Logbog for 2020

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Kolding optagning (tirsdag) d. 20. oktober 2020
Det blev årets sidste tur, der gik fra pladsen og hen til kajen, hvor kranen holdt og ventede. Alt gik hurtigt og uden problemer og nu står Nausikaa i sit stativ på P-pladsen på Nordhavnen. Så skal vi blot have den gjort den vinterklar og dækket til, så kan vi glemme den indtil foråret. Det blev en noget anderledes sejltur i år end vi havde planlagt. Vi havde oprindelig planlagft at sejle til Holland, London, op langs Englands østkyst, gennen Caladinian kanalen, til Irland og syd om England hjem, men det satte Coronaen en stopper for. Vi sejlede i stedet til Limfjorden og selv om vi kun har sejlet i hjemmelige farvande, så viser loggen alligevel 1160 sm mere end den viste ved søsætningen, så lidt har vi fået sejlet. Vi glæder os til næste år, hvor vi har planer om at sejle med FTLF til Finland, op til Operafestivald inde på de finske søer, hvis altså Coronaen tillader det. En efterårshilsen fra skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding Nord-Syd-Nord (tirsdag) d. 13. oktober 2020
Vi havde besluttet at tage masten af og lægge den i masteskuret på Marina Syd i dag. Det var et perfekt vejr til det, helt stille og sol fra en skyfri himmel. Ole Knudgaard havde tilbudt sin hjælp, så ham hentede jeg og vi sejlede over til Marina Syd, Jørn Thomsen dukkede også op og gav en hånd med. Alt gik efter planen og var hurtigt overstået. Vi fik fyldt tanken op med diesel inden vi sejlede tilbage til vor plads i Nordhavnen. Tak for hjælpen til Ole og Jørn. Så er vi klar til at tage båden på land, har bestilt tid til d. 20. oktober. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Endelave - Kolding (mandag) d. 21. september 2020
Vi er nu tilbage i Kolding, 1 eller 2 dage tidligere end planlagt. Vi stod op til endnu en dag, hvor tågen lå tæt over Endelave, og alt var vådt og klamt. Vi måtte igen have gang i oliefyret for at få varmen og få bugt med fugten. Vi var oppe i byen for at købe lidt ind hos den lokale købmand, men der var lukket, og på døren stod, at han åbnede omkring kl. 16 til 18, så det fik vi ikke noget ud af. Vi besluttede at sejle hjemad, men havde ikke besluttet, hvor langt vi ville i dag. Vejle, Fredericia og Middelfart var på tale, men ikke, hvis de stadig meldte tåge i morgen tidlig. Vi forlod Endelave godt middag, hvor tågen var lettet en del. Det var stadig diset, men da vi nærmede os Juelsminde, klarede det op, og vi fik en rigtig flot tur ned gennem Tragten, og igen viste den sig fra sin pæne side. Vi sejlede på næsten blankt vand og fik en pæn medstrøm – sydgående – i Lillebælt. I følge den seneste vejrmelding, som vi fik undervejs, var der stor risiko for tåge igen i morgen tidlig, og det gad vi ikke, så vi fortsatte til Kolding og var i havn ved halv syvtiden efter en fin tur, dog for motor på grund af manglende vind. Der er ca. 35 sm fra Endelave til Kolding. Vi har haft en dejlig forlænget weekend, bortset lige fra vejret, sammen med Jakob og hans familie. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Endelave (søndag) d. 20. september 2020
Vi har ikke haft det vejr, som de meldte i fredags, inden vi besluttede at sejle afsted. Vejrmeldingen lød den gang på sol og temp. op til 22 grader for de kommende 4 til 5 dage. Det kan godt være, at man har kunne finde det fine vejr andre steder i landet, men her på Endelave har tågen/disen ligget som en dyne over øen hele dagen. Alt var vådt, og det dryppede ned fra riggen. Først 5 min. før solnedgang fik vi et lille glimt af solen ude i horisonten. De melder også tåge i morgen tidlig. Vi besluttede at blive på Endelave til i morgen og fik vinket farvel til s/y Pax ved middagstid - der er noget, der hedder skole og arbejde i morgen for nogle. Vi fik en god frokost og en ’morfar’ og besluttede at trave en tur. Vi valgte den grønne rute på Kaninoen, en tur på 12,2 km., der går op til nordspidsen af øen og tilbage gennem byen. Vi gik ikke hele turen, kortede den lidt af ude på nordspidsen. En fin tur ud langs vandet og rundt om et stort fredet vandområde, der var fyldt med mange slags fugle, og de vilde kaniner var overalt; der må være rigtig mange af dem rundt på øen. I går, da vi anløb Endelave, var havnen fyldt helt op. Vi måtte klemme os ind mellem bådene for at få en plads. Det ser lidt anderledes ud her til aften, hvor vi kun var 3 både tilbage. Der kom dog 2 mere sidst på aftenen, så vi er i alt 5 både, der overnatter i havnen. Her er meget stille, efter den sidste færge har forladt øen med de sidste turister. Alt vel ombord. En våd og klam hilsen fra Endelave.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Endelave (lørdag) d. 19. september 2020
Det blev til en ekstra weekendtur, som ikke var planlagt. Vi skulle have været til 85 års fødselsdag i dag, men restauranten meldte i går, at de ikke så sig i stand til at holde festen med de nye restriktioner, der lige et blevet indført i forbindelse med COVID-19. Vejrmeldingen lovede rigtig fint vejr i de kommende 4-5 dage, så vi besluttede at holde lidt fri fra renoveringen af huset og sejle en tur i stedet. Vi havde talt om at sejle Als rundt, men så ringede Jakob, vores søn, og meddelte, at de sejlede til Endelave, og det ville være hyggeligt at mødes der, så vi sejlede nord på i stedet. Vi forlod Kolding i flot solskin, helt stille, men køligt. 10 grader i kahytten, da vi kom ned til båden. De 36 sm, der er til Endelave, blev for motor på blankt vand. I Lillebælt mødte vi bådene, der deltog i singelhand sejladsen Silverrudder, der var startet fra Svendborg. De lå i næsten vindstille og kæmpede mod 2 knob strøm under broerne, som vi har oplevet mange gange på en Fyn Rundt kapsejlads. Vi nød til gengæld de 2 knob medstrøm og loggede 8 knob under broerne. Vi mødte s/y Pax med Jakob og familien på vej ind mod Endelave. Kom ind til en fyldt havn, men det lykkedes os at klemme os ind mellen nogle både. Det var meget diset/tåget fra Fredericia og op til Endelave, og det blev sidst på eftermiddagen, inden disen lettede, men så blev det til gengæld et rigtig flot vejr med solskin. Vi var ude at trave på en del af Kaninoen, en afmærket rute rundt på Endelave, hvor vi så rigtig mange vilde kaniner. En fin tur. Om aftenen hyggede vi os ombord på Nausikaa og havde en dejlig aften. De melder tåge/dis igen i morgen tidlig - håber det letter lidt før, end det gjorde i dag. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Egå - Kolding (mandag) d. 24. august 2020
Det blev en noget anden afslutning på vort sommertogt, end vi havde planlagt. Vi havde planer om at sejle endnu en uges tid og sad i aftes og planlagde en tur til Frederiksværk for at besøge nogle sejlervenner. Så vi stod tidligt op for at sejle til Frederiksværk, en tur på ca. 65 sm. Vi ville lige se vejrudsigten for de kommende dage, inden vi tog afsted, og der kunne vi se, at vi ville få regn, muligvis skybrud, blæst og køligt fra i morgen eftermiddag og det meste af ugen. De melder nattemp. under 10 grader og dagtemp. omkring de 18 grader og ustadigt. I dag skulle vi få svag V-lig vind og byger. Svag V-lig vind ville sige 65 sm. for motor til Frederiksværk. Vi tog en hurtig beslutning og valgte at sejle syd på i stedet. Vi har ligesom haft nok regnvejr, blæst og kulde på vor tur i sommer. Vi havde så i dag og først på dagen i morgen til at komme hjem i. Vi havde ganske rigtig en svag til let V-lig vind til at begynde med og satte sejl uden for Egå Marina, og så gik det stille og roligt for sejl ned til Hou/Søgrunden, hvor vinden drejede mere i SV og aftog, så vi måtte have motoren i gang. Vi havde ikke planlagt, hvor vi skulle sejle hen i dag, men da vi kom så langt ned, at vi kunne se, Tragten (farvandet nord for Frederecia) lå spejlblank og så indbydende ud, fortsatte vi syd på. De allerfleste gange, hvor vi skal ned gennem Tragten, har vi haft vinden imod og måtte kæmpe mod strømmen og søen. Vi fik en fin tur ned til Lillebælt, og da vi kom ned til Fredericia, fik vi kraftig medstrøm. Vi havde 3 knobs medstrøm og passerede Lillebælt med 9 knob, så inden vi så os om, var vi i Kolding. Vi ankom til Kolding efter knap 10½ time og en tur på knap 60 sm. Vi havde en fin tur og undgik de værste regnbyger, der trak uden om os på begge sider, men når solen ikke var fremme, var det koldt. Nu kan vi så få tømt båden i tørvejr i morgen formiddag. Hvis vi får en periode med godt vejr i september/oktober, kunne vi godt finde på at tage afsted igen. Sommertogtet i år blev på 563 sm., og vi var afsted i 1 måned og 10 dage. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Aarhus - Egå (søndag) d. 23. august 2020
