den fra VSV, og vi sejlede kurs 286, altså lige i mod, så det blev atter en dag for motor. Santo Stefano er et rigtig hyggeligt sted med masser af turister. Da vi gik en aftentur ved halv titiden, viste termometrene rundt i byen 27 grader - vi fryser ikke. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra den rødmossede besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fulvios Boatyard - Civitavecchia (Darsena Romana) (lørdag) d. 26. august 2017.
Vi fik gjort båden sejlklar i går, sådan næsten. Vi manglede at få monteret sejlene. Ved normale vindforhold har vi vinden (den smule der er) ind fra øst – i stævnen – om morgenen, så er det lettere at sætte sejl på. Vi stod tidlig op og fik det ordnet fra morgenstunden, så vi kunne være klar kl. 09:00. Vi skal igennem et par broer for at komme ud fra Fulvios Boatyard. De har skiftet åbningstider, hver gang vi skulle igennem dem. Lige nu åbner de 2 gange i døgnet – kl. 9 og kl. 20 mandag, torsdag, fredag, lørdag og søndag, samt ekstra kl. 14 om søndagen. Vi kom igennem kl. 9. Vi havde sat Civitavecchia som dagens mål, en tur på godt 30 sm., men vi skulle have fyldt lidt dieselolie på. Det var der ikke mulighed for i Fiumicino, og ifølge havnelodsen skulle det hentes oppe i byen i Civitavecchia, så vi gik ind til marinaen i Riva di Traiano for at tanke, det var ca. 7 sm. før Civitavecchia. Tanken havde middagslukket, fandt vi ud af. Jeg så, tankpasseren lå og sov på en madras omme bag tanken og gik om og spurgte, om jeg kunne købe lidt dieselolie. Han vågnede op og så på klokken og sagde ikke særlig venligt (jeg vækkede ham i hans middagssøvn): Klokken 15. Det var der en time til, så vi satte os til at vente og fik tanket lidt i tre af en lidt sur tankpasser. Vi nåede Civitavecchia ved fire tiden og sejlede ind i den gamle fæstningshavn, Darsena Romana og fik en fin plads. Civitavecchia er Roms havneby, når det drejer sig om krydstogtskibe, containerskibe og fragtbåde. Vi vidste ikke rigtigt, hvor længe vi ville blive her, det afhang af byen m.m. Efter en tur rundt i byen besluttede vi os for at sejle videre i morgen, men havnepersonalet var gået, da vi kom tilbage, og de har vores skibsregistreringsdokument. Det bliver spændende at se, hvornår de dukker op i morgen tidlig. Der er meget beskyttet inde i den gamle fæstningshavn, men det var ingen fordel i dag, hvor det har været meget varmt. Vi kunne godt have brugt en svag brise ude fra vandet, men det gik. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fulvios Boatyard (fredag) d. 25. august 2017
Vi stod op til en rigtig flot morgen med sol fra en skyfri himmel, stille og varmt, og temperaturen nåede de godt 30 grader i løbet af eftermiddagen. Det blev til morgenkaffe oppe i cockpittet. Vi havde lidt projekter, vi skulle have løst, inden vi kan forlade Fulvios Boatyard. Det første jeg gik i gang med var at prøve at starte motoren. Og ganske rigtigt: Der var ingen strøm på batteriet. Det var ’kun’ 11 år gammelt. Det var intet problem. Fulvio kørte mig til nærmeste forhandler, og om eftermiddagen kunne vi hente et nyt magen til det, vi havde. Nu starter motoren igen uden problemer. Det er lidt mærkeligt, at vi ikke har kunnet mærke noget på vej hertil, men det er faldet sammen, mens vi har ligget her. Næste projekt var at få rullet storsejlet ud. Det var gået i bekneb. Det var foldet i agterliget og sad uhjælpeligt fast. Igen hjalp Fulvio os. Han kravlede i masten og efter ca. 1 times hårdt arbejde, fik han det fri, og vi kunne tage det ned. Vi har et andet med i kufferten herned - det sætter vi i morgen tidlig. Så var det vask af båden, montering af sprayhood m.m. Vi lånte Fulvios bil, da vi hentede det nye startbatteri og ved den lejlighed fik vi provianteret i et stort supermarked. Da vi skulle afregne for opholdet og det han havde hjulpet os med, ville han kun have penge for opholdet - ikke noget for sit arbejde. Det kalder jeg service! Vi er nu klar til at forlade Fulvios Boatyard i morgen kl. 9, når broen åbner. Alt vel ombord. En hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Fulvios Boatyard (torsdag) d. 24. august 2017
Så er vi tilbage på båden efter en fin tur med fly fra Billund til Rom. Det var den sene afgang, så vi var først ombord lidt før midnat. Alt var som da vi forlod båden nede om læ; der var et pænt lag støv oppe på dækket. Efter hvad vi fik fortalt, så har de ikke fået regn de sidste 3 måneder. Det er ikke helt rigtigt, for vi fik en enkelt regnbyge en af de sidste dage i juni, men det ser meget tørt ud. Vi fik sat el til og krøb i en dejlig varm køje. Det var et noget andet vejr, vi kom ned til, end det vi har haft i Danmark denne sommer. Vi havde omkring 25 grader ved midnat og helt stille. Det var ikke helt rigtigt, at alt var, som da vi forlod båden. Computeren, der styrer vor lader og holder øje med batterierne, meldte at batteri 2 (startbatteriet) var tomt. Det må vi se på i morgen. En varm hilsen fra Fiumicino, Rom.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fulvios Boatyard - Danmark (torsdag) d. 6. juli 2017
Så er vi atter hjemme på matriklen, og for engang skyld gik turen ikke lige, som vi havde planlagt. Turen fra Rom (Ciampino) til Billund og omvendt har vi efterhånden taget nogle gange. Vi sendte Gerda og Jørgen hjem i tirsdags, og det gik også efter planen. Vi gik op til den sædvanlige busholdeplads og ville med bussen kl. 12:15. Vi ventede og ventede og ventede, men der kom ingen bus. Efter knap en time spurgte vi nogle lokale, der sikkert ventede på en anden bus, om hvornår bussen til Ostia gik. Det viste sig, at chaufførerne strejkede, og de først ville genoptage kørslen kl. 17:00. Det kunne vi ikke vente på - vi skulle være i lufthavnen kl. 15:15. Vi kunne heller ikke tage den alternative rute via Fiumicino til Rom city og videre til Ciampino; det var der ikke tid til. Så vi gik tilbage til Fulvios Boatyard og fik dem til at ringe efter en taxa. Så fik vi til gengæld rigtig meget tid i Ciampinos lufthavn, ikke det hyggeligste sted at tilbringe 3 timer. Flyveturen gik helt efter planen, og vi blev hentet i Billund af Lene og Jørn, der havde natmad klar til os. Tusind tak. Alt stod vel til, da vi kom hjem. Det er en lidt anden temperatur, vi kom hjem til end de godt 30 grader, vi har haft i Rom. Nu skal vi i gang med at fjerne ukrudt og få havemøblerne fundet frem. Vi holder en pause her på hjemmesiden og vender tilbage engang sidst i august. En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fulvios Boatyard (onsdag) d. 5. juli 2017
Vejret er blevet mere stabilt med vindstille indtil engang over middag, hvorefter vinden frisker op fra NV. Temperaturen ligger på 30 + med sol fra en skyfri himmel. Så det er med at komme i gang fra morgenstunden, hvis man skal have lavet noget; og vi havde lidt, der skulle ordnes, inden vi kan forlade båden. Der blev vasket både båd og tøj og ordnet mange andre ting. Nu har vi ikke mere, der skal laves, end at vi nemt kan klare det i morgen formiddag. Vi skal først af sted fra båden ved middagstid. Der var lidt problemer med den ene gasflaske, da jeg ville skifte den den anden dag. Den fik jeg byttet, så nu har vi igen en reserveflaske, der dur. Skipperinden fik skrevet det sidste rejsebrev i denne omgang. Internetforbindelsen her på værftet, hvor vi ligger, er ringe, så billederne må vente, til vi kommer hjem. Alt vel ombord. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fulvios Boatyard (tirsdag) d. 4. juli 2017
Det blev en meget rolig nat inde i Fiumicino kanalen hos Fulvios Boatyard. Det var helt stille og varmt, da vi stod op. Det blev en meget varm dag med temp. omkring de 30 grader. Vi gik en tur rundt i Fiumicino for at strække benene og se lidt på byen. Vi havde talt om at sende gæsterne med en taxa til Ciampino lufthavnen, men besluttede i stedet at følge dem ind til Termini stationen og sætte dem på en bus der. Det tager ca. 2 timer med bus og metro at nå ind til Termini stationen. Vi fik dem sat på en bus og returnerede til Fiumicino til en ’morfar’. Vi er nu ene to på båden igen efter en dejlig uge, og vi skal nu have båden gjort klar til at forlade den de næste par måneder. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma - Darsena Triano - Fulvios Boatyard (mandag) d. 3. juli 2017
Det var oprindeligt planen, at vi ville være blevet i Porto di Roma indtil onsdag, hvor broen indtil Fulvios Boatyard skulle åbne kl. 05:00. Men ifølge en e-mail fra Fulvio i fredags, var tiderne ændret, så broen nu åbnede kl. 19:00 mandag, og næste gang, den åbnede, var torsdag kl. 19:00, hvor vi næsten skulle være i Billund. Der var altså kun en mulighed, nemlig mandag kl. 19:00. Det har blæst godt i går aftes, men vinden har lagt sig i løbet af natten, og her til morgen havde vi næsten havblik. Vinden skulle imidlertid dreje til NV og friske op i løbet af eftermiddagen, så vi besluttede at sejle sidst på formiddagen. En lille tur på godt 4 sm. Vi skulle så vente nogle timer på at komme igennem broerne indtil Fulvio. Vi gik ind til Darsena Traiano, en lille havn, der ligger lige før den første bro. Vi benyttede opholdet til at få provianteret, og skipper fik undersøgt åbningstiderne på broerne. Folkene i Darsena Traiano påstod, at broerne åbnede kl. 20:00. Skipper gik så hen til Fulvio og fik talt med ham, og han havde en offentlig skrivelse, hvor der stod, at broerne åbnede kl. 19:00. Vi lagde os ud for at vente på åbningen lidt i 19. Der stod nogle store dønninger ind gennem kanalen, så vi lå temmelig uroligt og ventede. Broen åbnede kl. 20:00 - det blev en lang time. Vi kom ind til Fulvio ved 20:30 tiden, fik fortøjet og fik lidt at spise, inden vi tørnede ind. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (søndag) d. 2. juli 2017
Vore gæster havde bedt om en ”Rom-fri” dag. Vi har travet rundt i Rom de sidste 4 dage, og de er vant til at cykle, men går ikke så meget, så bentøjet og ryggen trængte til en fridag. Vi var oppe på omkring 10-15.000 skridt om dagen de sidste 4 dage. Vi slappede af og nød det flotte vejr. Det blæser stadig en del, men vi har sol fra en letskyet himmel. Om aftenen var skipperinden og skipper inviteret ud og spise på en lokal fiskerestaurant, hvor vi fik en rigtig dejlig fiskemenu. Tusind tak for en dejlig middag! Det blev nu ikke en helt rom-fri dag, for der blev serveret rom til aftenkaffen. I morgen har vi planer om at sejle til Fiumicino, hvor båden skal ligge i juli og august måned. Alt vel ombord. En afslappet hilsen fra Porto di Roma.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (lørdag) d. 1. juli 2017
Det blev regnvejr i går aftes og i nat, og det var ikke kun vand, det regnede med. Det var vand blandet op med støv – pløre. Sikke båden kom til at se ud! Vi har været endnu en tur inde i Rom. Vi tog ind til Colosseo metrostationen, og da vi nu var lige over for Colosseo, besøgte vi den enorme bygning. Det var der også andre, der gjorde! Selv om vi var der forholdsvis tidligt, var der trængsel. Fra Colosseo gik turen videre til Chiesa del Gesù (Jesus kirken), som vi nåede, inden de lukkede for siesta. Vi ville også godt have besøgt kirken S. Maria Sopra Minerva, men det nåede vi ikke før middagslukningen, så den droppede vi. Efter en dejlig frokost gik turen til Campo dei Fiori, deres indkøbstorv. På vej ned til Fiume Tevere (Tiberen) passerede vi Piazza Farnese med Palazzo Farnese. Vi fulgte floden syd på og gik over Isola Tiberina tilbage mod centrum. På vej mod monumentet for Vittorio Emanuele II passerede vi ruinerne af Teatro di Marcello. Efter en tur op på Vittorio Emanuele II’s monument gik turen tilbage til Porto di Roma og båden. S/Y La Tifre med Lena og Jan fra Kolding var ankommet til Porto di Roma i formiddags - dem havde vi inviteret til en sundowner. Vi fik en hyggelig snak om oplevelser og planer. De bliver her i marinaen nogle dage. De er på vej syd på. Vinden er gået i nord, og det giver en lidt anden temperatur; det var lige før, det var køligt her til aften. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Rom.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (fredag) d. 30. juni 2017
Det var noget overskyet i dag, men det passede os fint til vore planer. Havde solen skinnet fra en skyfri himmel, var det blevet en meget varm tur op på Palatinerhøjen og videre gennem Forum Romanum, men med skyer var det rigtig behageligt. Efter en frokost fortsatte vi op på Capitol, op ad den brede trappe til Piazza del Campidoglio med statuen af Cæsar. Vi besøgte Musei Capitolini, et rigtig flot museum, inden vi vendte tilbage til båden. De havde meldt regn i løbet af aftenen, og vi nåede da også kun lige tilbage, før det begyndte at smådryppe. Det har regnet hele aftenen, men det skulle blive tørvejr i morgen. Det var oprindeligt planen, at vi skulle under broen mandag morgen kl. 05:00, men på grund af vejrudsigten ville jeg godt have det ændret til onsdag morgen, hvor broen også skulle åbne. Jeg fik en mail fra Fulvio, at åbningstiderne var ændret. Nu var broen åben kl. 19 om mandagen og næste åbning var torsdag kl. 19. Der er vi på vej hjem, så vi skal igennem mandag. Håber på roligt vejr, men det er lidt lettere, når det er lyst. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (torsdag) d. 29. juni 2017
Vi kom af sted fra morgenstunden i dag. Det var stadig blæsende, tørvejr, men en del skyer. Vi havde sat Vatikanmuseet, som dagens første mål. Da vi nærmede os museets indgang, undrede det os, at der ikke var et menneske. Det viste sig, at museet var lukket i dag, så vi måtte gå igen. Vi ville så om og se Peterskirken, men den var også lukket. Der var en speciel ceremoni foran kirken, hvor Paven holdt prædiken og indbudte gejstlige fra hele verden sad oppe foran ved siden af. Hvad det lige gik ud på, fandt vi ikke ud af, men vi fik en brochure på italiensk angående ceremonien, som vi kan studere, når vi kommer hjem. Det hele sluttede med, at Paven overrakte hver af de udenlandske gejstlige en gave. Vi fik at vide, at kirken åbnede kl. 13:00, så vi brugte ventetiden til at trave en lille tur og få lidt frokost. Ved 13 tiden var vi tilbage og kom, inden der dannede sig en lang kø (da vi kom ud fra kirken gik køen hele pladsen rundt). Vi fik set Peterskirken, inden der kom for mange mennesker. En fin dag trods de lukkede ting. Det var helt specielt at ’møde’ Paven. En hilsen fra turisterne i Rom.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (onsdag) d. 28. juni 2017
Vi har fået gæster ombord, Gerda og Jørgen, som vi havde lovet at vise Rom, men vi stod op til et rigtig kedeligt vejr med regn, torden og blæst. Nu har vi haft sol og stille næsten lige siden, vi kom herned i maj måned, og så skifter det, når de kommer - lidt ærgerligt. Nå, de fik tid til at få pakket ud og komme rigtig på plads. Godt middag klarede det op, og vi tog af sted til Rom. Porto di Roma, der er den nærmeste havn, hvis man skal besøge Rom, ligger godt 1 times transport fra Roms centrum. Man skal først med bus, så metro, hvor man skifter et par gange, alt efter hvor man skal hen. Metroen i Rom er berygtet for sine lommetyve, så gæsterne blev bedt om kun at tage det mest nødvendige med og passe på. Det fik de bevis for var rigtigt allerede ved det første skift af metroen. Skipper blev pludselig skubbet af 3 unge piger, romaer, der kom farende ind i metroen. Jeg var straks klar over, hvad der var på færde, og da jeg mærkede en hånd ved min lomme, greb jeg fat om hendes hånd og holdt hende fast, og så fik hun ellers læst teksten, mens de andre 2 løb deres vej. Skippers tegnebog var nu ikke i fare, for der var lynlås for lommen. Vi startede med at vise dem Piazza del Popolo med tvillingekirkerne, gik en tur ned ad Corso, hovedgaden i Rom. Var en tur oppe ad Den Spanske Trappe, var forbi cafe Greco (så den kun udefra), fortsatte til Fontana di Trevi efter en lille forfriskning. Så gik turen til Galleria Colonna og videre over til Pantheon og Piazza Navona. Så var energien brugt op, og vi fandt en metrostation og tog tilbage til båden efter en fin dag i Rom. Som sagt klarede det op, og vi havde det meget varmt inde i Rom, selv om det luftede lidt. Alt vel ombord. En hilsen fra Gerda, Jørgen, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (tirsdag) d. 27. juni 2017
Vi har fået gæster – Gerda og Jørgen. De har haft en fin tur fra Billund til Rom. Der er desværre et lidt ustadigt vejr på vej ind over os, så det bliver ikke sol fra en skyfri himmel, vore gæster vågner op til i morgen. Det er begyndt at blæse ret kraftigt fra syd og sydvest, med det er ikke noget, vi mærker til inde i havnen; vi har fået en rigtig god plads. Vi blev færdige med den sidste klargøring og tog bus/metro ind til centrum - havde lovet at hente Gerda og Jørgen i lufthavnen. Vi havde ikke styr på lufthavnsbussen ud til Ciampino, men det fik vi. Der var lidt ventetid. Den sidste bus kørte kl. 21:30, det tog max. 45 min. at køre ud til lufthavnen, og Gerda og Jørgen landede først kl. 22:55, men bedre i god tid end komme for sent. Det var ikke muligt at tage bus/metro/bus tilbage. Metroen og bussen ud til Porto di Roma kørte ikke så sent, så det blev en taxa. Skipper forsøgte at få prisen lidt ned, men de var ikke meget for at køre så langt og væk fra den normale rute, så det endte med, at vi måtte betale, hvad de forlangte (80€). Gæsterne har nu fået sig indrettet og fået lidt natmad. I morgen har vi planer om at tage en tur til Rom. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (mandag) d. 26. juni 2017
Endnu en dag med meget svag vind. Vinden er drejet til syd, og det har hævet temperaturen nogle grader. Skipperinden har haft travlt med at flytte rundt. Når vi kun er os selv ombord, breder vi os, men nu er der plads til vore gæster, der kommer i morgen aften. Vi havde en planlagt strømafbrydelse i formiddags fra 08:00 til 12:00. Så kunne vi pludselig høre, hvor meget ventilations- og airconditionanlæggene larmer. Der er en konstant summen her i marinaen, men da de slukkede for al strøm til marinaen, blev der helt stille. Det har også været store vaskedag, med lidt forhindringer på grund af manglende strøm til vaskemaskinerne, men det lykkedes efter flere forsøg. Skipper har dovnet i dag, set lidt på, hvad vi evt. skal opleve i Rom de kommende dage. Alt vel trods varmen. De melder op til 35 grader i Rom i morgen, men heldigvis lidt køligere her ude ved kysten, og så skulle det begynde at blæse i nat. En varm hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (søndag) d. 25. juni 2017
Vi har været en tur inde i Rom i dag. Turen fra Porto di Roma i Ostia og ind til centrum af Rom tager ca. 1 time med bus og metro – pris 1½ €. Vi var inde for at se, om vi kunne finde seværdighederne, og om de lå samme sted, som da vi besøgte Rom for 6 år siden. Der var ikke sket de store ændringer. Det er kun turistkontorerne, de flytter. De ligger sjældent på den adresse, der står i rejsebøgerne - dem flytter de konstant. Men Colosseum, Den Spanske Trappe, Fontana di Trevi og de andre seværdigheder lå stadig, hvor de plejer. Der var rigtig mange turister i byen, og der blev passet godt på dem. Der var politi og militær overalt, og de mest besøgte pladser var afspærret med militære køretøjer, så vildfarne lastbiler ikke kunne komme ind. Det blev også til en dejlig frokost i en skyggefuld gade. Temperaturen lå på ca. 33 grader; der var en smule luft, det hjalp en hel del. Et fint gensyn med Rom, en rigtig dejlig by. En hilsen fra turisterne i Rom.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (lørdag) d. 24. juni 2017
Vejrguderne har ikke været med os i dette forår. Den sidste måned eller mere har vi haft næsten vindstille om formiddagen og jævn NV-lig vind om eftermiddagen. Undtagen sidste søndag, hvor der kom en front med regn og torden forbi og gav os kortvarig NØ-lig kuling. Men nu, hvor vi er kommet helt til Rom, hvor vi efterlader båden for sommeren, melder de vinddrejning til syd i de næste mange dage – det kan de godt nok ikke være bekendt! Som jeg skrev i går, så skal man tage sig meget sammen for at få lavet noget i den varme og fugtighed - de melder op i nærheden af 100% for den kommende nat. Det gjorde vi så i dag. Skipper fik lavet lidt vedligeholdelse af båden,(der manglede en del propper i teakdækket), og så fik vi vasket båden. Ellers har vi daset og slappet af i eftermiddagheden og nydt den lidt køligere aften. Alt vel ombord. En meget varm og fugtig hilsen fra Porto di Roma.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Roma (fredag) d. 23. juni 2017
Det er begrænset, hvad man har energi til i sådan en varme, men lidt har vi da fået udrettet. Det er med at komme i gang fra morgenstunden. Skipperinden kom i gang med rengøringen af båden, men stoppede efter et par timer. Skipper fik styr på sommerpladsen. Vi havde engang i vinter reserveret plads hos Fulvio inde i Fiumicino kanalen, hvor vi har ligget et par gange før i 2010-11, og alt var ok. Men så fik vi ad omveje at vide, at broen lige før værftet var gået i stykker, så det var ikke muligt at komme ind eller ud derfra. Det skete engang i foråret. Bådene, der lå derinde, måtte have masten af og transporteres på lastbil uden om broen for at komme ud. Vi har haft kontakt til Fulvio de sidste par måneder, og han har hele tiden sagt, at broen nok skulle blive ordnet inden 1. juli. Han havde lovet at give besked, men da vi ikke havde hørt noget, skrev jeg til ham i dag. Og ganske rigtigt, så var broen kommet i drift, så det er muligt at passere den. Vi har aftalt, at vi kommer mandag d. 3. juli. Broen åbner kun 3 gange om ugen (mandag, onsdag og lørdag) kl. 05 om morgenen. Det var rigtig dejligt at få på plads - det sparer os for mange tusinde. Ellers har vi været på jagt efter et supermarked, og det letteste er at tage bussen ind til Ostia centrum, hvor der er et stort supermarked lige ved busstationen. Det prøvede vi. En Sankt Hans hilsen fra Italien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nettuno - Porto di Roma (torsdag) d. 22. juni 2017
Vi er nu kommet til Porto di Roma, hvor vi bliver de næste 10-12 dage. Vi får gæster – Gerda og Jørgen fra Kolding – på besøg i næste uge og skal ind og se lidt på Rom. Vi startede lidt tidligt fra Nettuno for at undgå eftermiddagsbrisen; men det gjorde ingen forskel, for det har luftet godt lige fra morgenstunden, og vinden var lige i mod på hele turen, så det hjalp os ikke. Turen tog 5 timer og var på ca. 30 sm. Vi har fået en udmærket plads her i Porto di Roma, måske lidt for tæt på alting, er blevet indskrevet og kan nu slappe af de næste dage. Vi kom hertil et par dage før planen, da vi jo droppede turen til Ponza. Vi har fået lokaliseret de forskellige ting her på marinaen, der er kæmpe stor. Fandt ikke så meget som et lille minimarked, men masser af restauranter og tøjforretninger. Fandt busstoppestedet, hvor bussen ind til Ostia centrum og togstation stopper. Det er tæt på, hvor vi ligger. Selv om det blæser godt, så er det varmt. Det er ikke de 30 grader om dagen, der generer os, men de 23-25 grader om natten og den høje fugtighed. Nå, vi kan sove når vi bliver gamle! Er det ikke det, man siger? Trods de varme nætter er alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nettuno (onsdag) d. 21. juni 2017
Vi har sejlet efter det princip, at vi blev de steder, vi kom til, indtil vi havde set det, vi ønskede at se. Det bevirker så, at hvis vi kommer tilbage til stedet, så har vi jo set det, vi ville se, og hvad så? Vi gider ikke besøge de samme museer, seværdigheder m.m. igen, så skal det være nogle meget spændende steder. Det oplevede vi her i Nettuno. Vi havde set det meste og gad f.eks. ikke gå flere kilometer ud til monumentet for de faldne amerikanske soldater fra WW2. Ellers et flot monument, men vi havde jo været der (2011). Vi travede lidt rundt i den gamle middelalderbydel, fik en forfriskning på torvet og så på de forbipasserende, fik provianteret og slappet af. I morgen fortsætter vi mod Rom, hvor vi planlægger at gå ind til Porto di Roma, hvorfra vi laver udflugter ind til Rom. Rom bliver man aldrig færdig med, der er meget at se. Alt vel ombord. En hilsen fra Nettuno.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gaeta (Base Nautica Flavio Gioia) - Nettuno (tirsdag) d. 20. juni 2017
Vi kom af sted allerede kl. 5, hvor det lige var blevet lyst. Det er noget senere lyst hernede. Vi sejlede ud på et spejlblankt vand. De sejlere, der skal mod NV op langs Italiens vestkyst, starter meget tidligt for motor for at udnytte den vindstille periode om formiddagen, og søger så havn godt middag. De sejlere, der skal mod SØ ned langs kysten, sover længe, og forlader havnen sidst på formiddagen, sætter sejlene og glider stille og roligt af sted for sejl. Midt på eftermiddagen får de 6-8 m/sek. agten for tværs. Sådan har det været den sidste måned - vi er lidt misundelige. Turen fra Gaeta til Nettuno er på ca. 48 sm., så vi havde regnet med at være i havn, inden eftermiddagsbrisen satte ind; men sådan skulle det ikke gå. Ca. 10 sm. før Nettuno blev vi stoppet af et militærfartøj, der gjorde os opmærksom på, at vi var på vej ind i et militært område. Det var et skydefelt; vi kunne høre, at der blev skudt. Han spurgte, hvor vi skulle hen, og da han fik at vide, at vi var på vej til Nettuno, kaldte han kontrolcenteret og fik at vide, at vi kunne passere om en time, eller vi kunne sejle 3 sm. på kurs 200 grader og derefter dreje om på kurs 280 grader, så kom vi fri af skydeområdet. Vi skulle så lytte på VHF kanal 08. Vi valgte det sidste vel vidende, at de 200 grader ville føre os lidt væk fra Nettuno, men med 280 grader ville vi så nærme os igen. Da vi efter ca. ½ time havde sejlet de 3 sm. på kurs 200, drejede vi om på 280 grader, men det var åbenbart for tidligt, for der kom et andet kontrolfartøj susende hen til os og bad os sejle endnu en sm. på kurs 200 grader, hvilket vi selvfølgelig gjorde - de skød jo! Vi var nu kommet et godt stykke væk fra Nettuno. Efter ca. 20 min. på kurs 280 grader kunne vi høre på VHF’en, at de sagde farvel og stoppede skydningen. Vi kunne så sætte kurs mod Nettuno og havde nu lidt længere til vort mål, end da vi blev stoppet første gang. Det forsinkede os godt en time, så vi hilste på eftermiddagsbrisen på vej ind til Nettuno. Skydeområdet var ikke tegnet ind på vore søkort, hverken papirkortet eller det elektroniske, og der var ingen meddelelse om skydning i dette område på Navtex. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gaeta (Base Nautica Flavio Gioia) (mandag) d. 19. juni 2017
Som jeg skrev i går, var vi meget i tvivl, om vi skulle sejle til Ponza eller blive en dag ekstra i Gaeta og derefter sejle til Nettuno. Vi havde læst, at der kun var 5-6 gæstepladser på Ponza, og der er allerede mange sejlere på vandet, så det krævede nok en reservation, hvis vi skulle have en plads. Nogle sejlere, vi havde mødt, frarådede os at sejle derud; de havde betalt 135 € for en nat. Der var ikke mange rosende ord ang. Ponza i diverse sejlerfora, så vi besluttede at droppe Ponza. Vi kan godt lide at være i Gaeta og fik ordnet en hel del. Der blev vasket tøj, provianteret, motor m.m. blev efterset, og skipper var lidt på ’kontoret’. Der er et nyt rejsebrev på vej, og der skal findes billeder m.m. Vi er klar til at sejle meget tidligt i morgen, og målet bliver Nettuno. Alt vel ombord. Endnu en hilsen fra Gaeta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gaeta (Base Nautica Flavio Gioia) (søndag) d. 18. juni 2017
Det blev en meget blæsende nat, som vi havde forventet. De havde meldt op til 18 m/sek. i pustene. Det skal nok passe; vi havde en regulær kuling fra NØ. Den begyndte midt på natten og aftog først midt på dagen. Vi lå trygt og godt, selvfølgelig kunne vi mærke det. Vinden tog godt fat i riggen, men ikke noget, der generede. Vi har været på en lille udflugt i dag. Vi tog bussen til Formia for at se lidt andet og se seværdighederne i den by. Vi vidste godt, at byen ville være meget død sådan en søndag eftermiddag, men der var nogle ting, vi godt ville se. Det var bl.a. cisternen fra romertiden. Det er et stort vandreservoir, som er bygget under jorden. Det dækker et areal på 1200 m2 og kan indeholde 7000 m3. Loftet bæres af 60 store søjler. Det var datidens vandtårn. Der er ikke så mange af den slags tilbage. Vi har dog set et, der var meget større og flottere, nemlig det i Istanbul. Efter en tur rundt i Formia tog vi bussen tilbage til Gaeta. Vi ved ikke rigtigt, hvad vi gør i morgen. Enten bliver vi her endnu en dag, eller også sejler vi til Ponza. En hilsen fra turisterne i Formia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gaeta (Base Nautica Flavio Gioia) (lørdag) d. 17. juni 2017