Vi har været barnepige for Julie og Kasper i dag. Jakob og Maiken skulle have gæster med ud på en sejltur, og vi blev spurgt, om vi ville have børnene i mens. Det ville vi meget gerne, og det var rigtig hyggeligt. Vi stod op til en kedelig morgen med regnbyger. Godt, det ikke var i dag vi havde guldbryllup, det havde været synd med alt det, Morten og Jakob havde arrangeret. Vi vidste ikke rigtigt, om vi havde lyst til at sejle nogle sted med de regnbyger, der trak ind over Aarhus, men ved et tiden klarede det op og blev et hæderligt vejr, så vi besluttede at sejle til Egå, hvor Jakob har sin båd til at ligge. Det blev en kort tur for sejl, der er kun ca. 4 sm, men en fin tur. Vi nåede lige at få fortøjet i Egå, inden den næste byge trak ind over os, lidt heldigt. Efter lidt mad ombord på Nausikaa kørte Jakob og Co. hjem, det er jo skole-/arbejdsdag for dem i morgen. Det har været en rigtig dejlig weekend, som vi aldrig vil glemme. Vi ved ikke rigtigt, hvor turen går hen i morgen, det afhænger lidt af vejret, når vi står op. En sejlerhilsen fra Egå.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Aarhus (lørdag) d. 22. august 2020
Det er i dag 50 år siden, vi blev gift, altså Guldbryllup. Sikke en dag vi har haft! Vi blev ’vækket’ af nogle, der arbejdede på dækket med fald m.m. Det viste sig at være vore sønner, der var ved at rejse/hejse en æresport op i riggen, og da vi smugkiggede ud af vinduerne, kunne vi se, at familien og venner strømmede til, mange kom langvejs fra. Præcis kl. 08:00 lød hornmusiken ud over Aarhus Lystbådehavn, hjulpet af Kasper på klarinet, og så blev der sunget. Sikke en morgen! Det var meget rørende og noget, vi ikke havde drømt om. Der var dækket bord oppe på kajen, så de morgenfriske kunne få sig en kop kaffe, rundstykker, basser og en lille en til halsen, sikke et arrangement! Morten og Jakob havde kontaktet vor familie og venner og arrangeret det hele, tusind, tusind tak! Og tak for alle gaverne, det er helt overvældende. Vi var heldige med vejret. Det holdt tørvejr om morgenen og formiddagen og var forholdsvis stille, om eftermiddagen kom der vind og byger. Vi fik en dejlig frokost på restaurant KP5 og havde en hyggelig eftermiddag sammen med familien. Det var et træt guldbrudepar, der gik tidligt til køjs. En sejlerhilsen fra guldbrudeparret.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Aarhus (fredag) d. 21. august 2020
Det er rigtig blevet et dansk sommervejr med byger, der går og kommer, men det er stadig dejligt varmt. Vi har fået provianteret lidt og været en tur inde og set lidt på Aarhus. Vi var bl.a. oppe og få en fredagsøl i Jakobs firma – hyggeligt. Om aftenen kom Jakob med familie til Aarhus Lystbådehavn i Pax, deres båd, og fortøjede uden på os. Vi har inviteret børn, svigerbørn og børnebørn til frokost på restaurant KP5 i morgen i anledning af vort guldbryllup. Det var oprindeligt meningen, at guldbryllupet skulle fejres i Irland, men det satte COVID-19 en stopper for, så det blev i stedet Aarhus. Vi glæder os til at se familien i morgen og håber på lidt bedre vejr. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nappedam - Aarhus (torsdag) d. 20. august 2020
Endelig fik vi lidt vind, vi kunne sejle på. Desværre var turen ikke så lang, de godt 11 sm. fra Nappedam til Aarhus tog kun 2 timer. De havde lovet regnvejr fra kl. 11. Det småregnede på turen, ikke meget, men ved middagstid begyndte det for alvor at regne, og det regnede det meste af eftermiddagen. Vi var lige ude og se lidt på den nye bydel Aarhus Ø. Det er en helt ny bydel med meget spændende arkitektur. Det bliver sjovt at se, når de engang bliver færdige med byggeriet. Vi blev i nærheden af båden på grund af regnen. Håber, det bliver lidt bedre vejr i morgen. En meget våd hilsen fra Aarhus.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ebeltoft - Nappedam (onsdag) d. 19. august 2020
Vi stod op til en flot morgen i Ebeltoft, og som de havde meldt, var det næsten vindstille. Ebeltoft Vig var spejlblank, da vi sejlede fra Ebeltoft. Vi havde besluttet at sejle til Nappedam; det er længe siden, vi har været der. Det blev en tur på godt 26 sm. og 4 timer og et kvarter for motor. De havde lovet regnbyger i løbet af eftermiddagen, men de trak også uden om os i dag. Vi travede en tur ud til Kaløvig Slotsruin, en pæn tur i varmen. Resten af dagen slappede vi af. De melder regnvejr i morgen eftermiddag, så vi har planer om at sejle lidt tidligt, så vi evt. kan nå Aarhus, inden det bliver regnvejr. Alt vel ombord. En hilsen fra Nappedam.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ebeltoft (tirsdag) d. 18. august 2020
Endelig en dag, hvor vi opholdt os det rigtige sted rent vejrmæssigt. De havde udstedt varsel om kraftig regn/skybrud med torden over det meste af landet, og de sorte skyer trak på begge sider af os, men vi fik kun siger og skriver 2 dråber. Vi havde et rigtig flot vejr med varme, meget varmt, og delvis skyet. Vi fik provianteret, legede turister og fik set lidt på byen. Skipper har boet i Ebeltoft fra 1965 til 1968. Der var mange ting, som jeg kunne genkende, men meget er også ændret. Der er trods alt gået over 50 år. Vi besøgte bl.a. Farvergården, Glaspusteriet og Glasmuseet nede på havnen. Sidstnævnte var et flot museum med moderne glaskunst, et spændende museum. Damen ved billetskranken gjorde meget ud af at fortælle, at vi endelig skulle besøge toilettet på 1. sal. Det forstod vi ikke lige i første omgang, men fandt ud af hvorfor. De havde bedt en kunstner om at udsmykke det, og det skal jeg love for, at han havde gjort. Et spændende toilet. Det blev en rigtig flot aften i Ebeltoft, hvor de lokale kapsejlere kæmpede for at komme i mål på næsten spejlblankt vand. I morgen fortsætter vi vor tur rundt i Aarhusbugten. Vi har planer om at sejle op til Nappedam. Desværre lover de næsten vindstille i morgen, så vi må nok endnu engang have gang i motoren. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Ebeltoft.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Grenå - Ebeltoft (mandag) d. 17. august 2020