Vi fik ikke regn i nat, men det kom senere på dagen. Vi stod op til en overskyet dag med meget trykkende varme, fugtighedsprocenten nåede de 90%. Ret ubehageligt, når temperaturen samtidig nærmede sig de 30 grader. Sidst på eftermiddagen trak det sammen oppe over bjergene, og så brød det løs med regn og torden, som varede til ud på aftenen. Nu venter vi på den hårde østlige vind, der skulle komme i løbet af den kommende nat. Vi føler, at vi ligger godt beskyttet, så det kan bare komme. Der blev ellers travlhed sidst på eftermiddagen. Der var rigtig mange, der var sejlet ud i løbet af formiddagen, men da tordenvejret nærmede sig, skyndte de sig i havn. Havnepersonalet løb rundt for at tage imod alle bådene. Vi har brugt formiddagen til at få handlet. Først i et supermarked, da der er ting der er svære at finde hos de lokale forretninger, og så rundt til de lokale inde i den gamle bydel. Det er rigtig hyggeligt at gå rundt og se, hvilke varer de tilbyder. Vi turde ikke gå ret langt væk fra havnen om eftermiddagen på grund af det truende regnvejr. Alt vel ombord. Det friskede for øvrigt med nogle regnbyger. Det er første rigtige regnvejr, vi har haft siden 2. april – i Italien. En regnvejrshilsen fra Gaeta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gaeta (Base Nautica Flavio Gioia) (fredag) d. 16. juni 2017
Vi startede dagen med at gå en tur ud til Santa Maria. En bydel, der ligger helt ude på spidsen af Punta Stendardo. En fin gammel by med nogle enorme kirker og en fæstning helt ude på pynten. Det var militært område, så ingen adgang, men en flot udsigt. Om eftermiddagen var skipper til frisør. Det tog sin tid; der var 5, der sad og ventede, da jeg kom, men det lykkedes at blive klippet. Der var kommet en anden dansk båd ind i havnen, s/y Soulaima fra Nakskov med Nina og Martin. Dem fik vi en hyggelig sludder med over et glas vin. De skal en tur hjem i morgen, arbejdet kalder. Det har været meget trykkende med høj fugtighedsprocent i dag. Det bliver spændende, hvilket vejr vi får de kommende par dage. Nogle melder regn i nat, andre først i morgen, og den østlige vind skulle nu først komme om søndagen. Vi ligger og venter på at sejle til Ponza, men da må det ikke blæse fra øst. I ønskes alle en god weekend. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gaeta (Base Nautica Flavio Gioia) (torsdag) d. 15. juni 2017
Vi havde fået lovet en anden og mere beskyttet plads, men det trak lidt ud, så vi benyttede ventetiden til at få lokaliseret et supermarked og få provianteret lidt. Lige inden frokost kom de, efter at vi havde rykket et par gange, og anviste os en anden plads. En rigtig fin og meget beskyttet plads. De melder fortsat frisk NØ-lig vind i løbet af søndagen, så det er rart at ligge godt beskyttet. Om eftermiddagen, efter den værste hede havde lagt sig, travede vi en lang tur rundt i Parco di Monte Orlando. Det er et bjerg, der er udlagt som naturpark med mange seværdigheder. Vi havde været der i 2011 og havde besøgt de forskellige steder; det var meget heldigt, for de var lukket på nuværende tidspunkt. Montagne Spaccata, der er en meget smal bjergkløft med et lille kapel, var lukket på grund af nedstyrtningsfare. De var ved at sikre bjerget med net. Det er ellers en af de større seværdigheder. Mausoleo Lucio Munazio Planco, der ligger oppe på toppen af bjerget, var også lukket, men som sagt havde vi set dem i 2011. Der er for øvrigt en rigtig flot udsigt ned over Gaeta oppe fra toppen. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Gaeta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chiaolella (Procida) - Gaeta (Base Nautica Flavio Gioia) (onsdag) d. 14. juni 2017
Vi havde oprindeligt planer om at sejle ud til Ponza i dag. En ø, der ligger ca. 35 sm fra kysten, men Mistralen har meldt sin ankomst i Lionbugten i de kommende dage. Den skulle nå Korsika og Sardinien i løbet af weekenden, og det påvirker også vejret langs Italiens østkyst. De melder ikke for godt vejr i weekenden. Der er mulighed for tordenbyger, og så vil vinden friske op og dreje til NØ. Havnen på Ponza er meget åben mod NØ, så der skal vi ikke ud før tidligst mandag. Vi besluttede at sejle til Gaeta i stedet og afvente situationen. Det blev en tur på 39 sm. Sidst, vi var i Gaeta (2011) lå vi rigtig godt og beskyttet, men denne gang fik vi anvist en plads uden for de beskyttede bassiner; en plads, som er meget åben mod NØ. Det var vi ikke rigtigt tilfredse med med den vejrmelding, vi har for weekenden. Efter at have klaget fik vi lovning på en anden plads inde i bassinet i morgen. Ellers var vi sejlet videre til Nettuno og havde droppet Ponza. Nu får vi så 4-5 dage i Gaeta, tid til at se lidt på omgivelserne. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chiaolella (Procida) (tirsdag) d. 13. juni 2017
Vi havde en del ting, vi godt ville have ordnet, mens vi ligger i en stille havn, så vi gik i gang fra morgenstunden, inden det blev for varmt. Vi fik afmonteret komfuret, der var problemer med eltændingen. Det blev hurtigt løst, men nu, vi havde det ude, benyttede vi lejligheden til at få gjort rent ned langs siderne og inde bagved. Steder, hvor det er umuligt at komme til, når komfuret er monteret. Logtransduceren skulle rensen, motoren efterses og mange andre småting. Det gik det meste af dagen med. Om aftenen var vi ude og spise. Det er skønt at kunne sidde ude kl. 22 om aftenen i en T-shirt og nyde det. Vi er klar til at fortsætte vor tur nord på i morgen. En hilsen fra de arbejdsomme.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chiaolella (Procida) (tirsdag) d. 13. juni 2017
Vi havde en del ting, vi godt ville have ordnet, mens vi ligger i en stille havn, så vi gik i gang fra morgenstunden, inden det blev for varmt. Vi fik afmonteret komfuret, der var problemer med eltændingen. Det blev hurtigt løst, men nu, vi havde det ude, benyttede vi lejligheden til at få gjort rent ned langs siderne og inde bagved. Steder, hvor det er umuligt at komme til, når komfuret er monteret. Logtransduceren skulle rensen, motoren efterses og mange andre småting. Det gik det meste af dagen med. Om aftenen var vi ude og spise. Det er skønt at kunne sidde ude kl. 22 om aftenen i en T-shirt og nyde det. Vi er klar til at fortsætte vor tur nord på i morgen. En hilsen fra de arbejdsomme.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chiaolella (Procida) (mandag) d. 12. juni 2017
Vi har været ude på lidt af en travetur i dag. Vi startede fra morgenstunden for at undgå den værste varme. Temperaturen midt på eftermiddagen nærmer sig de 30 grader. Vi gik fra Chiaiolella, der ligger i den SV- lige ende af øen, til Corricella, der ligger på den NØ-lige pynt. Corricella er hovedbyen med færgehavn og en stor marina, helt anderledes end den lille hyggelige havn vi ligger i. Vi så ikke en bar mark på hele turen. Der var bebyggelse langs hele vejen tværs over øen, en strækning på godt 3 km der var godt kuperet. Vi havde talt om at tage bussen tilbage, men efter en forfriskning nede ved havnekajen, var vi friske til at gå tilbage til båden. En fin tur, hvor vi fik et godt indtryk af øen. Vi har aldrig været et sted med så mange el-cykler. 95% af alle cykler var el-cykler, og de fræsede op og ned i de stejle gader. Det blev ikke til de store aktiviteter resten af dagen. Varmen begynder at trykke, og de melder desværre stigende temperatur i den kommende uge. Alt vel ombord trods varmen. En hilsen fra Procida, en lille ø ud for Napoli.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Cassano - Chiaiolella (Procida) (søndag) d. 11. juni 2017
Selv om vinden lægger sig, og de forskellige både holder op med at sejle, er der sjældent helt roligt i Marina di Cassano. Vi vågnede flere gange, hvor vi fik en ordentlig vippetur. Vi stod tidligt op for at sejle til Procida, en lille ø lige uden for Napoli. Der var ikke så langt – 19 sm., men vi ville godt i havn, før den kraftige eftermiddagsvind kom. Den ville vi få lige i stævnen. Det blev en tur på blankt vand, men midt på eftermiddagen, hvor vi var kommet i havn, blæste det kraftigt op. Vi valgte at sejle ind til Chiaiolella, der ligger på sydspidsen af Procida, en lille perle af en havn. Det ligner nærmest en skærgårdshavn med høje fjelde rundt om havnen. Her er helt stille og læ. Det er både en fordel og en ulempe. Fordelen er, at vi ligger helt stille, og ulempen er temperaturen, når der er læ. De havde meldt hedebølge (varme fra Afrika) op til 35 grader. Så slemt blev det dog ikke; vi havde ’kun’ 32 grader i skyggen, men det var slemt nok. Heldigvis melder de lidt lavere temperatur de kommende dage. Her er rigtig dejligt, så her bliver vi nogle dage. En meget varm hilsen fra Procida.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Cassano (lørdag) d. 10. juni 2017
Vi fik jo ingen plads i Sorrento og måtte sejle til Marina di Cassano i går, men vi havde besluttet at se lidt nærmere på Sorrento. Vi lå ikke længere væk (4 km), end vi kunne gå, så vi startede fra morgenstunden, hvor det ikke var så varmt. En fin tur - desværre kunne vi ikke gå langs vandet. Det er ellers en flot kyst, meget høje og stejle klipper. Vi fik set rigtig meget af Sorrento, besøgte Marina Piccola, Marina San Francesco og Marina Grande. De to sidstnævnte er det, man i Danmark forstår ved badeanstalter. Der er anlagt pladser oppe på pæle, hvor man kan leje strandstole og parasoller, og dem var der i hundredvis af. Så er der trapper ned til vandet, så man kan blive dyppet. Vi besøgte den gamle bydel med snævre gader. Vi spiste på en restaurant, hvor der kom en bil forbi, hvor man ikke troede, at der kunne køre biler. Havde skipperinden ikke flyttet vinglasset, var det blevet væltet af sidespejlet på bilen. Vi havde en rigtig dejlig dag i Sorrento, men hvor er der mange turister! Vi valgte at tage toget tilbage til Piano, en by lidt inde i landet, hvor der er et supermarked, så vi kunne få provianteret lidt. Vi fik gået godt og vel vor dagsration af skridt – 19.665. Vi var lidt spændt på, hvordan det ville være at sove i Marina di Cassano, en meget åben havn, og en meget urolig havn, men det hele lagde sig i løbet af aftenen, og vi fik en rolig nat. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Sorrento.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Salerno (Porto Nuovo) - Marina di Cassano (fredag) d. 9. juni 2017
Vi er nu kommet til Marina di Cassano, vor alternative havn, som vi blev nødt til at ty til i dag. Vi startede tidligt fra Salerno af to grunde. For det første ville vi godt nå så langt som muligt, inden vinden tog til. Vi ville få modvind næsten hele vejen hen langs Amalfikysten. Det blev nu ikke så slemt. Der var så at sige ingen vind, men en masse motorbåde og færger, der gav en masse uro. Vinden begyndte først, da vi var kommet i havn. For det andet ville vi godt tidligt i havn; det er weekend, og havnene blev nok hurtig fyldt. Vi gik ind til Sorrentos lille havn, hvor der kun er plads til få både, og om ikke der var ledige pladser! Men desværre var alle pladser reserveret, så vi måtte sejle igen. Ca. 1 sm. fra Sorrento ligger der en anden havn, som var vor alternative havn. Marina di Cassano består af to bassiner. Et godt beskyttet, hvor også alle pladser var reserveret, eller også gad de ikke bruge pladsen på så lille en båd som vor. Vi måtte ty til det andet bassin, der er meget åbent ud til havet, og hvor hækbølgerne fra forbipasserende både sender dønninger ind til os. Nå, de sejler heldigvis ikke hele natten, så vi håber på en stille nat. I morgen vil vi tage ind og besøge Sorrento. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Salerno (Porto Nuovo) (torsdag) d. 8. juni 2017
Vi har fået lavet en del praktiske ting, og så gik vi en lang tur gennem Salerno. Vi gik ud af den flotte havnepromenade Lungomare, ud til den anden lystbådehavn. Tilbage fulgte vi den flotte indkøbsgade Garibaldi med alle de dyre forretninger. Den fortsætter direkte ind i den gamle bydel. På vejen fik vi provianteret lidt, så vi er klar til at fortsætte vor tur nord på i morgen. Ude på havneområdet ligger Stazione Marittima, et udstillingscenter, hvor der var en stor og spændende udstilling af malerier og skulpturer; den fik vi også besøgt. En rigtig spændende udstilling. Vi er lidt spændt på vejret i den kommende weekend. For nogle dage siden meldte de hedebølge op til 35 grader, det skulle komme nede fra Afrika. De har modereret det lidt de sidste dage, så det bliver vist ikke så slemt, men det gør ikke noget. Vi har det varmt nok. En varm hilsen fra Salerno.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Salerno (Porto Nuovo) (onsdag) d. 7. juni 2017
Vi fik set lidt nærmere på Salerno. Vi har læst, at domkirken i Salerno skulle være en af de smukkeste i det sydlige Italien. Det er der mange, der skriver om deres kirker, men efter at have set denne, må vi indrømme, at den rangerer højt på vor liste over smukke kirker. Den var virkelig nydelig, meget arabisk inspireret, enkel og sikke mosaikker! Man går gennem en atriumgård, for at komme ind i kirken. Atriumgården indeholder bl.a. 28 søjler fra Paestum, et arkæologisk område lidt syd for Salerno. På rundturen i Salerno kom vi også forbi en akvædukt fra middelalderen. Salerno er en fin by med en nydelig havnepromenade og en spændende gammel bymidte. På vort besøg i domkirken så vi, at der var koncert i Duomo di Salerno om aftenen kl. 20:15. Det var Schubert, Schumann og Fauré m.fl. der var på programmet. Det skulle vi op og høre! Det måtte blive helt fantastisk i den flotte kirke. Det, vi lige havde overset, var, at det blev afholdt i Sala San Tommaso, en lille sal i forbindelse med kirken, så vi blev lidt skuffede. Men det var en udmærket koncert for piano og violin med nogle fantastisk dygtige musikere. Det blev en fin aften. En hilsen fra Salerno.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agropoli (Gli Amici di Agropoli) - Salerno (Porto Nuovo) (tirsdag) d. 6. juni 2017
Vi er nu kommet til Salerno efter en lille tur på godt 20 sm. Vi vågnede til dryp på dækket. Det blev nu ikke til ret meget, næsten ikke flere dryp, end vi kunne tælle. Efter morgenmad var vi klar til afgang. Vi havde planer om at sejle turen for sejl. For en gang skyld havde vi en vind, vi kunne bruge til noget. Vi kom da også i gang. Storsejlet drillede, men genuaen trak fint. Efter ca. 1 time lagde vinden sig, og vi kom under 3 knob. Navigatoren sagde, at vi ville ankomme til Salerno kl. ca. 18, da var klokken 10:30. Det havde skipper ikke tålmodighed til, så vi startede motoren og var i havn kl. 13:25. Vi har været en tur inde i den gamle bydel - den skal udforskes lidt mere i morgen. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agropoli (Gli Amici di Agropoli) (2. Pinsedag) d. 5. juni 2017
Det er godt nok 2. Pinsedag, men det er ikke noget, man markerer i Italien; her er det almindelig arbejdsdag. Der var meget stille på havnen sammenlignet med de sidste par dage. Vi fik ordnet lidt praktiske ting, klatvasket og lidt vedligeholdelse af båden, og så fik vi provianteret. Vi er nu klar til at fortsætte vor tur, og i morgen planlægger vi at sejle til Salerno. Alt vel ombord. En hilsen fra Agropoli.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agropoli (Gli Amici di Agropoli) (Pinsedag) d. 4. juni 2017
Vi var lidt i tvivl, om vi måtte vaske båden; der er mange steder, hvor det er forbudt. Da vi så, at alle de andre gjorde det, når de havde været ude at sejle, gjorde vi det også. Så mens skipper vaskede båden, tilberedte skipperinden en dejlig pinsefrokost. Efter en siesta gik vi op for at se lidt nærmere på Agropoli og især den gamle bydel. Vi havde været der i efteråret 2011 og kunne da også genkende en hel del, da vi først var der. Det kniber at huske de forskellige byer fra hinanden - vi har efterhånden set rigtig mange. Det er en rigtig fin gammel fæstningsby, der ligger højt oppe på en klippe, og øverst oppe ligger en gammel fæstning. Det blev også til en lille pause på en cafe i den nyere del af byen. Der var rigtig mange mennesker på gaden og havnen, men de har også haft fri de sidste 3 dage. Alt vel ombord. En Pinsehilsen fra Agropoli.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Maratea - Agropoli (Gli Amici di Agropoli) (Pinselørdag) d. 3. juni 2017
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Maratea. I går havde vi ret overskyet. Det satte en dæmper på varmen, men i dag er der fuld knald på solen; godt, vi skal ud på vandet! Vi havde talt om, hvor vi skulle sejle hen. Camarota havde været oppe og vende, men vi syntes, det var lige kort nok – 15 sm. Og op langs kysten til Salerno bugten var der ikke rigtig nogen havne, der tiltalte os, så valget blev Agropoli, en tur på ca. 53 sm. Vi startede i havblik. Senere fik vi lidt vind lige i snuden og sluttede med svag halvvind, ikke det ideelle sejlvejr. Godt, vi har en god motor. Broerne i Agropolis havn administreres af forskellige sejlklubber, så hvor skal man forsøge at finde plads? Det kom helt af sig selv: Der var kun en mand ude for at skaffe kunder, og det var på samme bro, hvor vi lå i 2011, nemlig hos Gli Amici di Agropoli. Vi fik en aftale for de næste 3 døgn med betydelig rabat, så ok. I morgen skal vi ud og se lidt på byen, det blev ikke til noget i dag. Skipperinden var slet ikke i land. Det trætter meget at sejle en hel dag i bagende sol. Pinseturen i år gik altså til Agropoli. Håber, I har en god Pinse derhjemme. En varm sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Maratea (fredag) d. 2. juni 2017
Vi ville godt op og besøge Marateas gamle bydel, der ligger oppe i bjergene bag havnen. Vi havde fået at vide, at der var 6 km., og det gik stejlt opad, så det var for langt at gå. Havnepersonalet havde fortalt os i går, at der gik en bus nede fra P-pladsen ved havnen og op til Maratea hver dag kl. 08:00. Vi spurgte, om den også kørte på helligdage? Det er nemlig helligdag i Italien i dag – Republikkens dag. Det gjorde den, efter hvad de sagde. Vi havde set på en meget falmet køreplan ved busstoppestedet, at der også kørte en kl. 10:10, den ville passe os bedre. Da skipperinden var ude og løbe her til morgen, ville hun spørge buschaufføren, når han kom kl. 08:00, om han kom igen kl. 10:10. Men der kom ingen bus kl. 08:00. Vi henvendte os igen på havnekontoret, og nu med et andet personale, fik vi at vide, at bussen kl. 08:00 var en skolebus, og da eleverne havde fri på grund af helligdagen, kørte den ikke. Der er kun fast buskørsel mellem havnen og byen i juli og august måneder. Hvad så? Vi besluttede at tage en taxa, og bad havnepersonalet ringe efter en. Hvad kom der? En gammel beskidt personbil med en ældre herre som chauffør. Det var åbenbart en privatperson, de kontaktede i stedet for taxa. Ok, vi blev kørt op til den gamle by, fik hans telefonnummer og ringede efter ham, da vi ville retur, og det var til yderst rimelig takst. Vi fik besøgt den gamle bjergby, der ligger klinet op ad en bjergside og med en storslået udsigt. Ifølge bøgerne skulle der være 44 kirker i den lille by; det er mere end en i hver gade. Vi så nu ikke så mange, og en hel del af dem var kun ruiner. Men en hyggelig by, som også var opdaget af andre turister. Vi er nu klar til at fortsætte vor tur nord på i morgen. I ønskes alle en rigtig God Pinse. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Maratea.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Cetraro - Maratea (torsdag) d. 1. juni 2017
Efter at have fået fyldt dieseltanken op, sejlede vi videre nordpå. Den var ikke tom, men det var dejligt nemt at tanke her i Cetraro, og ifølge vejrudsigten får vi brug for diesel de kommende dage. Vi startede i 1-2 m/sek., som langsomt aftog i løbet af formiddagen, så inden vi nåede Maratea, var det havblik. Det blev en tur på ca. 31 sm. Vi havde lidt problemer med at komme i kontakt med havneassistenten. Der blev ikke svaret på VHF 74 eller telefonen. En anden sejler gik op på havnekontoret og vækkede ham, tror vi nok, for han kom sammen med ham tilbage. Det var også lige i siestaen. Maratea er et rigtig flot sted med fine huse op ad bjergsiderne rundt i havnen, og med en stor Kristus figur højt oppe på toppen af bjergene. Havnen er godt beskyttet af meget høje moler. Der var ikke en vind, der rørte sig inde i havnen, så temperaturen rundede de 30 grader i løbet af eftermiddagen. Der var også rigtig hyggeligt om aftenen med lys rundt på havnen. En varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto di Cetraro (onsdag) d. 31. maj 2017
Vi tog en overliggerdag i Porto di Cetraro, et rigtig dejligt sted. Vi trængte til at få fyldt depoterne op med proviant. Udvalget ude på øerne var begrænset og dyrt. Det var et slaraffenland at komme ind i en stor Lidl. Det var også lidt tungt at bære hjem. De har bygget nyt havnekontor her i Porto di Cetraro, med toiletter og bad samt vaskemaskine, der var til fri afbenyttelse. Vi blev i hvert fald ikke opkrævet noget for at benytte den (skulle have en havneassistent til at slutte strøm til). Så der blev vasket og tørret tøj i stor stil, dejligt at komme til bunds i snavsetøjsposen. Og så har vi nydt det flotte vejr. Det var ikke kun inde i havnen, at vandet var spejlblankt - det var hele havet uden for også. I morgen sejler vi lidt nord på. Alt vel ombord. En hilsen fra det dejlige Italien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Salina / Santa Marina (Porto delle Eolie) - Porto di Cetraro (tirsdag) d. 30. maj 2017
Det blev en meget afslappende dag til søs. Så snart vi havde rundet molefyret på Salina, satte vi autopiloten til 40 grader, og da vi 12½ time og 80 sm senere var ud for molen i Cetraro koblede vi den fra – nemt. Skipper måtte dog en enkelt gang overtage styringen, da vi skulle uden om nogle fiskerbåde, men ellers lige linje og ingen forhindringer. Vi havde på det meste af turen under 1 m/sek. og meget af tiden spejlblankt vand. I løbet af eftermiddagen kom der lidt vind, og vi nåede op omkring 2 m/sek. fra en agten for tværs; det kunne vi ikke bruge til ret meget. Ca. 100 m fra land fik vi en sø/land brise på 5-6 m/sek. men da gad vi ikke sætte sejl. Vi sejlede lige forbi Stromboli, et flot syn. Kunne kun se røgen fra udbruddene. Skipperinden brugte noget af tiden til at skrive rejsebrev, der vil blive lagt ind senere. Vi ligger nu i Cetraro, hvor vi også var i efteråret 2011 på turen ned til Grækenland. Der er bygget nyt havnekontor, ellers er der ikke lavet noget om. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Salina / Santa Marina (Porto delle Eolie) (mandag) d. 29. maj 2017
Så har vi fået tanket lidt dieselolie. Tankanlægget på havnen er kun i brug i højsæsonen (juli og august måned), så vi måtte op i byen for at få fyldt et par dunke. Vi havde nok til turen i morgen, men det er rart at være på den sikre side. Der er blevet provianteret til de næste par dage, og vi har fået købt mobilt bredbånd, men er lidt skeptiske. Det er en kiosk her på Salina, der klarer det for Vodafone. Hun vidste ikke meget om det, og jeg tror ikke, hun fik os registreret rigtigt, men vi får se og håber. Motoren fik et check, og vi er klar til at forlade De Lipariske Øer i morgen tidlig for at sejle over til fastlandet. Vi har sat Cetraro som dagens mål, en tur på ca. 77 sm. De melder næsten vindstille, så det bliver nok for motor hele vejen. Alt vel ombord. En hilsen fra de sejlklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lipari - Salina / Santa Marina (Porto delle Eolie) (søndag) d. 28. maj 2017
Vi har et rigtig flot vejr, stille, sol fra en skyfri himmel og varmt, og det skulle fortsætte de næste mange dage. Det var tid til at sige farvel til Lapari og sætte kurs mod Salina, den sidste ø i øgruppen De Lipariske Øer, vi vil aflægge et besøg, inden vi sejler over til fastlandet. Det blev en kort tur på ca. 9 sm. Vi kom ind til den fineste marina, vi har besøgt herude på øerne. Der var rigtig pænt, og for en gang skyld havde de toiletter og badefaciliteter. Og så var der kapsejlads - det var den sidste dag i en flerdages sejlads, så der kom liv på havnen hen på eftermiddagen, da sejladserne var færdige. Det var også det eneste sted, hvor der var liv; der var MEGET dødt oppe i byen, sådan en søndag eftermiddag. En stille og rolig hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lipari (Porto Pignataro) (lørdag) d. 27. maj 2017
Så fik vi besøgt katedralen og den gamle fæstning i Lipari by. Vi gik derind fra morgenstunden, hvor katedralen var åben. Det er nogle lyse og venlige kirker, de har herude på De Lipariske Øer. Om eftermiddagen slappede vi lidt af og er nu klar til at fortsætte vor tur rundt mellem øerne. I morgen har vi planer om at sejle til Salina. Har lidt problemer med det mobile bredbånd, så måske går der et par dage, inden vi atter er på nettet. Her i Porto Pignataro har de et fint wi-fi net, men vi ved ikke, om vi har samme muligheder på Salina. Alt vel ombord. En sommerhilsen fra De Lipariske Øer.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lipari (Porto Pignataro) (fredag) d. 26. maj 2017
Vi tog det lidt stille og roligt i dag efter turen til Stromboli i går. Vi fik ordnet forskellige dagligdags ting, så som klatvask, rengøring og den slags. Om eftermiddagen gik vi ind for at se lidt nærmere på den gamle fæstning og katedralen, men katedralen var lukket. Ifølge personalet på det nærliggende museum var der kun åbent om formiddagen, så vi gik tilbage igen og fik købt lidt ind. Vi havde inviteret Gerd og Susanna fra s/y Liberta på en ’sundowner’ ombord på Nausikaa. Det er nogle tyske sejlere vi har talt lidt med, og som ligger lige over for os. De vil sejle videre i morgen tidlig. Det er altid sjovt at høre om andres planer, og de havde lagt planer for de kommende år. De ville max sejle rundt i Middelhavet i 2 år, så ud til De Kanariske Øer, Kap Verde Øerne, Gambia og over til Brasilien, men først skulle de lige en tur op til Sortehavet. Nogle søde og hyggelige mennesker. Gerd havde købt båden på Mallorca i marts måned, så alt var nyt for dem. Et spændende projekt. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Lipari.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lipari (Porto Pignataro) (Kr. Himmelfartsdag) d. 25. maj 2017
Vi har rigtig leget turister i dag. Andre sejlere vil nok ryste på hovedet over, at vi ikke selv sejlede turen, men vinden er meget østlig, og når man skal besøge Panarea og Stromboli, skal man helst have vestlig vind. Ankerpladserne ligger mod øst. Ankrer man op vest for øerne er der MEGET langt til byerne. Vi tog en tur med en af turbådene, det var turen: Stromboli by night. Vi startede fra Lipari kl. 13:00 og sejlede til Panarea, hvor vi blev sat i land og havde godt 2 timer til at se byen og gå en tur rundt. Det var rigelig tid; det er en lille ø med en lille by. Klokken godt 16 blev vi hentet og sejlet til Stromboli, hvor vi også blev sat i land og havde 2½ time til at se byen og få lidt at spise. Der er mulighed for at klatre op til vulkankrateret. Det kræver, at man bliver på øen eller tager en af de andre ture. Man kommer meget tæt på udbruddene og den flydende lava. Vi tog båden tilbage til Lipari klokken ca. 20. Turen tilbage gik først ud til den lille ø/klippeskær – Strombolicchio, hvor vi så solnedgangen, inden vi sejlede langsomt hen langs nordkysten af Stromboli og så vulkanen i udbrud. Det var desværre lige lyst nok, men vi kunne tydeligt se udbruddene, også mens vi sejlede tilbage til Lipari, da mørket faldt på. Vi var tilbage i Lipari ved 22 tiden efter en rigtig flot tur. En hilsen fra turisterne på De Lipariske Øer.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vulcano (Marina Baia Levante) - Lipari (Porto Pignataro) (onsdag) d. 24. maj 2017
Vi er nu kommet til Lipari efter en lille tur på ca. 4 sm. Det er ca. længden på Kolding Fjord, så det var til at overse. Vi valgte at sejle til Porto Pignataro, der ligger lidt nord for Lipari by, men ikke længere end man kan gå ind til byen på ca. 15 min. Der var en let østlig vind, så broerne inde i Lipari by så ikke tillokkende ud; der var heller ikke nogen, der benyttede dem. Porto Pignataro er en fin og meget beskyttet havn/marina; her bliver vi nogle dage og får set Lipari. Vi var en tur inde i byen for at proviantere og se lidt på byen. Vi skulle også lige have planlagt de kommende dage - har planer om at tage på en lille tur, men herom senere. Alt vel ombord. Håber I må få en god Kr. Himmelfartsferie, vejret i Danmark ser ud til at blive rigtig fint i weekenden. Her har vi stabilt højtryk med rolige vindforhold (svag skiftende) og ikke meget varmere, end I får det derhjemme. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vulcano (Marina Baia Levante) (tirsdag) d. 23. maj 2017