Vi stod op til en flot morgen i Grenå, det var blevet stille, efter det havde blæst en del i nat. Vi kom afsted ved halv nitiden og kom ud på et lidt mærkeligt vand. Det meste af tiden havde vi 1-2 m/sek. fra Ø drejende til NØ (læns) og med en del sø, nok fra nattens vind, ind på siden, og for at gøre det fuldendt, havde vi strømmen imod. Det var meget uroligt at sejle i. Vi satte storsejlet i en periode for at få lidt ro i båden, men det stod bare og slog i dønningerne, så det rullede vi ind igen. Det blev en vippetur for motor, ca. 5 timer og 27 sm. Vi gik ind i Ebeltoft Skudehavn, fandt en fin plads og forventer at blive her et par dage. Vi har været ude for at se lidt på Ebeltoft, men det blev ikke til så meget, for da vi var henne forbi Fregatten Jylland, løb vi på skipperindens søster og svoger. De var på udflugt med nogle venner, en fødselsdagsgave, en tur som gik til Ebeltoft. Vi fik en snak, og de blev inviteret med ombord til en kop kaffe, som de selv havde med. Rigtig hyggeligt. Det var, hvad vi nåede at se til Ebeltoft i dag. Skipper har boet i Ebeltoft i 3 år og glæder sig til at gense byen i morgen. Alt vel ombord. Endnu en meget varm hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Øster Hurup - Grenå (søndag) d. 16. august 2020
Vi havde planer om at sejle til Ebeltoft i dag og stod op, så vi kunne komme tidligt afsted, men havnen lå indhyllet i en tæt, meget tæt tåge, da vi så ud, og fugten drev ned af alt. Vi trak den lidt, men efter et par timers venten blev vi enige om at begive os afsted. Vi tændte for radar m.m. og satte kurs mod Gerrild klint. Den første tid havde vi så godt som ingen sigt, alt var gråt omkring os, men efter en time begyndte tågen at lette. Solen var kommet højt på himlen, og den brændte tågen af. Det næste stykke tid sejlede vi på spejlblankt vand og kunne se en mur af tåge ind mod land. Ved middagstid - vi kom afsted ved 9 tiden - kom der lidt vind, og vi fik sat sejl og sejlede for sejl i perioder, hvor der var vind nok. Men den skiftede konstant, så det meste af turen blev for motor. På grund af den forsinkede afgang fra Øster Hurup droppede vi Ebeltoft og gik ind til Grenå, hvor vi ankom efter knap 7 timer og 35 sm. Det var en lidt anden havn, vi kom ind til, sammenlignet med den, vi besøgte for ca. 4 uger siden. Nu var kun halvdelen af havnepladserne besat, så vi kunne vælge og vrage mellem pladser. Vi kan godt mærke, at ferien er forbi. Grenå er en overnatningshavn på turen op langs Jyllands østkyst og derfor alle gæstepladserne. Vi fortsætter mod Ebeltoft i morgen. Bortset fra tågen og den manglende vind har vi haft et rigtig flot vejr. Hedebølgen fortsætter; i morgen skulle dog være sidste dag med så meget varme i denne omgang, men 20-25 grader er også fint. Skipperinden har forfattet endnu et rejsebrev, som kan ses under punktet: Rejsebreve. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nibe - Øster Hurup (lørdag) d. 15. august 2020
Så har vi forladt Limfjorden og er nået til Øster Hurup. Vi stod op til en overskyet og diset morgen, men det klarede op i løbet af formiddagen, og det blev sol fra en skyfri himmel resten af dagen. Det er fortsat meget varmt (hedebølge), men ude på vandet er der ok. Vi startede kvart over syv fra Nibe og havde ikke lavet nogen plan for ankomst til Limfjordsbroen, der åbner klokken hel, men vi var heldige; det kom til at passe perfekt. Jernbanebroen, der stod åben på grund af vedligeholdelse, da vi sejlede ind ad, var nu lukket. Den åbner ca. 10 min før Limfjordsbroen, og vi kom igennem broerne ved 10 tiden. Turen ud gennem Langerak blev på spejlblankt vand og meget svag NV-lig vind. 2 sm. før vi kom til Hals, vendte vinden 180 grader til SØ og friskede lidt op (ca. 3 m/sek.). Det viste sig, at vi kunne holde Øster Hurup op på en bagbordshalse, og vi fik en rigtig fin sejltur ned langs Jyllands østkyst. Vi nåede Øster Hurup efter knap 8 timer og 42 sm. og fandt en fin plads inderst i havnen. Der var ferie-/weekendstemning i Øster Hurup. Havnen og stranden var fyldt med mennesker, det er et rigtigt feriested med masser af sommerhuse og ferielejligheder. I morgen sætter vi kurs mod Grenå. En sommerhilsen fra Øster Hurup.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Livø - Nibe (fredag) d. 14. august 2020
Vi skulle ind gennem Limfjorden, ind mod Aalborg, og det krævede, at vi kunne komme igennem Aggersundbroen, der gik i stykker sidste weekend. Vi havde hørt, at de havde nødåbning 3 gange i døgnet: Kl. 9, 14 og 19, hvis altså broen kunne holde til det. Jeg ringede til brovagten i går eftermiddags for at få en status. Hvis vi skulle igennem kl. 9, så skulle vi lidt tidligt op. Han meddelte, at broen ville åbne normalt hver halve time fra i morgen tidlig (d.v.s. fra i dag). Så vi kunne sove lidt længere. Vi kom afsted ved ottetiden og nåede broen 9:45 klar til at sejle igennem kl. 10. Da vi passerede Løgstør, mødte vi nogle både, der var kommet igennem kl. 9, d.v.s. de kom igennem ca. 9:15, de skulle vente på et erhvervsfartøj. De råbte til os, at broen først åbnede kl. 14 på grund af reparation. Det tog jeg roligt, jeg havde jo talt med brovagten, men da vi kom hen til broen, var der en båd, der fortøjede ved en lille mole lige før broen og besætningen gik i land. Da begyndte jeg at blive lidt nervøs. Vi besluttede at blive liggende foran broen og vente, til klokken blev 10. Hvis den så ikke åbnede, ville jeg kontakte brovagten. Præsis kl. 10 åbnede broen, og vi sejlede igennem. Den båd, der havde fortøjet, kom ikke med. Vi havde en meget afslappet tur på fladt vand og næsten ingen vind ind gennem Limfjorden. Vi havde aldrig været i Nibe, så vi besluttede at gøre holdt i Nibe for at se lidt nærmere på byen og omgivelserne. Der er meget lavvandet ind til Nibe, men det er godt afmærket og ingen problem at sejle derind. Det blev en tur på godt 25 sm. og 5 timer. Nibe er en meget stor havn, nok også lidt for stor. Der var næsten lige så mange ’grønne’ (ledige) pladser som besatte pladser, og så er havnen omgivet af feriehuse, mange feriehuse. Selve byen skuffede os lidt. Vi havde truffet en sejler fra Nibe, da vi lå i Hvalpsund, og da hun hørte, at vi havde planer om at sejle til Nibe, så skulle vi endelig smage deres Gourmet Hot Dogs, alt er hjemmelavet, og de skulle være helt fantastiske. Vi smagte dem, og de var gode, men fantastiske.... Det blev en rigtig flot aften i Nibe med en flot solnedgang ud over vandet. I morgen har vi planer om at sejle til Mou eller måske Øster Hurup. Det afhænger af, hvor tidligt vi kommer afsted, og hvordan vi kommer under broerne i Aalborg. Alt vel ombord. En hilsen fra Limfjordssejlerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fur - Livø (torsdag) d. 13. august 2020
Efter vi havde fået tanket lidt diesel, (der bliver brugt lidt i denne tid), var vi klar til afgang. Men turen i dag fra Fur til Livø blev nu for det meste sejlet for sejl. En tur på 8½ sm., lige til at overse, selv om det gik lidt langsomt. Vi havde hørt, at det var svært at få plads på Livø. Det oplevede vi nu ikke. Vi var første båd i havnen, der kom 7-8 både mere i løbet af eftermiddagen, men masser af plads. De har fået udvidet havnen med en ny lille havn. Livø har tilhørt Den Kellerske Åndssvageanstalt, som det hed dengang. Her blev de kriminelle åndsvage mænd anbragt indtil først i 1960’erne, hvor der var adgang forbudt for uvedkommende. Først midt i 1974 blev det tilladt at besøge øen. I dag hører den under Miljø- og Fødevareministeriet, der driver landbrug på øen. Der er også lejrskole, kro og købmand på øen i de fine gamle bygninger. Vi travede en tur rundt på øen, igennem skov, over hede og gennem eng. En fin tur i vild natur. Det har været meget varmt i dag, med sol fra en skyfri himmel og kun svag vind, et rigtig fint ferievejr. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra Livø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fur (onsdag) d. 12. august 2020