Det har været en positiv oplevelse at besøge Vulcano. Det er en spændende ø og derfor besøgt af rigtig mange turister. Mange er endagsturister, så hen under aften falder der ro over byen/øen, når de sidste færger er sejlet mod Sicilien. Vi har nydt at være her. Der er en rigtig flot natur, og sikke en vulkan! Vi besteg den i formiddags, mens det endnu ikke var så varmt. Det var en rigtig fin tur og sikke et krater, hvor svovldampene steg op. Vi føler, at vi stadig lugter af svovl, selv om vi skyndte os at drikke en kold fadøl og tog et bad, da vi kom ned. Der er også et svovlholdigt mudderbad her i byen, hvor folk bader. Det skulle have en helbredende virkning på gigt. Det er endnu ikke rigtig sæson for lystsejlere; sidste nat lå vi 5 både, nu ligger vi 3 både her i marinaen, og der er måske plads til hundrede både. I morgen sejler vi til Lipari en tur på knap 4 sm. Alt vel ombord. En hilsen fra Vulcano.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Portorosa - Vulcano (Marina Baia Levante) (mandag) d. 22. maj 2017
Vi stod op til en flot morgen i Portorosa. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden havde lagt sig, men dønningerne bankede stadig ind mod molerne. Vi fik stuvet alt godt væk og satte kurs mod Vulcano. Det var nu ikke så galt; det var kun lige i havnehullet og et stykke ud, at dønningerne generede. Vi havde en ok tur til Vulcano, en tur på ca. 20 sm. Vi valgte at gå ind til Marina Baia Levante på Vulcano, den ligger lige syd for færgehavnen. Det er for øvrigt en af de travleste færgehavne, vi har ligget i nærheden af - der er færger på vej ud og ind konstant. De giver lidt uro, men de holder vel op med at sejle engang i aften. Vulcano er et rigtigt hyggeligt sted, det vi har set af øen indtil nu. Vi har planer om at blive her et par dage og vil en tur op og se vulkankrateret. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Portorosa (søndag) d. 21. maj 2017
Der var livligt i Marina di Portorosa her i formiddags. Livligt på flere måder; vi havde en hård vind ude fra havet. Det mærkede vi ikke så meget til, men den kraftige sø/dønning, der bankede mod molerne, lavede lidt ravage. Det gav et sug inde i havnen, så vi lå og kørte frem og tilbage. Der var mange charterbåde, der trods vejret ville af sted. Det var dem med de unge og friske besætninger; de ældre blev i havn. Nogle kom hurtig tilbage og fortøjede igen. En enkelt kom ind med et flænget storsejl, og en anden kom ikke ud af havnen. Da de ville sejle, tog vinden båden, og deres søgelænder hang i nabobådens anker. Septerne blev bøjet, og selve stålwiren i søgelænderet blev revet i stykker - han sejlede direkte over til værftet. Der var nok at se på, og vi skulle da også følge Jakob (vor søn), der løb maraton i København. Det er lidt fantastisk, at vi kan sidde på Sicilien og følge ham rundt i Københavns gader og se ham løbe over målstregen. Han kom ind som nr. 369 af 11.220 startende. Godt løbet! Der var mere stille på havnen om eftermiddagen. Resten venter med at sejle til i morgen, hvor vinden skulle lægge sig og dermed også søen, håber vi! Trods uroen i båden er alt vel ombord. En lidt urolig hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina di Portorosa (lørdag) d. 20. maj 2017
Der har været travlhed i havnen i dag. Charterbådene skulle klargøres til nye besætninger. Marina di Portorosa er base for en lille flåde af charterbåde, der har De Lipariske Øer som område. Vejret har nu ikke været til chartersejlads i dag. Vi har haft frisk til hård NV-lig vind, der står lige ind på kysten. Vinden er nok ikke det værste; de melder 2-3 m. bølger og lige nord for De Lipariske Øer op til 3-4 m. Det er ikke så sjovt at sejle op i mod, og der er da også kun et par både, der har forladt havnen. Vi har fået set lidt på den nærliggende by og fået provianteret til de næste par dage. En anden opgave var at få betalt havnepenge. Vi ligger i østsiden af havnen, og havnekontoret ligger på vestkajen. Hele området er et meget stort feriecenter, som er opdelt i områder, som man ikke kan passere igennem. Vi måtte uden om hele centeret - det var en rask spadseretur på godt en time, for at komme over til havnekontoret. Havnemesteren tilbød at sejle os tilbage de ca. 100 m. tværs over havnen til vor båd. Men lidt motion skulle vi jo have, så vi gik tilbage. Det har engang været et rigtig flot feriecenter med hoteller, lejligheder, private sommerboliger m.m., men det ser lidt forfaldent ud, trænger meget til vedligeholdelse. De melder fortsat blæst og høj sø i morgen, så vi bliver her til på mandag, har betalt for 3 dage. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Portorosa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cefalu´ - Marina di Portorosa (fredag) d. 19. maj 2017
Det blev en meget urolig nat i Cefalu´. Vi lå og kørte frem og tilbage, og det samme gjorde flydebroerne. Det gik fint, når vi kørte samme vej, men når vi ikke var i synk, gav det nogle slemme ryk i båden. Vi besluttede at sejle videre. Vi havde planer om at sejle til De Lipariske Øer, men vi kunne ikke blive klog på vejrmeldingen. Der kommer en frontpassage i løbet af weekenden. Vi har haft Ø-lig vind i længere tid; ikke meget, men nok til at give lidt uro i havnene, og havnene/broerne på De Lipariske Øer er åbne mod SØ. Efter frontpassagen skulle vinden dreje mod NV, og så er der læ i havnene, men hvornår det ville ske, kunne vi ikke rigtigt finde ud af. Vejrmeldingerne var ikke enige. Vi besluttede at ændre planer og sejlede i stedet til Marina di Portorosa. Det er samme distance – ca. 53 sm., og derfra er der kun 19 sm. til Vulcano, en af De Lipariske Øer. Det blev igen en meget afslappende og flot tur på godt 8½ time på fladt vand og ingen vind. Det var en meget stor marina, vi kom ind til - ved første blik lidt forfalden. Det er et kæmpestort feriekompleks, der er bygget op omkring nogle gravede kanaler. Det må vi se lidt nærmere på de kommende dage. Vi forventer at blive her til efter frontpassagen, dvs. mandag morgen. Alt vel ombord. En sejler hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) - Cefalu´(torsdag) d. 18. maj 2017
Vi vågnede tidligt, nok på grund af den tiltagende trafikstøj, og stod op. Fik lidt morgenmad og gjort skibet sejlklar. Vi var klar til afgang godt 7 og satte kurs mod Cefalu´, en tur på ca. 33 sm. Det blev en tur på fladt vand med svag vind fra skiftende retninger. En meget behagelig tur, når der nu ikke var vind at sejle på. Det var et rigtig flot syn, der mødte os, da vi nærmede os Cefalu´. Den gamle by med den store katedral ligger neden for en meget høj klippe, La Rocca, på den anden side af klippen ligger havnen. Det var en næsten tom havn, vi kom ind til. Der er plads til mere end hundrede både; vi var 5 gæstebåde. Det er lidt af et tilløbsstykke – Cefalu´. Der kom den ene turistbus efter den anden, og de brugte havnens areal som P-plads, mens turisterne besøgte byen. Vi skulle også ind og se katedralen, der er udsmykket med forgyldte mosaikker som katedralen i Monreale. Det viste sig, at kirken er under restaurering og der er hængt en afskærmning op, så man ikke kan se mosaikkerne. Der var dog hængt et billede af dem op på afskærmningen. Det er kun rundt om alteret, der er mosaikker i denne katedral. Lidt skuffende, men vi har set forgyldte mosaikker i andre kirker. Vi gik en tur rundt i den gamle bydel, en hyggelig og velholdt by. Havnen er meget urolig, selv med vind inde fra land, står dønningerne ind i havnen. Vi havde planer om at blive her et par dage, men stikker nok af i morgen tidlig. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) (onsdag) d. 17. maj 2017
Jeg gik op til havnemesteren lige efter morgenkaffen for at høre, hvad han ville. Det viste sig, at han ville have os til at flytte plads. Ham, der havde den plads, vi lå på, skulle bruge den. Da vi kom ud til båden og fik ham forklaret, at vi sejlede i morgen tidlig, kunne vi godt blive liggende. Jeg tror ikke, at han havde forstået, at vi forlod båden i en uges tid, og da vi så ikke var ombord, blev han bange for, at vi havde efterladt båden for længere tid. Vi havde fortalt, at vi ville sejle d. 18. maj og havde betalt til den dato, så..? Vi har fået gjort båden ren både nede om læ og vasket udvendig. Det så ud, som om det havde regnet med gult sand fra Sahara; den var i hvert fald snavset. Der er blevet provianteret, og vi er klar til afgang i morgen tidlig. Vi har sat Cefalu´ som mål. De melder MEGET rolige vindforhold og sol fra en skyfri himmel. Alt vel ombord. En hilsen fra rengøringsholdet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Palermo (Centro Velico Siciliano) (tirsdag) d. 16. maj 2017
Vi er nu tilbage på båden efter en lang, men fin tur herned. Vi var over Bergamo, og der var ca. 4 timers ventetid. Alt var vel ombord; der havde ikke været ”ubudne gæster”. Vi var lidt spændte, da vi fik en opringning fra marinaen i går, mens vi opholdt os i Bergamo. Vi var bange for, at der var sket noget. Han var umulig at snakke med (kun italiensk og med dialekt), men på spørgsmålet: Problemas? Blev der svaret: No, no! Han blev glad, da skipperinden fik forklaret, at vi var på vej ned til båden. Så må vi i morgen se, hvad det var, han ville. I går havde skipperinden ikke rigtig lyst til at rejse. Haven var ordnet, træerne var sprunget ud, mange ting stod i blomst, og vejret var skønt - rigtig dejligt forår i Danmark. Men her til morgen var stemningen en lidt anden. Det var blevet koldt, og det regnede. Vi kom ned til sol og varme. Vi spiste aftensmad i cockpittet, inden vi tørnede ind. En hilsen fra de rejsetrætte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) - Danmark (tirsdag) d. 9. maj 2017
Vi er nu hjemme i Kolding efter en fin tur hjem fra Palermo via Bergamo til Billund. Alt gik efter planen. Vi holder en lille pause med opdateringen af logbogen, men vender tilbage om en uge, hvor vi flyver tilbage til Palermo og genoptager vor sejlads. Det var godt nok koldt at komme hjem, men det hjalp med lidt varme på radiatorerne. En kold hilsen fra Kolding.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) (mandag) d. 8. maj 2017
Vi har slappet af i dag og nydt det flotte vejr. Vi var ved at have fået nok nye indtryk og trængte til en pause. Det passede fint, så kunne skipperinden få skrevet et nyt rejsebrev og skipper lagt de sidste billeder ind på hjemmesiden, inden vi tager hjem i morgen. Der skulle også udskrives boardingpas m.m. Vi skal hjem til konfirmation, det er Christian – et barnebarn, der skal konfirmeres. Alarmen er sat til at vække os kl. 03:00. Et ukristeligt tidspunkt, men det var de muligheder, der var, hvis vi ikke skulle overnatte undervejs. Det bevirker så, at vi allerede er hjemme først på eftermiddagen; vi skal mellemlande i Bergamo (Milano). Taskerne er pakket, vi skal kun have håndbagage med denne gang, og alt er klar til afgang. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) (søndag) d. 7. maj 2017
Ingen kirker i dag - vi har fået ”åndelig føde” nok for den næste lange tid! Vi startede dagen med at gå ud til Teatro Massimo, den 3. største operabygning i Europa. Vi meldte os til en rundvisning. Der var nu ikke så megen rundvisning i den tur, men vi kom da ind og se selve salen og var oppe og prøve at sidde i kongelogen. Det bedste ved den rundvisning var, at orkesteret havde prøve på en Mahler koncert, som vi fik lov at lytte til - det lød helt fantastisk. Efter rundvisningen gik vi tilbage til båden. Det næste, vi ville besøge var Cappuciner Katakomberne, men de åbnede først kl. 15, så der blev tid til en siesta, inden vi tog shuttle-bussen ud til Normanner Paladset og gik resten af vejen ud til katakomberne. Det er ikke ’rigtige’ katakomber, men en underjordisk begravelsesplads, som blev brugt indtil 1881, hvor det blev forbudt at begrave folk på den måde. Det var en speciel oplevelse, noget vi ikke har set tidligere. I de katakomber, vi har besøgt tidligere, så vi kun hylderne og rummene, hvor folk har ligget; skeletterne var fjernet. Men her hang skeletterne oppe på væggene eller lå på hylder iført deres tøj, som de er begravet i. Der var skeletter fra 1599, det ældste vi så. Et lidt makabert syn med alle de skeletter, der hang i rækker. Der er ca. 8000 mennesker begravet i Cappuciner Katakomberne. Om aftenen fandt vi en hyggelig restaurant med en frisk tjener, fik noget god mad og havde en rigtig sjov og hyggelig aften. På turen tilbage til båden løb vi ind i en procession; de var ude og ’lufte’ en eller anden helgen. Det var også med orkester, og da de stoppede foran kirken San Ignazio, var der fyrværkeri på kirketrappen. Området var som sædvanligt pyntet med guirlander og kulørte lamper. Så lidt åndelig føde blev det alligevel til. Alt i alt en begivenhedsrig dag med spændende oplevelser. Vejret er rigtig dejligt, lige under de 30 grader om dagen og lige over de 20 grader om natten - det vi kalder en tropenat derhjemme. Det bliver koldt at komme hjem på tirsdag. En hilsen fra Palermo.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) (lørdag) d. 6. maj 2017
Vi fortsatte vor tur rundt til nogle af de seværdigheder, der findes i Palermo, og dem er der mange af. Det er ikke kun dem, der står i turistguiden, der er adgang til i denne weekend. Skolebørnene har adopteret forskellige monomenter og bygninger (150 stk.), som de arbejder med i løbet af skoleåret. Disse monumenter er normalt ikke tilgængelige for publikum, men i maj måned i weekenderne er der adgang, og skoleeleverne skal vise gæsterne rundt og fortælle om seværdigheden. Det var nu ikke den slags, vi besøgte i dag. Vi ville godt se et af deres markeder, der, hvor de lokale køber ind. Vi satte kurs mod Ballaro. På vejen dertil kom vi forbi Chiesa del Gesu, en af de kirker, guiden på turistkontoret anbefalede. Den skulle vi lige ind og se lidt nærmere på. Sikke et kirkerum udsmykket i marmor. Det var virkelig imponerende. På turen rundt i kirken løb vi på en gammel præst, som absolut ville vise os Palermo oppe fra kirkens tag. Et sted, der normalt ikke er adgang til for turister. Han fortalte, af han var 93 år, og vi fandt hurtig ud af, at han var lidt dement. Inden vi skulle på taget, skulle vi lige ned og se krypten. Vejen op til taget gik igennem flere afdelinger, hvor alle døre var låste. Han havde et bundt nøgler. Om nøglerne virkelig virkede, eller om det bare var nogle han havde, fandt vi ikke ud af. Hver gang, vi skulle igennem en dør, måtte han ringe på dørklokken, og vi blev så lukket ind. Elevatorerne var låste. Der skulle nøgle til for at komme væk fra etagen. Når han havde trykket på flere knapper, og vi ikke kom nogen vegne, kom personalet og åbnede elevatoren, satte deres nøgle i og trykkede på den etage, vi skulle op på. Vi kunne se, at det ikke var første gang, han havde gæster med op på taget. Der var en storslået udsigt ud over Palermo, og vi fik forklaret flere gange, hvad de forskellige kirker hed. Det var en lidt speciel oplevelse. Han fulgte os helt ud til lågen ind til kirken og vinkede farvel til os. Markedet var lidt af en blandet landhandel, hvor alt var blandet sammen: Fisk, grøntsager, tøj, sko, kød. I yderkanten af området var der loppemarked. På vej tilbage til båden var vi atter inde i katedralen, og vi behøvede ikke at besøge kuplen; vi havde set Palermo fra oven! Om eftermiddagen gik vi en tur op til banegården, hvor bussen ud til lufthavnen har holdeplads. Vi ville se, hvor lang tid det tog at gå turen (knap en halv time). Det var så planen, at vi ville tage en bus, der kører rundt i den gamle bydel. En service for lokale og turister. Det er gratis at tage bussen. Det blev det ikke for os! Det er den dyreste bustur, vi nogensinde har taget, og så kom vi slet ikke med. Der var mange, der skulle med og trængsel for at komme ind, så vi måtte holde godt fat i diverse håndtag, og pludselig mærkede jeg, at min tegnebog var væk og så, at den blev kastet ud af døren på bussen, men ikke af hvem. Vi skyndte os ud efter den, dørene i bussen lukkede sig, og væk var bussen og lommetyven med mine kontanter. Alle kontanter var væk, men alt andet (kreditkort, kørekort, sygesikringsbevis m.m.) var tilbage i tegnebogen. Sidst det skete for skipper var i Lissabon i 2008, hvor jeg så, hvem der gjorde det, råbte op og fik tegnebogen med alt indhold tilbage. Det lykkedes ikke her – pokkers også. Vi gik tilbage til båden og sundede os lidt. Bortset fra ovennævnte er alt vel ombord. En hilsen fra de bestjålne i Palermo.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) (fredag) d. 5. maj 2017
Det er godt nok anstrengende at lege turist; vi får travet nogle kilometer. Der er rigtig mange seværdigheder i Palermo, og det er nødvendigt at vælge nogle fra - vi kan ikke nå at se dem alle. I dag gik turen til 2 af de vigtigste, nogle man bør se. Det var Normanner Paladset, eller som det også kaldes, Royal Palace. Et tidligere kongepalads, nu er det hjemsted for Siciliens parlament. Det er for øvrigt optaget på Unescos liste over bevaringsværdige bygninger. Det var et rigtig flot palads med nogle imponerende sale. Som på mange andre paladser har de deres eget kapel – Palatine Chapel, det var lige så flot og imponerende som katedralen i Monreale, selvfølgelig i mindre målestok. Det var absolut et besøg værd. Tæt på Normanner Paladset ligger kirken S. Giovanni degli Eremiti, som vi også aflagde et besøg; det var til gengæld ikke noget særligt. På turen tilbage til havnen var vi inde i Cattedrale, en af Europas længste kirker. Imponerende set ude fra og ret enkel indvendig. Den blev vi ikke helt færdige med, før sulten meldte sig, og vi gik ned til båden for at spise frokost og få et hvil. Det er for alvor blevet sommer. De havde lovet over 30 grader i dag; det nåede vi vist ikke, men tæt på. Om eftermiddagen gik turen til Museo Internazionale delle Marionette. Et stort museum med marionetdukker fra hele verden. Dukketeater er meget stort her i Palermo; der er flere teatre der opfører forestillinger. Der var også forestillinger på museet - dog ikke, da vi var der. Det var planen, at vi skulle have været ud at spise i aften, men det droppede vi, for vi blev inviteret til party i den lokale sejlklub. Der er 7-8 sejlklubber (måske flere) her i Palermo, og de har hver 1-3 broer, som de administrerer. Vi ligger ved sejlklubben: Centro Velico Siciliano, der havde uddeling af præmier fra vinterens kapsejladser og efterfølgende party. Det var rigtig sjovt at opleve og med en lækker buffet af italienske specialiteter, så vi blev mætte og kom i snak med flere sejlere. Hyggelig aften. En hilsen fra turisterne i Palermo.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Palermo (Centro Velico Siciliano) (torsdag) d. 4. maj 2017
Vi fik et par søde hilsener fra Morten, vor søn, i morges. Overskriften var: ”4. maj – del 1 og del 2”. I den første stod der: ”Kære mor og far. Ved I godt, at det er en hel speciel dag i dag? Når I har tænkt lidt over det, og muligvis har et bud på det, må I åbne næste e-mail”. Vi må indrømme, at vi ikke havde noget bud på, hvad det kunne være. Da vi åbnede del 2, fandt vi bl.a. et billede af Nausikaa, der forlader Kolding Havn d. 4. maj 2007 kl. 13:58. Vi har 10 års jubilæum i dag! Det var vi nok ikke selv kommet i tanker om. Tak for hilsenen! Vi har været lidt rundt i Palermo i dag. Vi startede dagen med at gå op til Piazza Bellini, hvor der skulle være et turistkontor - og om ikke, der var et! En sød dame forklarede os, hvad vi absolut måtte se, og hvad der ellers kunne være spændende at se. Det viste sig, at vi stod midt i et af de mest spændende områder. Omkring Piazza Bellini ligger 4 kirker, meget forskellige. Chiesa di S. Giuseppe, Chiesa di S. Caterina, Chiesa La Martorana og den lille normanniske kirke San Cataldo med de tre lyserøde kupler. (Det var rækkefølgen, så kan vi se, hvilke billeder, der er fra hvilken kirke). Midt på Piazza Bellini ligger det store Palazzo Senatori o Aquile, der er byens rådhus. Der var fri entre, et meget interessant besøg. Sikken udsmykning der var i de store sale. Lige foran Palazzo Senatori o Aquile står en kæmpe fontæne med 20 bassiner og 36 skulpturer. Det kaldes i folkemunde ”Skammens fontæne” på grund af de nøgne kvinder og mænd, der forsøger at skjule deres kønsdele. En imponerende fontæne. Det var lidt overvældende alt sammen, så vi tog en pause fra seværdighederne om eftermiddagen, fandt et godt supermarked, fik betalt havnepenge og set lidt på omgivelserne. Det har været et super vejr i dag, temp. omkring de 25 grader, sol og svag vind. Vi skulle runde de 30 grader i morgen, (så bliver det nok for varmt!). Alt vel ombord. En 10 års jubilæumshilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Vito Lo Capo - Palermo (Centro Velico Siciliano) (onsdag) d. 3. maj 2017
Vi stod op til en flot morgen i San Vito Lo Capo, stille og sol fra en letskyet himmel. Vi havde besluttet at sejle til Palermo, så vi havde tid til at opleve byen, inden vi tager hjem til konfirmation i næste uge. Vinden havde en perfekt retning, nærmest en halvvind, men som sædvanlig var der ikke nok at sejle på, eller også er der alt for meget! Vi havde mellem 1 og 3 m/sek, og det er for lidt til vor tunge båd, når vi havde 40 sm. foran os. Godt, vi har en god motor. Vi havde en flot tur langs nordkysten af Sicilien. Nordkysten er meget flottere end den lidt flade sydkyst. Her er meget høje og stejle bjergkamme (900 m). En stor del af det, vi sejlede forbi, er udlagt til naturpark – Lo Zingaro. Vi ankom til Palermo midt på eftermiddagen, nok lige midt i deres siesta. Vi kunne ikke komme i kontakt med nogen, kunne ikke ringe dem op, men fik endelig kontakt med en havneassistent og fik anvist en plads. Vi ligger næsten inde midt i den gamle bydel, kan ikke komme længere ind, men ligger tæt på en meget befærdet omfartsvej, der løber rundt langs havnen lige oppe på kajen. Der er en del støj fra den tunge trafik, men det er centralt. Ville nok have foretrukket en mere støjsvag plads, men så er der meget langt til centrum og en del uro fra de både, der sejler forbi. Alt i alt ligger vi rigtig godt og sikkert. I morgen skal vi lege turister i Palermo og se, hvad det bringer. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Vito Lo Capo (tirsdag) d. 2. maj 2017
Vi var lidt spændte på at se San Vito Lo Capo i dag. Var der lige så meget liv som i går, hvor der var så mange mennesker, at det var svært at færdes i gaderne? Det viste sig, at menneskemylderet skyldes, at det havde været helligdag, og det gjorde det ikke bedre, at helligdagen faldt i forlængelse af en weekend. Der var meget dødt inde i byen i dag; der kom dog lidt mennesker i løbet af formiddagen, men det var få sammenlignet med i går. Der var ingen mennesker på stranden og ingen høj musik. Her var rigtig dejligt med en udsigt til en storslået natur, sikke bjergformationer! Vi kan godt forstå at folk søger herop, når de har fri. Vi var inde og se den lidt specielle kirke, der mest ligner en fæstning - den var rigtig spændende indvendig. Fik et glas på en cafe på torvet og hyggede os. Det blev også til en travetur ud til fyret på Capo San Vito, der desværre var militært område og derfor lukket for publikum. En stille hilsen fra San Vito Lo Capo.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani - San Vito Lo Capo (mandag) d. 1. maj 2017
Så skulle vi endelig af sted fra Trapani efter ca. 1 måned. Den første tid var på grund af Påsken, som vi havde besluttet at opleve i Trapani. Den sidste uge var på grund af hård vind. Vi havde planer om igen at sejle ud til De Egadiske Øer, men det har vi droppet og sætter i stedet kurs mod Palermo. Vi var klar til afgang kl. 08:25, men det var båden ikke! Den ville simpelthen ikke med. Skruen havde fået fat i en mooringline, og den sad fast. Vi forsøgte at få den fri, men uden held. Vi måtte have en dykker til at skære linen fri af skruen, men 1. maj er helligdag i Italien, og værftet havde lukket. Der var kun en vagt, og han kunne ikke hjælpe os. Skipper var en tur rundt på værftet, hvor der lå flere både, der sejlede ud på dykkerture. Jeg ringede til en af dem, og han var villig til at komme og hjælpe os. Klokken lidt i 11 var vi fri og vinkede farvel til Trapani. Vi havde sat San Vito Lo Capo som dagens mål, en tur på 19 sm. Det blev en fin tur på fladt vand, hvor vi fik afprøvet motoren. Der kom først lidt vind et kvarter før havnen, og da gad vi ikke sætte sejl. De skrev i havnelodsen, at man skulle være heldig for at finde en plads ved en af broerne. Det gælder ikke på denne tid af året. Der var næsten ingen både i havnen, men der var til gengæld liv oppe i byen! Vi var her 2. Påskedag sammen med Ulla og Svend Erik og syntes, at der var mange mennesker, men det var ikke noget i sammenligning med, hvad der var i dag. Der var gang i strandlivet, og der blev spillet meget høj diskomusik. Stranden og gaderne var fyldt med mennesker, så det var svært at komme frem. Det var også et flot vejr med sol fra en skyfri himmel. Vi er spændte på at se byen i morgen og se, om det kun var på grund af helligdagen, at der var så mange mennesker. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (søndag) d. 30. april
Det har været et rigtig flot vejr i dag, også til at sejle videre i. Men nu havde vi besluttet at blive til i morgen og opleve festlighederne i forbindelse med fejringen af Trapanis, fiskernes og søfolkenes skytshelgen – San Paola. Han har normalt til huse i kirken San Francesco inde i den gamle del af Trapani. Inden vi drog af sted, nåede vi at få vasket båden; den var blevet lidt støvet i det blæsevejr, vi har haft den sidste uge. Vi syntes, at vi var i god tid - processionen skulle starte kl. 16. Men der var allerede samlet flere hundrede personer foran San Francesco kirken, så det blev fra afstand, vi så San Paola blive båret ud. Det var, ligesom under Misteri Langfredag, med et stort orkester, der fulgte lige efter ’platformen’. Denne gang med noget mere munter musik end Langfredag. Vi stødte på processionen flere steder rundt i byen og fik set San Paola på nært hold. Det så ud til, at ’platformen’ var meget, meget tung. Der var ca. 50 mand til at bære den, og de så ud til at have nok at bære på. Efter godt en time blev ’platformen’ sat på en vogn, der så kørte rundt resten af eftermiddagen/aftenen. Vi var inde og se kirken og de nærliggende gader om aftenen. De var pyntet med kulørte lamper på hvide træstativer, som de bruger her syd på. Aftenen blev afsluttet med fyrværkeri, men da lå vi i vores køje. Alt klar til afgang i morgen tidlig. En søndagshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (lørdag) d. 29. april 2017
Det har blæst meget kraftigt i nat. Det var stille, da vi gik til køjs, men midt på natten måtte skipper op for at hale båden lidt væk fra flydebroen. Vi stødte på broen. Heldigvis er den beklædt med gummi, så der skete ikke noget. Vinden har lagt sig i løbet af dagen, og her til aften er det igen stille. Vejrudsigten for de kommende dage ser meget lovende ud, så vi forlader Trapani mandag morgen, som det ser ud nu. Vi kunne godt tage af sted i morgen, men der er fest i byen søndag eftermiddag/aften; den tager vi lige med. Vi har fået provianteret og lavet lidt vedligeholdelse på båden. Motoren er blevet efterset, alt ok, og forreste stuverum tømt og bovpropellen efterset. Vi er helt klar til afgang. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (fredag) d. 28. april 2017
Det blev et mærkeligt vejr i dag. De havde lovet frisk sydlig vin, der ville dreje til NØ i løbet af dagen, og så havde de lovet en fugtighed på 100% og 27 grader. Det luftede godt fra syd, da vi stod op, og så kom disen/tågen pludselig og lagde sig som en dyne over hele området, selv om det blæste godt. Solen forsøgte at skinne igennem, det gav et underligt lys. I løbet af eftermiddagen drejede vinden til NØ og lagde sig lidt, det klarede op, og temperaturen faldt til ca. 18 grader. Vejrmeldingen passede godt nok. Vi havde bare ikke forestillet, hvordan det ville blive. De ændrer for øvrigt vejrmeldingen konstant. NØ-lig vind er ikke lige os, når vi skal mod NØ, men på mandag skulle den blive NV-lig; vi får se. Vi skal snart videre. Vi har været på kunstmuseum i dag. Det var nu ikke lige os. Det var et museum indrettet i et gammelt palæ, der har været brugt som fængsel. Bygningen var spændende, men indholdet! Det var meget moderne kunst, et lærred malet rødt i samme farve, et bruseforhæng, der var stivet, diverse installationer med lys og mærkelige ting. Der var 2 billeder, som var ok (efter vores mening) af de 70 udstillede genstande. Endnu en blæsende hilsen fra Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (torsdag) d. 27. april 2017