Det blev en rigtig fin dag på Fur. Vejret var rigtig flot, sol fra en skyfri himmel, 25-26 grader med en let vind fra øst, et perfekt vejr vejr til en cykeltur rundt på øen. Vi kørte først ud til Gammel Havn, hvor vi besøgte det lille museum med historien om havnen og om fiskeriet på Fur gennem tiderne. Et fint lille museum. Derfra cyklede vi ud til Fur bryggeri. De åbnede først kl. 11:30, så der blev tid til en lang travetur ud til Knudeklinterne og Lille Knudshoved med de flotte skrænter. Skipperinden havde spurgt, om vi ikke skulle bestille bord til frokosten på Fur Bryghus, men det mente jeg ikke, var nødvendigt sådan en onsdag efter ferien er slut. Godt, vi allerede var der kl. 11:30, for alt var optaget (reserveret), men hvis vi kunne være færdige inden kl. 13:00, kunne vi få et bord. Det tog vi, fik en rigtig dejlig frokost og smagte på deres øl - den var ikke værst! Vi fortsatte ad grusveje, ikke det bedste at cykle på, op nord på til Stendal Høje, hvorfra der var en storslået udsigt. Vi besøgte også Bette Mads’ Hyw og de store molergrave. Efter en forfriskning på cafe På Herrens Mark, fortsatte vi ned til Fur Museum med den store samling af fossiler. En imponerende samling, og der bliver stadig gjort nye fund. Efter en lang dag på cyklen var det rart at komme tilbage på båden og få benene lidt op. I morgen planlægger vi at sejle til Livø. En hilsen fra cyklisterne på Fur.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hvalpsund - Fur (tirsdag) d. 11. august 2020
Vinden havde lagt sig i løbet af natten, og den smule, der var tilbage kom nu fra SØ, som de havde lovet, men der var ikke meget af den. Også her til morgen var det meget tåget, så vi benyttede tiden og det, at vi lå for enden af en bro og tæt på en vandslange, til at få vasket båden godt samt få gjort rent om læ. Vi kom afsted ved halvellevetiden og satte sejl uden for havnen, men der var intet at sejle på. Vandet var spejlblankt, indtil vi var ca. ½ time fra Fur, da drejede vinden 180 grader og friskede en smule (2 m/sek.). Vi nåede Fur kl. 12:15, kom ind til en halvtom havn, hvor vi kunne vælge og vrage mellem pladserne. Vi valgte endnu engang en plads med vinden i stævnen, solen bagte ned i cockpittet, og der blev meget varmt, helt sydlandske temperaturer. Skulle måske have lagt os med vinden ind i cockpittet? Vi har travet en lang tur rundt på Fur i dag, i morgen finder vi cyklerne frem og skal se lidt nærmere på øen. De lover lidt frisk vind i morgen, så bliver det til at holde ud at cykle, håber jeg. Alt vel ombord. En rigtig sommerhilsen fra Fur.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Virksund - Hvalpsund (mandag) d. 10. august 2020
Vi vågnede tidligt ved, at det regnede. Det var en let byge, men da vi så ud, var det meget diset/tåget. Der var ikke megen sigt, så vi krøb under dynen igen. Da vi stod op ved ottetiden, var det klaret op til det flotteste sommervejr. Vi havde sat næsen op efter friskt morgenbrød, men cafeen havde lukket i dag mandag. Det er også dem, der passer tankanlæget, så vi kunne heller ikke få tanket. Vi mangler ikke, men vi så, at de havde en tank, så... Vi kom afsted ved halv ellevetiden og satte kurs mod Hvalpsund, en tur på knap 10 sm. Vi sejlede ud på en spejlblank Lovns Bredning, hvor kysten med skov og høje skrænter spejlede sig i vandet, et rigtig flot syn. Da vi nærmede os Hvalpsund, kom der en smule vind. De havde meldt SØ-lig vind, så vi fortøjede med stævnen mod SØ inde i Hvalpsund marina, men vinden friskede op fra N og blev ret frisk, så vi måtte have cockpitteltet rejst for at være i cockpittet. Vi havde fået anbefalet et besøg på Brænderiet Limfjorden, der ligger i Sundsøre, det ville vi godt besøge. Der går en færge fra Hvalpsund til Sundsøre, en kort tur over det smalle sund. Vi gik ned til færgen, men inden vi gik ombord, ville jeg lige undersøge, om de havde åbent. De havde lukket og åbnede først på lørdag kl. 10; sidste åbningsdag i ferien var i går, så vi droppede turen til Sundsøre. Der er ikke mange både på vandet og masser af plads i havnene, men det meste er lukket ned efter ferien. Det var ikke vores dag i dag: Ingen morgenbrød, ingen dieselolie, ingen Whisky/Rom/Gin, kold vind ind i cockpittet, og så fik vi at vide, at Aggersundbroen var gået i stykker i lørdags og havde været lukket hele weekenden. Den travleste dag, hvor folk skulle hjem fra ferie. Der lå mange både i Hvalpsund, der ikke kunne komme hjem - de havde opgivet Løgstør, hvor der var kaos. Efter hvad vi har hørt, så forsøger de at åbne kl. 9, 14 og 19, indtil de får lavet broen, hvis den altså holder til det, som de skriver. Håber, de får den lavet, inden vi skal under den. De lover SØ-lig vind i morgen, hvor vi har planer om at sejle til Fur. En kølig og blæsende hilsen fra Hvalpsund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skive - Virksund (søndag) d. 9. august 2020
Det blæser ikke altid i Limfjorden, som de lokale siger. De sidste par dage har vindmøllerne stået stille, vandet været blankt, og sådan var det også i dag. Vi sejlede for nedsatte omdrejninger, stille og roligt og nød det flotte landskab fra Skive over til Virksund, en tur på godt 13 sm. Vi ville over og se, hvordan Virksund ser ud i dag. Vi har været der flere gange, for mange år siden. Det var sidst i 70-erne og først/midt i 80-erne, hvor Henry – skipperindens far – havde en lille fiskekutter liggende i Virksund. Der er godt nok sket en hel del siden da. Havnen er blevet mange gange større, et rigtig hyggeligt sted, og der var liv på stranden sådan en varm sommerdag. Vi var ovre og se en af de få sluser, der findes i Danmark, slusen ind til Hjarbæk Fjord. Vi fik en sludder med slusevagten, de sluser ca. 2000 både om året. Det er alt lige fra lystbåde, fritidsfiskere til kajakker, der bliver sluset. Vi var igennem den først i 80-erne. Det blev også til en is fra det ”verdensberømte” ishus på havnen, hvorfra de sælger is fra Vebbestrup Mejeri. Der var konstant en meget lang kø foran ishuset, men det var ventetiden værd. Vi har for en gangs skyld været på det rigtige sted, hvad vejret angår. Vi havde en meget svag nordlig vind til at tage toppen af temperaturen, vi havde kun ca. 25 grader i dag, hvor de melder over 30 grader mange andre steder. Det flotte og stabile vejr fortsætter i de kommende dage – skønt! Vi nyder det, og sikke en flot aften vi har haft her i Virksund. En varm sommerhilsen fra Limfjorden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skive (lørdag) d. 8. august 2020
Vi har haft en rigtig dejlig dag i Skive, en rigtig varm dag. Dagtemperaturen er, som da vi sejlede i Middelhavet om sommeren – omkring de 30 grader, men nattemperaturen er heldigvis noget lavere. Dernede havde vi mange gange 25 grader eller mere om natten, og så er det svært at sove - det er ingen problem her. Vi var til jazz på Torvet i Skive. Det var Paul Harrisons Band, der spillede foran rådhuset, og det var rigtig godt. Der var samtidig bryllup på rådhuset, 4 stk., og de fik lige brudevalsen, når de kom ud efter at være blevet viet; det var meget festligt. Politiet kom forbi for at se, om alle overholdt coronakravene. Der var fin afstand mellem tilhørerne, undtagen nogle, der havde klumpet sig sammen inde under nogle parasoller for at sidde i skygge. De blev bedt om at sprede sig lidt, ellers var alt ok. Det var en rigtig fin formiddag/eftermiddag. Paul Harrison spillede fra 10:30 til 13:00. Efter en god frokost gik vi tilbage til båden, der er ca. 3 km. fra marinaen og ind til centrum af Skive, så vi fik lidt motion. En stor del af turen kan foretages ad skovstier, så vi kunne gå i skygge, en fin tur. Der er rigtig sommerstemning i havnen, folk sejler ud på fjorden for at få lidt luft, så der er en livlig trafik ud og ind af havnen. I morgen fortsætter vi vor tur rundt i Limfjorden. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Nausikaas besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skive (fredag) d. 7. august 2020