Det er rart, når det blæser så meget, at man ikke skal overveje, om man skal af sted eller blive. Det blæser stadig meget kraftigt. Ikke så voldsomt som i går, men nok til at vi ikke skal ud og sejle. I formiddags kom der 6 mand (3 par) ombord på en udlejningsbåd, der ligger ved siden af os. De skulle ud og sejle, men måtte opgive, efter de havde forsøgt at komme ud med hjælp af personale fra værftet. Der var simpelthen så meget sidevind, at de ikke kunne komme ud. De manglede de pæle, vi fortøjer til i Danmark. Pælene støtter en på vej ud, og når man er fri af dem, er der frit vand. Her syd på fortøjer man ved hjælp af mooringlines (udhalerliner). Der er kun nabobådene at støtte sig til, og når man kommer fri af dem, driver man over i mooringlinerne fra de andre både og bliver fanget af dem. Man skal helst lige ud fra pladsen. Nå, vinden skulle lægge sig yderligere i løbet af natten, så de kommer nok ud i morgen tidlig. Vi har brugt en del af dagen til at få styr på billederne til det sidste rejsebrev. Skipper havde fået taget flere hundrede billeder af Misteri. Det var lidt af et job at finde de bedste, som giver et indtryk af processionen i Påsken og resten af vort ophold i Trapani, men vi håber, at det er lykkedes. En hilsen fra det blæsende Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (onsdag) d. 26. april 2017
Så meldte sciroccoen sin ankomst, den ramte os sidst på natten. Det har blæst meget kraftigt hele dagen med kulingsstyrke og en meget varm luft. Vi har haft 27 grader i dag. Vi har fået foretaget lidt vedligeholdelse nede om læ; det har ikke været vejr til at arbejde oppe på dækket. Det var rorakselens pakdåse, stævnrørspakningen, oliestanden i hydraulikenheden til selvstyreren, og hvad der nu findes under agterste køje, der fik et eftersyn. Nu er vi sikre på, at det er ok til den kommende sæson. Det ser ud til, at vinden først lægger sig i løbet af fredag eller lørdag, så det bliver et længere ophold, vi får her i Trapani. Alt vel ombord. En meget blæsende hilsen fra Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (tirsdag) d. 25. april 2017
Det er helligdag i Italien i dag. Deres Nationaldag, hvor alle, eller næsten alle, holder fri. Vi havde hørt, at fødevareforretningerne havde åbent om formiddagen, så vi begav os ud til fiskemarkedet, ude i den anden ende af byen. Der var lukket, så det blev ikke til nogen tunbøf i dag. Om eftermiddagen var vi på jagt efter et sted, hvor der var møde (ligesom derhjemme Grundlovsdag), men der var meget dødt alle steder. Nå, det blev da til en hel del motion. Vi har haft et supervejr i dag med varme, stille og sol - det er nok ’stilheden før stormen’. De holder fast ved hård vind til kuling i løbet af natten – sciroccoen. Der er begyndt at komme sejlere på vandet; der har været flere gæstesejlere her i havnen. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (mandag) d. 24. april 2017
Det blev en meget afslappende dag i Trapani. Vi fik travet en tur rundt i byen, og så har vi været en del på ’kontoret’. Der manglede en del opdateringer på hjemmesiden. Vejret har været rigtig flot, stille og sol fra en skyfri himmel, men vinden er stadig kold, og det blæser noget midt på dagen. Det skulle ændre sig i løbet af et par dage. Sciroccoen har meldt sin ankomst. Det er en meget varm luft, der kommer fra syd – Afrika. Den kommer normalt med fuld styrke – hård vind til kuling - og denne gang ser det ud til, at den varer 3 dage begyndende på onsdag. De melder op til 27 grader om dagen og 17-18 grader om natten, så hjælper det. Vi ligger godt beskyttet for en SØ-lig vind, som er sciroccoens normale retning i Trapani. En kold solskinshilsen fra Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (søndag) d. 23. april 2017
Der var noget mere vind, end de havde varslet, og vinden var kold, så vi besluttede at blive i Trapani. Det ser ud til at blive sejlvejr i morgen, men så kommer der nogle dage med hård vind fra skiftende retninger. Da der ikke er så meget at se og opleve i de næste par havne mod Palermo, har vi besluttet at blive her i Trapani, indtil vi får fint sejlvejr - det må da blive varmere! Der er omkring 20 grader om dagen, men ned til 10 grader om natten. Vi trænger nok også til et par dage, hvor der ikke sker så meget. Vi har haft nok at se til, lige siden vi kom til Trapani. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (lørdag) d. 22. april 2017
Vi har fået provianteret og hentet vasketøjet. Der blev også tid til et besøg på Museo Regionale Agostino Pepoli, den største seværdighed i Trapani efter deres rejseguide. Vi havde været der i torsdags, men da var det lukket på grund af restaurering. Det var et flot museum indrettet i et gammelt kloster. De havde rigtig mange spændende og unikke ting. Det var lige fra en guillotine brugt så sent som i 1850 til de flotteste smykker, dragter, kakler, keramik m.m. Vi havde planer om at sejle videre i morgen, men som dagen gik, og vejrmeldingen ændrede sig, vil vi lige se tiden an og tager beslutning om det i morgen. Vi har rigtig god tid, så lad os se; vi ligger rigtig godt og sikkert. Det er forholdsvis koldt om natten – ned til ca. 10 grader. Alt vel ombord. En hilsen fra de sejlklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (fredag) d. 21. april 2017
Ulla og Svend Erik skulle rejse hjem fra Palermo i dag. Vi havde jo planer om at sejle til Palermo med dem, men det blev ikke til noget, så i stedet kørte vi dem til lufthavnen i Palermo, inden vi afleverede udlejningsbilen. Vasketøjet er blevet afleveret, og vi har fået afregnet med værftet. Vi har planer om at sejle videre på søndag, og da kontoret har lukket i weekenden, skulle vi have afregnet i dag. Alt vel ombord. En hilsen fra den faste besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (torsdag) d. 20. april 2017
Vi har været på ’kontoret’ her til formiddag. Der var flere ting der skulle klares. Vi fik bl.a. tjekket vore gæster ind på deres fly og udskrevet boardingkort, så de kan komme hjem i morgen. Efter en frokost i cockpittet og en ’morfar’ gik turen til Museo regionale Pepoli, en af de største seværdigheder i Trapani, men desværre forgæves. Det var lukket på grund af restaurering, så det blev ikke til noget museumsbesøg i denne omgang. Om aftenen havde skipperinden lavet afskedsmiddag for vore gæster. Vejret: fint, men blæsende. En hilsen fra Ulla, Svend Erik, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (onsdag) d. 19. april 2017
Det blev en urolig nat i havnen i Trapani. Vinden har været frisk gennem længere tid, men har ikke generet os. I løbet af natten drejede den imidlertid til SV, og det gav uro. Havnebassinet er meget stort, så der kan nå at danne sig lidt bølger. Heldigvis er vinden nu drejet til nord, det giver ro, men til gengæld er vinden blevet kold. Der er meget koldt over Centraleuropa, og det blæser ned til os. Det skulle dog kun vare et par dage. Vi har været en tur i Monreale i dag for at se domkirken – Santa Maria la Nuova, der efter beskrivelserne i bøgerne skulle være Syditaliens flotteste kirke, og nogle skriver Italiens flotteste. Den var flot og imponerende. Den er udsmykket med mosaikker i bl.a. guld. Udsmykningen minder meget om udsmykningen i kirkerne i Ravenna. Det blev også til et besøg i det tilstødende Benediktinerkloster. Om aftenen var vi inviteret på fiskerestaurant af vore gæster - stor tak for en dejlig middag. Alt vel ombord. En kølig hilsen fra Sicilien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (tirsdag) d. 18. april 2017
Vi har lidt ondt af jer derhjemme, hvad vejret angår. Vi har siddet udendørs i det flotteste vejr og spist frokost på en restaurant i Marsala. Der er dog et lille minus: Det blæser meget, man skal helst være i læ. Vi startede dagen med at køre ud til et museum ude i saltindvindingsområderne – salina. Vi havde været der før, men synes Ulla og Svend Erik skulle se, hvordan man indvinder salt i middelhavsområdet. Fra Nubia fulgte vi kysten ned til Marsala, hvor vi som sagt spiste frokost og var efterfølgende på en rundvisning hos Florio, den største vinproducent på det vestlige Sicilien og den største producent af Marsalavin. Vi startede med en 4D film om Florio. Det var et flop, men ellers var det en rigtig flot rundvisning med en super vinsmagning som afslutning. Alt vel ombord. En hilsen fra Marsalavinens land.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (2. Påskedag) d. 17. april 2017
Vi fik hentet udlejningsbilen ude i lufthavnen. Det kostede ca. 1/3 at leje bil der frem for inde i Trapani, så den bustur tog skipper gerne. Da jeg kom tilbage til båden, var resten af besætningen klar, og vi satte kurs mod Segesta templet med de omliggende arkæologiske ruiner fra ca. 420 f.Kr. inkl. amfiteateret. Vi var ikke de eneste, der havde fået den ide; det var næsten umuligt at finde en parkeringsplads. Der var mange italienere, det er nok på grund af helligdagen. Der er en storslået udsigt fra Segesta og ud over det omkringliggende landskab. Efter en lille frokost fortsatte vi mod Castellammare del Golfo, hvor vi var rundt i den gamle by og fik en Spritz nede på havnekajen. På turen tilbage til Trapani slog vi et slag ud til San Vito La Capo. Vi troede, at det var et øde sted ude mod nordvest med nogle enorme klippeformationer. Der var nogle rigtig flotte klippeformationer, men øde var det ikke. Det viste sig, at det nærmest var noget lignende Skagen, fyldt med mennesker og badegæster. Der var folk ude at bade. Var det noget med, at I har snevejr derhjemme? Vi var tilbage til båden først på aftenen efter en fin tur. En hilsen fra bilisterne på Sicilien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (Påskedag) d. 16. april 2017
Vi har slappet lidt af i dag. Byen lå helt øde hen det meste af dagen - alt var lukket. Den vågnede dog lidt op sidst på eftermiddagen. Ulla og Svend Erik havde, som de skriver i programmerne til charterrejserne: Dagen til egen disposition. De var inviteret på krydstogt, men vi kan næsten ikke kalde det et krydstogt, når vi ikke kommer ud at sejle, så derfor - charterrejse. I morgen har vi bil til disposition, så skal vi ud og se lidt på omegnen. Alt vel ombord. En Påskehilsen fra Ulla, Svend Erik, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (Påskelørdag) d. 15. april 2017
Vi startede dagen med at se på mulighederne for at sejle et stykke af vejen til Palermo, mens vore gæster er ombord, men det ser ikke alt for godt ud. Lige nu har vi et rigtig flot vejr, men allerede i morgen skulle det begynde at blæse, og søen skulle rejse sig til ’Molto Mosso’- grov sø, så vi har droppet sejlads og bestilt en bil fra mandag og 5 dage frem. Vi stod op til en flot morgen med sol fra en skyfri himmel, og der var skyfrit oppe over Erice, så vi besluttede at vise Ulla og Svend Erik den flotte bjergby. Turen op til bjergbyen er med bus eller svævebane, vi valgte svævebanen. Vi var heldige, at turistkontoret ved indgangen til Erice var åbnet. Vi fik lidt brochurer og købte partoukort til alle seværdighederne, og så gik vi ellers på jagt. Deres kirker ser rigtig kedelige ud udefra, men hvor var de flotte, når man kom ind i dem. Det blev også til en besøg i bl.a. miniature byen, det spanske område, Torretta Pepoli og en del kirker. Vi havde en rigtig dejlig dag i Erice. I morgen tager vi en slapper oven på de sidste par dage. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Erice.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (Langfredag) d. 14. april 2017
Vi stod op til en rigtig flot Langfredag morgen med morgenmad i cockpittet. Vi troede, at Langfredag var en meget hellig dag for katolikkerne, men det er ikke helligdag her på Sicilien. Alt gik sin sædvanlige gang, i hvert fald her på værftet. Oppe i byen var der gang i den med forberedelserne til Misteri, den store påskeprocession, der skulle starte kl. 14:00 fra Chiesa del Purgatorio. Det meste af byen var spærret af for kørende trafik, og gaderne var ryddet for biler - hvor mon de havde gjort af dem? Vi havde planer om at se starten, men det var umuligt at komme så tæt på kirken, at vi kunne se noget. Der var stuvende fuldt af mennesker. Vi fandt et andet sted, hvor de kom forbi. Vi havde fået et kort over den rute, de ville følge. Det var imponerende at se de store ’platforme’ med træfigurerne, der viser Jesu lidelseshistorie. De var pyntet med blomster, et imponerende syn. De store ’platforme’ vejer godt til, og der skulle mellem 20 og 30 mand til at bære dem. Og det så ud til, at de havde mere end nok at bære på, efter deres ansigtsudtryk at dømme. Foran hver ’platform’ gik en flok mennesker, voksne og børn, der bar på bannere og ting, der viste, hvem der har ansvaret for den efterfølgende ’platform’. Det er sådan, at en gruppe mennesker fra samme erhverv, har fået ansvaret for vedligeholdelse af figurerne og transporten rundt i processionen. Det var bagerne, fiskerne, søfolkene, saltarbejderne o.s.v. Efter hver ’platform’ kom der et orkester på 60-70 mand, som skiftedes til at spille. Der var i alt 20 ’platforme’ og altså 20 orkestre. De startede kl. 14:00, og da vi havde set ca. halvdelen, skulle vi hjem og hvile de trætte ben. Da havde den sidste ikke forladt kirken, og klokken var 17:30. De går rundt i byen hele natten og er først tilbage ved kirken engang i morgen formiddag. Vi ville også godt se dem med lys på, så ud på aftenen gik vi atter op for at se procession, et flot syn. Da vi gik tilbage til båden godt midnat, var de sidste i procession nået en tredjedel gennem ruten. De skriver, at processionen i Trapani er den største i Italien. Vi tvivler på, at der overhovedet findes en større rundt om i verden. Det var et imponerende syn og en kæmpe oplevelse. Vi var ikke de eneste, der ville se procession. Gaderne i Trapani var fyldt til bristepunktet med mennesker. Det var en træt besætning, der kom tilbage til båden. En Påskehilsen fra Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (Skærtorsdag) d. 13. april 2017