Så kom sommeren! De sidste par uger har vi haft regn, regn, blæst og kulde. Nu har vi sol, stille og meget varmt - fra den ene yderlighed til den anden. Vi har nydt det flotte vejr i dag, og det ser ud til at fortsætte en tid endnu. Vi har haft besøg af skipperindens søster og svoger og har haft en rigtig hyggelig dag sammen med dem. Det er noget andet at kunne sidde oppe i cockpittet, uden telt og nyde udsigten og skipperindens dejlige mad. Vi har besluttet at blive endnu en dag i Skive. Der er jazz oppe på torvet i morgen formiddag; det kunne være hyggeligt, hvis der ikke kommer alt for mange mennesker, og man kan holde afstand. Vi får at se. Der er rigtig mange, der har forladt havnen for at tage på weekend, ud og nyde det flotte vejr, så her er tomt omkring os. En varm sommerhilsen fra Skive.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nykøbing Mors - Skive (torsdag) d. 6. august 2020
Vi stod op til en overskyet morgen i Nykøbing Mors. Det var blevet lunere, ikke sommer endnu, men det blev det i løbet af dagen. Vi kom afsted ved ni tiden og satte kurs ned gennem Fursund og videre ned til Skive. Vi undgik heller ikke regnen i dag. Det blev til et par lette byger, inden vi nåede Skive. En tur på ca. 26 sm. og 4½ time på fladt vand og meget svag vind; da vi nærmede os Skive, havde vi havblik. I løbet af eftermiddagen klarede det op, varmen kom væltende, og det blev sommer! Det blev til en travetur ind til Skives centrum, en pæn tur ude fra marinaen. Vi nød en af de lokale øl på torvet iført T-shirt og shorts – sidst, vi fik en øl på en travetur, var i gågaden i Thisted, men det var iført overtøj/regntøj og i ly for en let regnbyge under en parasol. Vejrudsigten ser meget lovende ud for de kommende dage, det trænger vi også til. Lidt synd for dem, der skal på arbejde og i skole. I morgen kommer skipperindens søster og svoger til frokost; det glæder vi os til. En rigtig sommerhilsen fra Skive.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nykøbing Mors (onsdag) d. 5. august 2020
Vi er lidt misundelige på dem, der sejler i det sydlige og østlige Danmark, hvor solen har skinnet i dag. Her på Mors har det regnet hele natten, og det fortsatte hele dagen, kun med et lille ophold midt på formiddagen, og så har det blæst op til 12 m/sek. Men det er blevet lidt varmere, og det nyder vi. Opholdet i regnvejret i formiddags benyttede vi til et besøg på Dansk Støberimuseum. Et museum, der er indrettet i Morsø Jernstøberis gamle bygninger. Det var et stort museum, med rigtig mange af de produkter, som Morsø har fremstillet gennem tiden. Alle kender brændeovnene med egernet, men vi vidste ikke, at de f.eks. havde fremstillet jernkors og små stakitter til kirkegårde og hundrede andre ting. Vi fik selvfølgelig også hele Morsø Jernstøberis historie fortalt, et interessant besøg. Skipperinden havde inviteret en tidligere medarbejder og hendes mand på frokost; de var i sommerhus på Thyholm. Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag ombord på Nausikaa, hvor vi sad med behørlig afstand i cockpittet, selvfølgelig under cockpitteltet, og hørte vindens susen i riggen og regnens trommen på teltdugen. Et lidt trist sommervejr, men der er udsigt til hedebølge i de kommende dage. Selvfølgelig kun over de sydlige egne, men heroppe skulle vi få rigtig fint sommervejr - det glæder vi os til. Alt vel ombord trods vejret. En blæsende og våd hilsen fra Mors.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thisted - Nykøbing Mors (tirsdag) d. 4. august 20320
Vi stod op til en kølig morgen med lidt truende skyer ude vest på, og de blev ikke derude. Vi kom afsted kl. 9:30 og satte sejl, inden vi var ude af havnen. Vi havde en jævn vestlig vind, en fin vind til turen ned langs Mors, men først skulle vi lige op til Feggesund. På vej op mod Feggesund indhentede de truende skyer os, og vi fik lidt regn, men det var det eneste, vi fik i dag, så det var billigt sluppet. Vi havde en rigtig fin tur ned langs østkysten af Mors for en halvvind med meget varierende styrke og nåede Nykøbing Mors efter 4½ time og ca. 23 sm. Der var rigtig god plads i marinaen i Nykøbing Mors, og vi fik en fin plads. Vi fik set lidt på byen om eftermiddagen, og det blev til aftensmad i cockpittet uden cockpittelt, men det var kun, fordi vi havde vinden i stævnen, ellers havde det været for koldt at sidde oppe. En fin dag, hvor vi igen fik luftet sejlene. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thisted (mandag) d. 3. august 2020
Der var meget dødt i Thisted i weekenden, men jeg skal love for, at der er kommet liv i byen i dag. Der var et stort marked på torvet; det var et slags loppemarked, hvor man kunne finde lidt af hvert. Dog var der langt mellem boderne med fødevarer, og der var mange mennesker. Vi var inde og se den fine kirke, fik en øl fra det lokale bryghus på en cafe i gågaden og fik købt ind til de næste par dage. Om eftermiddagen var vi på det lokale museum. Et lille fint museum, hvor der bl.a. var en mindestue for digteren J. P. Jacobsen, der er kendt for værker som ”Jens Lyhne” og ”Fru Marie Grubbe”. Vejret har være fint i dag med sol fra en letskyet himmel, men det er fortsat køligt i vinden. I morgen går turen til Nykøbing Mors, hvor vi har en aftale om at mødes med nogle venner på onsdag. Alt vel ombord. En hilsen fra et livligt Thisted.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thisted (søndag) d. 2. august 2020
Der er ikke meget liv i en by som Thisted i weekenden, hvor de fleste forretninger har lukket, og da vejret ikke var for godt, brugte vi tiden til at få vasket lidt tøj. De har en fin vaskemaskine og tørretumbler her i Thisted Sejlklub. Det gik formiddagen med. Om eftermiddagen havde vi aftalt at besøge en gammel bekendt og var heldige at gå derop i tørvejr. Mens vi fik eftermiddagskaffe, trak en kraftig byge ind over området, så vi trak den lidt, til bygen var ovre. Kom tilbage til båden i tørvejr. Det er godt gjort, at vi ikke kan få en dag uden regn, men det skulle blive bedre om et par dage, hvis vejrmeldingen altså holder. Vi har planer om at blive endnu en dag i Thisted og opleve livet i byen, inden vi fortsætter turen rundt i Limfjorden. Alt vel ombord. En hilsen fra Thisted.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Doverodde - Thisted (lørdag) d. 1. august 2020
Vi har haft vestenvind i lang tid, men her til morgen drejede den til øst og blev der hele dagen. Vi forlod Doverodde ved halv ti tiden og satte sejl uden for havnen og havde årets flotteste sejlads op gennem Vilsund, farvandet mellem Thy og Salling. Det smukkeste farvand i Limfjorden, når de lokale fortæller om det. Det var også flot, i høj sol, 6-8 m/sek. på en halvvind og varmt. Det gik stærkt op mod Vilsundbroen, hvor vi fik lidt ventetid, men ikke noget at tale om. Vi nåede Thisted ved godt 13 tiden efter ca. 17 sm og fik en fin plads i lystbådehavnen. Vi har nydt det dejlige sommervejr i dag - håber det fortsætter i den kommende tid. Vi skal nok ikke forvente stille vejr. De lokale siger: ”Her i Limfjorden blæser det 200 dage om året, de resterende dage stormer det!” Men bare det ikke regner og er koldt, skal vi ikke klage. Vi bliver et par dage i Thisted. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lemvig - Doverodde (fredag) d. 31. juli 2020
Vi stod op til en grå, kold og kedelig morgen i Lemvig, men vinden havde lagt sig, så vi besluttede at sejle lidt videre. De havde lovet opklaring i løbet af dagen, og det hold stik. Vi satte sejl uden for renden ind til Lemvig og drev stille og roligt mod Oddesundbroen. Vi skulle tilpasse farten, så vi nåede broen, når den åbnede kl. kvarter i, og det lykkedes. Det har blæst de sidste mange dage fra vest, og det har presset vandet ind i Limfjorden, og nu vinden havde lagt sig, var vandet på vej ud. Vi havde ca. 3 knobs modstrøm, da vi skulle igennem Oddesundbroen, det gik lidt langsomt. Efter broen var der ingen vind, så vi fortsatte for motor ind til Doverodde, der ligger inde mellem Thy og Mors. En fin lille havn, hvor der ikke sker så meget. Inden vi anløb Doverodde, efter ca. 5½ time og godt 25 sm, var det klaret op, og vi fik det flotteste sommervejr, sol fra en skyfri himmel, varmt og havblik i havnen. Det er første gang i lang tid, hvor vi har kunnet sidde i cockpittet og spise til aften uden telt. Det blev en rigtig flot aften. I Doverodde er der indrettet et museum i den gamle købmandsgård. Det er SMK – Statens Museum for Kunst – der har været inde over. Udstillingen er bl.a. i den gamle silo, hvor man viser en stor udstilling om Thylejren. Bygningen af husene og hele filosofien omkring lejren. Man kan også fortsætte helt op på toppen af siloen, hvorfra der er en flot udsigt ud over området. Så vi fik også lidt kultur i dag. I morgen fortsætter vi til Thisted. En sommerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lemvig (torsdag) d. 30. juli 2020
Vi havde planlagt at tage en tur til Thyborøn i dag. Vi havde ikke lyst til at sejle derud, selv om der ikke er ret langt. Det var det simpelthen ikke vejr til. Det blæste og var hundekoldt, men for en gangs skyld holdt det tørvejr. Vi valgte at tage toget derud. Der går en lokalbane fra Vemb via Lemvig til Thyborøn, den tog vi. Det tager 30 min at komme fra Lemvig til Thyborøn. Vi var først en tur rundt om havnen. Der opdagede vi, hvor meget vi ligger i læ i Lemvig, for her blæste det og var bidende koldt. Så gik turen til Sea War Museet og mindeparken, der er anlagt i forbindelse med museet. Jeg må indrømme, at jeg vidste ikke, at Verdens største søslag kaldet Jyllandslaget blev udkæmpet ude langs den jyske vestkyst. Det blev udkæmpet d. 31. maj og 1. juni 1916 mellem Tyskland og England. 26 krigsskibe sank, og flere tusinde mennesker omkom. De har lokaliseret de 24 skibe, og en stor del af de ting, der er bjærget, er udstillet på museet sammen med mange andre ting. Der var rigtig meget at se på, og det var sat rigtig fint op og forklaret. Efter en frokost, fisk selvfølgelig, gik turen til Iskunsten. Et gammelt frysehus, hvor man har fået kunstnere til at lave skulpturer i is. Der var selvfølgelig frost inde i rummet med skulpturerne, men det hjalp på kropstemperaturen med det store tæppe, vi fik udleveret til at tage om os. I et rum ved siden af var Thyborøns historie fortalt og vist i billeder. Dagen sluttede med træf af gamle biler og fællessang på havnen i Lemvig, hvor Lidenlund Veteranbilklub kom og viste deres gamle, flotte biler, og vægterne kom og sang for. Synd, at det var så blæsende og koldt. En meget kold og blæsende hilsen fra Lemvig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lemvig (onsdag) d. 29. juli 2020
De havde lovet regn og kuling i dag. Regnen fik vi, men Lemvig havn ligger i læ af de høje bakker, der ligger rundt om den gamle bydel og havnen. Det højeste, vi målte, var 13 m/sek. Vi startede dagen med at besøge kirken. Vi havde læst, at der var et foredrag om Bodil Kaalunds billeder. Bodil Kaalund har malet alle billederne i Lemvig kirke inkl. altertavlen og prædikestolen. Jeg mener, at der blev sagt, at hun havde malet 32 billeder til kirken. Billederne blev gennemgået og forklaret, en spændende gennemgang. Bagefter kunne man gå rundt og se lidt nærmere på billederne. Om eftermiddagen var der en byvandring: ”I Gantriis fodspor”. Henning Gantriis er født og opvokset i Lemvig. Han tegnede: ”Livets gang i Lidenlund” til avisen Politiken gennem mange år. En del af hans tegninger er monteret på huse rundt om i Lemvig. Byvandringen startede på Lemvig Museum og gik rundt i byen til de fleste af tegningerne. På turen rundt i byen fortalte rundviseren om de forskellige motiver/bygninger, Gantriis havde brugt. En meget interassant rundvisning; det var bare synd, at det – igen - begyndte at regne og blæse. Turen sluttede på Lemvig Museum med en smagsprøve på Lidenlund øl, brygget på et lokalt mikrobryggeri. Med i billetten til byvandringen var entreen til museet. Det benyttede vi os af, og det var et rigtig fint museum med rigtig mange ting fra omegnen og selvfølgelig en hel del tegninger af Gantriis. Nu har vi også fået set en hel del til Lemvig med de 2 byvandringer, der godt nok var meget forskellige. Alt vel ombord trods regn og blæst. En hilsen fra Lidenlund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lemvig (tirsdag) d. 28. juli 2020
I dag kunne vi godt have sejlet, i hvert fald først på dagen. Det friskede lidt i løbet af dagen, og der kom igen kraftige regnbyger. Vi havde i midlertid ikke set ret meget af Lemvig, og det så ud til at være en fin by. Så vi besluttede at blive og se lidt nærmere på byen, vel vidende, at vi nok ikke kommer videre før torsdag eller fredag. De melder nemlig kuling med vindstød på 20 m/sek. for i morgen, og en kuling plejer at vare mere end en dag. Vi startede med at gå på jagt efter et supermarked. På vejen kom vi forbi kirken, som vi lige skulle se lidt nærmere på. Kirkeværgen syntes, at vi skulle gå med på en rundvisning på kirkens loft og op i tårnet. Det var en meget interessant rundvisning, hvor vi fik fortalt kirkens historie og så ’Damernes klokkeværk’. Vi besøgte turistkontoret og så, at vægterne gik rundt i byen fra kl. 15 til 16. Dem ville vi gerne med, men det viste sig, at de bare gik rundt og hilste på folk med deres morgenstjerne, men at der var en byvandring kl. 19:30, hvor vægterne fortalte en del om byens historie. Den deltog vi i, og var rundt i den østlige bydel og sluttede med kaffe og kringle på Hotel Lidenlund. En fin tur, men det kunne desværre ikke holde tørvejr på hele turen. Vi bliver som sagt i Lemvig i morgen. Her til aften er vejret helt efterårsagtigt, regn, blæst og køligt. Hvor blev sommeren af? En hilsen fra Lemvig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Struer - Lemvig (mandag) d. 27. juli 2020
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Struer. Sol fra en skyfri himmel, jævn vind fra SV og forholdsvis lunt, men hvor har det regnet i nat! Vi kom allerede afsted ved halv syvtiden, fik hurtigt sat sejl og satte kurs mod Oddesundbroen, som vi skulle under. Vi havde læst, at den åbnede hver halve time, minuttal 15 og 45. Vi havde planer om at komme igennem kl. 08:15, men da vi nærmede os broen, åbnede den kl. 07:55, og vi satte fart på for at komme under. Men det fik vi ikke lov til, den lukkede ned lige foran os. Ifølge en lystavle på broen åbnede den igen kl. 08:45, altså ikke hver halve time, som der står på nettet. Så det blev til en lille times ventetid foran broen. Heldigvis var vi kommet afsted i god tid, så vi nåede Lemvig allerede kl. 10:40 efter en rigtig fin sejltur. De 18 sm tog 4 timer på grund af ventetiden. Vi havde jævn vind til at begynde med, men inden vi nåede Lemvig, var den tiltaget til frisk vind. Vi blev hentet på havnen. Det var rigtig dejligt, der var et stykke vej at trave, hvis vi skulle have gået. Inge Lises kusine Ruth havde inviteret endnu en kusine og en fætter med deres ægtefæller til frokost, så det blev et helt lille familietræf. Det blev en rigtig hyggelig eftermiddag, hvor vi fik en dejlig frokost, og snakken gik. Ruth og hendes mand Børge kørte os tilbage til havnen; de ville godt se båden. Desværre begyndte det at regne, da de skulle tilbage til bilen. Håber ikke, at de blev alt for våde. Tusind tak for en dejlig eftermiddag. En sejlerhilsen fra Lemvig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Struer (søndag) d. 26. juli 2020