Skærtorsdag er ikke helligdag i Italien, men de er i fuld gang med forberedelserne til påsken, og i Trapani ser det ud til, at Misteri er den helt store begivenhed. Misteri er en procession, hvor de bærer 20 ’platforme’ med træfigurer, der viser Jesu’ lidelser, gennem byen. Den starter i morgen kl. 14 og varer til engang lørdag morgen. Vi var en tur oppe i Chiesa del Purgatorio her til formiddag, for at se hvor langt, de var kommet med forberedelserne. Der var rigtig mange mennesker i gang, men der var lang vej endnu, inden de var klar. Vi faldt i snak med en af dem, der var med; han boede i England og kom til Trapani hver påske for at være med i processionen. Han fortalte, at der ville være gang i den i aften og i nat med at pynte ’platformene’ med blomster. Vi var atter en tur deroppe om aftenen, og da var det meste af kirken spærret af for publikum. Der var rigtig mange mennesker i gang med forberedelserne, og der var masser af mennesker i byen. Det blev også til et besøg i katedralen, der var åben og pyntet op i anledning af påsken. Det bliver spændende at se processionen i morgen. Der er også blevet tid til at slappe af og nyde solen ombord på Nausikaa. En Skærtorsdagshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (onsdag) d. 12. april 2017
Vejret viser sig stadig fra den venlige side med sol, temp. omkring de 20 grader og rolige vindforhold - et lidt andet vejr end det, der for tiden er i Danmark. Vi fik provianteret lidt og redt køjerne til vore gæster, inden vi tog i lufthavnen for at tage imod dem. Det er skipperindens bror og svigerinde – Svend Erik og Ulla – der kom på besøg. De skal opleve påsken i Trapani sammen med os. De har haft en fin tur, dog med lidt forsinkelse på den sidste del af turen, men ikke noget der generede; vi skulle alligevel have ventet på bussen tilbage til byen. Gæsterne har fået sig indrettet, og snakken gik livligt, indtil det blev sengetid. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Ulla, Svend Erik, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (tirsdag) d. 11. april 2017
Vejret har været med os de sidste mange dage.Vi er nået rigtig langt med det, vi skulle have ordnet, inden sæsonen starter, og det vi godt kunne tænke os at få lavet. Så der er tid til at se lidt på byen, og det der sker her op til påske i Trapani. Vi var en tur inde i Chiesa del Purgatorio for at se, hvor langt de var med forberedelserne til den store procession på fredag. Da vi var der i søndags, var alle, hvad skal vi kalde dem, ’platformene’, hvor figurerne står på, pyntet med blomster. Vi undrede os over, om de kunne holde til på fredag. Det kunne de heller ikke, de var fjernet. De bliver garanteret pyntet på ny til på fredag. De var ved at pynte en af ’platformene’, hvor der var monteret et billede af Madonna, med et hav af blomster. Det viste sig, at hun skulle på tur rundt i byen med start kl. 16:00 og ankomst tilbage i kirken kl. 22:30. Vi var en tur inde for at se, hvordan det foregik. Der var 16 mand til at bære ’platformen’, og de satte den for hver ca. 20 m og skiftede mange gange bærere. Den må være tung. Det gik meget langsomt fremad. Der var et meget stort orkester, der spillede – dirigenten gik umiddelbart efter bærerne, så han skulle hele tiden se sig tilbage. I kølvandet på processionen kom alle gadesælgerne med deres vogne med slik og balloner; det er lidt af en familiefest. Det bliver spændende at se hele optoget med 20 ’platforme’ bevæge sig igennem byen på fredag. Som sagt er vi færdige og klar til at modtage vore gæster i morgen. Alt vel ombord. I ønskes alle en God Påske. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (mandag) d. 10. april 2017
Der er blevet vasket og gjort rent i dag. Skipperinden gik i gang fra morgenstunden og fik gjort forårsrent i hele ’hytten’. Et halvt år på land sætter sine spor. Skipper var på ’kontoret’ det meste af dagen for at planlægge, hvor vi skal ligge næste vinter. Der er stor forskel på priser og service i de forskellige marinaer, og hvad man selv må og ikke må. Det ender nok med, at det bliver Navy Service, vi vælger. Der er også blevet indhentet tilbud på transport af mast, når vi efter planen skal igennem kanalerne hjem. Har i fået sat havemøblerne frem? Vi har siddet oppe i cockpittet og spist aftensmad (uden cockpittelt), siden vi kom i vandet. Der er lagt et nyt punkt ind under Information/Nyheder, der fortæller lidt om det nye layout af hjemmesiden. En solskinshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (søndag) d. 9. april 2017
Vi har haft overskyet hele dagen. Det er ellers ikke noget, vi har haft meget af, og det skulle da også være de sidste skyer i denne omgang. De lover rigtig flot vejr til påsken. Vi benyttede det overskyede vejr til at få poleret overbygningen og cockpittet, selv om det er weekend. Det giver det bedste resultat, når der ikke er direkte solskin. Det var også stille, så vi fik sat sejlene på. Der blev gjort rent og foretaget lidt vedligeholdelse udenbords. Nu mangler vi lidt nede om læ, så er vi helt klar til at modtage vore gæster, der ankommer på onsdag. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) (lørdag) d. 8. april 2017
Vi har leget turister i Trapani i dag. Vejret blev, som de havde lovet: sol, og med en del vind i løbet af dagen, men ikke noget, der generede os. Vi ville ind og se forberedelserne til ’Misteri’. Det er en prosession, der starter Langfredag kl. 14:00 og går rundt gennem den gamle bydel indtil engang næste dag. Det skulle være helt specielt og den største af slagsen i Italien. Selve optoget består af 18 scenerier fra Jesu lidelse, samt Madonna og Jesus, i alt 20 platforme fyldt med figurer. De var i fuld gang med at forberede de forskellige scenerier, der består af træskulpturer, der viser de forskellige scener fra Jesu lidelse, inde i Chiesa del Purgatorio. Selve figurerne er meget gamle, og mange har været beskadiget under 2. verdenskrig, men er blevet restaureret igen. De forskellige håndværkergrupper i Trapani har fået ansvaret for at vedligeholde de enkelte figurer og bære dem rundt under ’Misteri’. De forskellige figurer var allerede pyntet med blomster, et rigtig flot syn. Vi glæder os til at se dem ude i gaderne på Langfredag. Efter besøget i kirken gik vi lidt rundt, besøgte det gamle fisketorv, Torre di Ligny og den gamle bydel. Det blev også til lidt vedligeholdelse af båden om eftermiddagen. Det sædvanlige: udskiftning af teakpropper i dækket. En hilsen fra turisterne i Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) søsætning (fredag) d. 7. april 2017
Vi stod op til en rigtig flot morgen, sol, stille og lunt, et perfekt vejr til at få sat båden i vandet. Vi var klar kl. 08:00, når folkene på værftet begynder at arbejde. De skulle ikke tage os på sengen, som da vi skulle på land. Der kom de en dag tidligere end aftalt, og vi var slet ikke klar. De kom nu ikke kl. 08:00; der var en stor båd, der skulle i vandet før os. Men ved godt 10 tiden begyndte der at ske noget. De kom med deres lift, løftede os op og fjernede stativet. Så gik de i gang med at slibe, der hvor stativet havde støttet båden, malede pletterne samt under kølen - de var meget omhyggelige. Så lod de båden hænge i stropperne, indtil malingen var nogenlunde tør. Det er den letteste søsætning, jeg har været med til. Jeg skulle ikke røre en finger, blot stige ombord, da båden var i vandet og sejle den over på den plads, vi havde fået lov til at låne til engang efter påske. I Middelhavet tager man alle både på land med masten på, så det er blot at få monteret nogle sejl, og vi er sejlklar. Vi var i vandet og på plads ved ellevetiden. Vi må indrømme, at vi dovnede den resten af dagen. Vi kunne godt mærke, at vi har haft travlt den sidste tid. Alt vel ombord. En hilsen fra de flydende.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) på land (torsdag) d. 6. april 2017
Det var meget fugtigt af dug her til morgen, så jeg kunne ikke polere. I stedet gik jeg i gang nede om læ for at se, om jeg kunne finde årsagen til stoppene på oliefyret. Jeg drænede dieseltanken, og der var ikke skyggen af skidt. Olien løb også fint til filteret til oliefyret, men filteret så noget beskidt ud. Det har aldrig været skiftet, så det skiftede jeg. Nu håber jeg, at det var årsagen; det skal vise sig i morgen tidlig. Det tørrede hurtigt uden for efter nattens dug, så jeg var allerede færdig ved middagstid med at polere fribordet. Når jeg selv skal sige det, så er det blevet rigtig flot. Jeg har også malet skruen. Det var ikke planen, men ALLE andre her på værftet maler skruerne, så jeg fandt ud af, hvad de brugte og har malet vores skrue med det samme. Så må vi se, om det forhindrer begroning. Vi er helt klar til søsætning i morgen; vi glæder os til at komme i vandet. En hilsen fra landliggerne i Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) på land (onsdag) d. 5. april 2017
Dagen i dag er gået med polering af fribord. Der mangler kun et par timers arbejde, så er det færdigt. Skipperinden er blevet færdig med polering af det rustfrie stål, så nu er vi snart klar til at komme i vandet. Vi har fået et lille problem: Oliefyret stopper af og til, som om det ikke får olie nok. Det er stadig køligt om natten og morgenen, så det kan vi ikke rigtig undvære, (har en elvarmeblæser som backup, men den larmer). Det må jeg have set på i morgen. Bare der ikke er skidt i dieseltanken. Vejret kan vi ikke klage over, bortset fra de kølige nætter. Solen skinner fra en næsten skyfri himmel, og midt på dagen har vi 18-20 grader - skipperinden var i shorts i dag. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) på land (tirsdag) d. 4. april 2017
Så ser det ud til, at vejret er blevet stabilt. Det har regnet og blæst i nat, men det klarede op i løbet af morgenen, og solen har skinnet fra en næsten skyfri himmel resten af dagen; og det gode vejr skulle fortsætte. Værftet er blevet færdig med at bundmale, pænt arbejde. Jeg har fået monteret nye zinkanoder på skrueakslen, bovpropellen og kølekompressoren. Vi er i fuld gang med poleringen; Inge Lise med det rustfrie stål, og jeg er kommet langt med fribordet. Vi har god tid, så der er også tid til at slappe af og nyde vejret. Det er næsten lige meget, hvor vi har været på vor tur, så klager folk over, at vejret har været ekstremt på en eller anden måde. Det kan være megen nedbør, hedebølge, mange storme og torden. I år klager folk – på Sicilien – over, at de aldrig har haft så mild en vinter og så koldt et forår. Der er heller ikke nogen varme ved det. Vi må have oliefyret kørende om morgenen for at holde varmen, når vi spiser morgenmad. En solskinshilsen fra Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) på land (mandag) d. 3. april 2017
Først velkommen til en anderledes hjemmeside! Webmasteren – Jakob – synes, at den skulle opdateres til et mere tidssvarende layout. Den er nu tilpasset iPad (tablets) og smartphone. Håber, det er en forbedring. Hvis der er problemer, så kontakt mig eller webmasteren. Chefen for værftet kom på arbejde i dag, og jeg fik hilst på ham. Fik lavet aftale om bundbehandling, søsætning på fredag, og at der er plads til os i hans marina indtil efter påske. Det regnede fra morgenstunden, så jeg gik i gang med at skifte søvandspumpen. Den gamle var meget utæt og havde været renoveret mange gange, så der kom en ny på. I løbet af formiddagen klarede det op, og der kom en mand fra værftet for at ordne bunden. Han sleb bunden og gik i gang med at male, men måtte stoppe på grund af endnu et regnvejr. Det er lidt mærkeligt at stå og se på, at en anden ordner bunden. Ikke, at han ikke gjorde det godt nok; men det er første gang i de 42 år, vi har haft båd, at jeg ikke selv har malet bunden. Årsagen til, at jeg har folk til det i år, er, at man ikke selv må udføre arbejdet her i marinaen. Jeg tror nu godt, jeg kunne vænne mig til, at andre gjorde det - det er et lidt beskidt arbejde. Jeg gik selv i gang med polering af fribordet, men måtte også stoppe på grund af regnvejr. Alt vel ombord. En hilsen fra det lidt våde og blæsende Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) på land (søndag) d. 2. april 2017
De havde meldt regnvejr det meste af dagen, og jeg skal love for, at vi fik regnvejr med torden i det fjerne. Det blev næsten ikke vejr til at komme uden for bådens cockpittelt. Det gjorde nu heller ikke så meget, for skipper trængte til en dag, hvor der ikke skulle ske så meget - han var kørt lidt træt efter de sidste ugers aktiviteter. Vi fik dog handlet lidt i en kort pause i regnvejret, så vi kunne få lidt aftensmad. Vejrudsigten for i morgen ser ikke meget bedre ud, men derefter skulle det blive stabilt vejr med sol og lidt varmere op til 22 grader. En regnvejrshilsen fra Sicilien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Trapani (Boat Service Trapani) på land (lørdag) d. 1. april 2017
Så kom vi i gang med forårsklargøringen i et rigtig flot vejr, dog temmelig blæsende. Vi fik vasket båden; man kunne se, hvor man kom til. Der lå et tykt lag skidt overalt, men det var forholdsvis let at vaske af. Vi fik fjernet vinterpresenningen over cockpittet og monteret sprayhood og cockpittelt - de melder regn i morgen. Vejret er ikke rigtig stabilt endnu. Ifølge vejrmeldingen har vi en lidt ustabil uge foran os, inden de melder sol og rigtig forårsvejr. Der er blevet provianteret, og vi har fået etableret mobilt bredbånd, så nu er vi på nettet igen. Der er endnu ikke rigtig gang i forårsklargøringen her i marinaen; vi er vist nogle af de eneste, der er i gang. En hilsen fra landliggerne i Trapani.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Malta - Trapani (fredag) d. 31. marts 2017
Så er vi atter ombord på Nausikaa, og alt er, som da vi forlod den, bortset fra et lag skidt på dækket. Vi har været en tur på Malta på vejen herned. Det var det letteste og billigste at tage fra Billund til Malta og derfra til Trapani. Turen fra Malta til Trapani kostede 16 € pr. person. Da vi nu var på Malta, tog vi 4 dages ferie i Valletta og var rundt og se Malta og Gozo. Et lidt specielt sted. Øerne Malta og Gozo er tilsammen lidt mindre end Als. Der bor 425.000 mennesker, der er indregistreret 330.000 biler, og der er 5 mil. passagerer gennem deres lufthavn om året plus alle krydstogtsskibene. Så når man tænker på Als, kan man godt forstå, at det kan give lidt trængsel. Vi havde nogle dejlige dage med masser af oplevelser. Nu gælder det båden, og vi går i gang med klargøringen i morgen, hvor de lover sol og lunt, men noget blæsende. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2023  2022  2021  2020  2019  2018  »2017«  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001