Det blev regnvejr, som de havde lovet. Det har regnet kraftigt hele natten, og det stoppede først ved middagstid, hvor det klarede lidt op. Resten af dagen trak det med byger, nogle ret kraftige. Det blev en dag, hvor vi hyggede os ombord med at læse og skrive. Det lykkedes os at komme lidt ud sidst på eftermiddagen og få set lidt af Struer, mellem et par byger. I morgen går turen til Lemvig, hvor vi er inviteret til frokost hos en kusine til skipperinden, så vi håber på sejlvejr - ellers har de lovet at hente os i Struer. Alt vel ombord. En regnvejrshilsen fra Struer.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Løgstør - Struer (lørdag) d. 25. juli 2020
Vi er nu kommet til Struer efter en fin sejltur mellem øerne i Limfjorden. Vi stod op til tørvejr i Løgstør, vinden var svag SV-lig, så vi besluttede at sejle hele vejen til Struer, næsten så langt mod SV vi kan komme. Håber så, at vinden bliver i SV, så vi kan få sejlet lidt for sejl. Vi havde letskyet vejr ved afgangen fra Løgstør, men det skyede hurtigt til, og da vi rundede havnemolerne i Struer, begyndte det at regne. Vi nåede næsten ind i tørvejr og fik rejst cockpitteltet, inden det for alvor regnede, og så har den ene byge efter den anden trukket ind over os resten af dagen. Det har heldigvis ikke været så koldt i dag - det hjælper meget. Vi må indrømme, at vi drøftede inden afgangen fra Løgstør, om vi skulle droppe Limfjorden og sejle hjem, men besluttede at se tiden lidt an. Det kunne jo være, at det blev bedre vejr, selv om det ikke ser så godt ud i de kommende dage. Turen i dag var på ca. 38 sm og 6 timer. De melder udbredt regn i nat og i morgen, så vi planlægger at blive i Struer i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Løgstør (fredag) d. 24. juli 2020
Endnu en kold og regnfuld dag i Limfjorden. Det har regnet kraftigt hele natten, først ud på morgenstunden stoppede det og gik så over til byger indtil sidst på eftermiddagen, hvor vi fik et par timer med sol. Vi har haft hård vind fra vest drejende til nord. Kun de par timer, hvor vi havde sol, lagde vinden sig. Her til aften er vinden frisket op fra vest, og det er hundekoldt. Der har ikke været den store udskiftning i havnen i dag, folk sidder under deres cockpittelte og hygger sig. Vi lå uden på 2 andre både fra Skive og Nibe, der sagde: ”Det bliver ikke klokken 7”, da vi spurgte dem, hvornår de ville afsted. De sejlede kl. 12, så vi sad og ventede hele formiddagen på at flytte ind til kaj, og så snart vi var kommet ind og havde fået fortøjet, kom der både uden på os. Vi har nu en 44 fods og en 34 fods uden på os, men vi ligger fint. Ellers er der ikke sket så meget i dag. I morgen overvejer vi at sejle syd på, måske til Struer. Alt vel ombord trods kulde og regn, men vi vil godt snart have lidt bedre vejr, ellers sejler vi hjem. En blæsende og kold hilsen fra Limfjorden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Aalborg - Løgstør (torsdag) d. 23. juli 2020
Vinden havde lagt sig, da vi stod op, men det er stadig koldt. Vi vågnede ved 5 tiden, da naboen gjorde klar til at sejle, og den yderste båd fortøjede uden på os. Vi vendte os om på den anden side og sov videre, eller forsøgte at sove videre. Ved halvotte tiden stod vi op, gjorde klar til at sejle, og efter lidt morgenmad var vi ude af havnen lidt i ni. Vi startede i fint vejr, men vinden tiltog i dagens løb, og skyerne trak sammen, så inden vi nåede Løgstør, begyndte det at regne. Turen var på knap 25 sm og tog 5 timer. Vi havde lidt ventetid ved Aggersundbroen, der åbner hver halve time. Kom lidt for sent til en åbning og måtte vente kna p en halv time til næste åbning. Vi kom ind til en fyldt havn i Løgstør og måtte fortøje som 3. båd uden på 2 andre, men vi ligger ok. Det blev til en lille bytur ind imellem bygerne inden aftensmaden. Hvad er det for et sommervejr? Vi ser frem til, at vi får lidt varmere vejr og tørvejr. Vi fortsætter vest på i morgen, men har ikke bestemt, hvor turen går hen. Vi vil lige se vejret an, inden vi bestemmer os. En våd og kold hilsen fra Løgstør.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Aalborg Vestre Bådehavn (onsdag) d. 22. juli 2020
Endnu en kold og blæsende dag. Formiddagen gik med diverse indkøb. Vi havde en tom gasflaske, der skulle byttes, skipperinden skulle have nye sejlersko, og der blev provianteret. Efter frokost ombord gik vi en tur op til ’Kunsten’, et museum for moderne kunst. Vi var lidt spændt på, hvor moderne det var. Der var noget, der var lidt for moderne efter vores smag, men der var rigtig meget moderne kunst af danske kunstnere, der var spændende, og så var der en hel del af anerkendte kunstnere, så som Asger Jorn, Egil Jacobsen, Carl-Henning Pedersen, Michael Kvium, Wilhelm Freddie, Richard Mortensen og mange flere, absolut et besøg værd. Bygningerne var i sig selv et besøg værd; de er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto. Det skulle blive lidt mere stille i morgen, og hvis det holder stik, så sejler vi videre mod vest, måske til Løgstør. Alt vel ombord trods kulde og blæst. Endnu en kold og blæsende hilsen fra Limfjorden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Aalborg Vestre Bådehavn (tirsdag) d. 21. juli 2020
Endnu en kold og blæsende dag i Aalborg - vi havde gang i oliefyret i morges. Formiddagen gik med eftersyn på motoren, kileremmen skulle strammes lidt, kontrol af olie m.m., og logtransduceren blev renset. Så er vi klar til næste etape, hvad det angår. Vi regner ikke med at komme videre før torsdag. De melder stadig hård vind fra vest i morgen, og det gider vi ikke sejle op imod. Vi fik set lidt mere af Aalborg i dag. Var forbi Musikkens Hus, der desværre var lukket, en lidt speciel bygning. Besøgte Nordkraft, det gamle kraftværk, der er lavet om til kulturcenter med bl.a. turistkontoret. Der var en flot udsigt oppe fra 13. etage. Ville have besøgt Center for Dansk Jazzhistorie, men det havde desværre ferielukket. Vi var på en lille byvandring gennem det gamle Aalborg med besøg i Vor Frue Kirke. Skipper blev klippet, og vi besøgte parken med de syngende træer. En helt speciel park med 95 træer, plantet af internationale kunstnere, som f.eks. Sir Cliff, Leonard Cohen og Rod Stewart. Ved hvert træ er der en stander, hvor man kan trykke på en knap og høre nogle af deres mest kendte numre. Et lidt specielt sted. En meget kold hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Aalborg Vestre Bådehavn (mandag) d. 20. juli 2020
Blæsten går frisk over Limfjordens vande, som de synger. Vi har haft en hård vestlig vind det meste af dagen, men det er ikke det værste - det er hunde koldt. Midt på eftermiddagen stod der: Luften 16 grader, vandet 18 grader ved havbadet her i Aalborg. Vi fik set lidt på byen, var forbi Jens Bangs Stenhus, besøgte Budolfi Kirken og Utzon Centeret, det sidste som Jørn Utzon tegnede. Et interessant sted, hvor skitser og modeller af hans værker er vist, og hvor tegnestuen Vandkunsten havde en udstilling om bæredygtighed. Et fint oplevelsescenter. Vi var også igennem den berømte Jomfru Ane Gade, et lidt trist syn med de lukkede værtshuse og natklubber, der stod tomme. Det ser ud til på vejrmeldingen, at vi bliver i Aalborg nogle dage. Det skulle blæse kraftigt både tirsdag og onsdag, vi får se. Alt vel ombord trods kulden. En blæsende hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hals - Aalborg Vestre Bådehavn (søndag) d. 19. juli 2020
Vi ligger nu godt fortøjet i Aalborg Vestre Bådehavn, med stævnen mod vest og let adgang til land, klar til de kommende dages blæsevejr. Vi stod op til regnvejr i Hals. Det var ikke noget, vi havde set komme. De havde ikke meldt det; jeg synes ikke, vejrmeldingerne er til at regne med for tiden. Vi kom afsted ved halv ni tiden og satte kurs ind gennem Langerak. Vi havde en svag vind fra vest og regnbyger på hele turen. Var lidt heldige, vi ankom til Limfjordsbroen kl. 10:55, klar til at sejle igennem kl. 11, hvor den åbnede - den åbner kun en gang i timen. Der var allerede godt fyldt op i Aalborg Vestre Bådehavn, men vi fandt en fin plads for enden af en bro. Som jeg skrev, ligger vi rigtig fint. Vi vovede os ud på en lille travetur, da det så ud til at klare lidt op og var igen lidt heldige. Vi var netop kommet tilbage til båden, da det begyndte at styrte ned, og vi havde ikke regntøj med. Vi har lige læst, at juli 2020 er den koldeste juli måned i 22 år - det kan vi bekræfte. Temperaturen ligger 3 grader under normalen, skrev de. Trods vejret har vi det fint. Alt vel ombord. En våd hilsen fra Limfjorden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bønnerup - Hals (lørdag) d. 18. juli 2020
Vi nåede Hals ved halv tretiden, efter 32 sm og 6 timer, en fin tid at komme i havn på. Der var stadig få ledige pladser, men det varede ikke længe, inden folk lagde sig uden på hinanden eller fandt alternative steder at fortøje. Vi skal nok vænne os til, at der er trængsel i havnene her midt i sommerferieperioden. Vi fik, som de havde meldt, svag S-lig vind. De havde lovet noget mere end vi fik, så igen motorsejlads. 3 m/sek på læns, så sker der ikke meget for sejl, når vi sejler i en Najad 360. Vi havde vekslende skydække. Når solen var igennem, var det dejligt vejr, men for det meste var det overskyet og køligt. Vinden kom lidt senere, da vi var kommet i havn. Hals er vist en transithavn; der er mange fra Limfjorden, der stopper her, før turen går ud i Kattegat og omvendt. I morgen planlægger vi at sejle til Ålborg. En feriehilsen fra Limfjorden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Grenå - Bønnerup (fredag) d. 17. juli 2020
Vi stod op til en rigtig flot, men kølig morgen i Grenå. Havde talt om at sejle til Hals, men vejrmeldingen sagde svag NV-lig vind for i dag, altså lige imod og ikke nok til at sejle på. I morgen skulle vi få svag til jævn sydlig vind, så måske kunne vi få luftet sejlene, hvis vi ventede. Vi besluttede så at sejle til Bønnerup og fortsætte i morgen til Limfjorden. Vi havde ingen vind til at starte med, fik lidt modvind lige før Gerrild fyr, men den lagde sig hurtigt igen, og vi anløb Bønnerup på blankt vand, og vindmøllerne stod stille. Det blev igen en tur for motor, ca. 14 sm og 2½ time. Vi kom ind allerede ved middagstid, hvor der var mange ledige pladser, men havnen blev godt fyldt op i løbet af dagen. Der var tid til at se sig lidt omkring. Der var nu ikke så meget at se på - her er godt nok fladvandet, langt ud til badevand. Aftensmaden var stjerneskud fra Cafe Kajkanten. Det har været et ok vejr i dag, nok en normal dansk sommerdag. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tunø - Grenå (torsdag) d. 16. juli 2020
Vi er kommet til Grenå efter en tur på godt 32 sm og godt 5 timers sejlads. Det blev igen for motor. Vi startede i svag SV-lig vind, som langsomt drejede mod vest. Lige nord for Hjelm lagde vinden sig helt, for kort tid efter at dreje via nord til SØ, men der var slet ikke nok til, at vi kunne sejle på det. Da vi nærmede os Grenå, drejede vinden mod NØ og N og tiltog lidt, men det var næsten lige imod. Vi var allerede i Grenå ved 2 tiden, og der var masser af ledige pladser, men de blev besat i løbet af eftermiddagen, så sidst på dagen var havnen fyldt op. Vi havde overskyet først på turen, men da vi nærmede os Grenå, klarede det op, og vi har haft flot solskin i Grenå. Men vinden er kold, så det kniber lidt med varmen. Flot aften og solnedgang. Vi fortsætter nord på i morgen. Der er udsigt til frisk vestlig vind fra mandag - da vil vi godt være i Limfjorden. En solskinshilsen fra Grenå.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Juelsminde - Tunø (onsdag) d. 15. juli 2020
Vi forlod Juelsminde ved halv ottetiden og havde sat Grenå eller Ebeltoft som dagens mål, men sådan skulle det ikke gå. Vi havde rigtig fint vejr i starten, sol og svag vind, men det trak hurtigt sammen inde over Jylland, og da vi nåede ud for Tunø, så skyerne meget truende ud, og vi kunne se at regnen var på vej. Så vi gik ind til Tunø og fik rejst cockpitteltet, inden det begyndte at regne. Vi nåede allerede Tunø ved 11-tiden, og der var endnu ledige pladser langs flydebroen, men det varede ikke længe, inden havnen lignede Tunøfestivalen. Vi fik ret hurtigt et par både uden på. Vi havde ingen vind at sejle på til Tunø, så det blev for motor ca. 21 sm og 3½ time. Turen var dog ikke uden dramatik. Da vi nærmede os Tunø, kom færgen Prinsesse Isabella, der var på vej fra Hou til Sælvig. Den passerede foran os, og pludselig begyndte røgen at vælte ud af skorstenen. Der var nogle, der kaldte dem på VHF’en for at høre, om alt var vel, og det var det ikke. Den stoppede op et stykke tid, fik bugt med røgen og sejlede langsomt videre mod Sælvig. I følge Jyllandsposten var der udbrudt brand i turboladeren til den ene motor, røgdykkere blev sendt ned for at slukke branden, og de kunne så fortsætte sejladsen ved egen kraft. Lidt dramatisk så det ud. Det blev til en tur rundt i byen på Tunø, men der var ikke langt mellem bygerne, og det var hundekoldt, så vi fandt hurtigt tilbage til cockpitteltet. Hvad er det for en sommer vi har? I morgen planlægger vi at sejle til Grenå, og så må vi se, hvor turen går hen derfra – Anholt, Bønnerup eller Hals. Alt vel ombord. En kold og våd hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Juelsminde (tirsdag) d. 14. juli 2020
Så kom vi afsted på sommertogt. Vi har gået hjemme og ventet på lidt bedre vejr. Det har blæst meget, regnet og været koldt, så vi valgte at få noget lavet derhjemme. Men nu skulle det være, selv om udsigten for de nærmeste dage ikke ser alt for lovende ud. Det har regnet hele formiddagen, men ved middagstid klarede det lidt op. Vi fik pakket båden, tanket og kom afsted ved 3 tiden. Vi var ikke kommet ret langt, før det begyndte at regne igen. Det fortsatte resten af dagen, og ikke nok med at det regnede, det var hunde koldt. Vi havde ikke planlagt, hvor vi skulle sejle hen i dag, kun at vi skulle nord på, og godt for det! Vi havde 3 – 3½ knob MEDstrøm op gennem Lillebælt, så det gik strygende. Strib blev hurtigt passeret, og næste havn var så Juelsminde, som vi nåede ved 7 tiden. Vi var godt klar over, at vi nok ville komme til en propfyldt havn, og det holdt stik. Vi var en tur rundt i marinaerne, men alt optaget, så det blev en plads uden på andre inde i den gamle havn. Dem, vi lå uden på fortalte, at de kom ved 3 tiden, og da var alt allerede optaget. Det er nok noget, vi skal vænne os til i de danske havne i år. Det var som sagt en kold tur, vi havde oliefyret igang på turen. Det var en tur på ca. 28 sm. Det blev ikke til de store aktiviteter i Julsminde om aftenen, vi blev inde under cockpitteltet. I morgen går turen videre mod nord, vi har talt om Ebeltoft eller Grenå, men det afhænger lidt af vejret. Vi får se, hvor vi havner. En våd og kold sejlerhilsen fra Juelsminde.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lyø - Kolding (mandag) d. 29. juni 2020
Vi stod op til et flot vejr på Lyø, lidt blæsende, men med sol fra en letskyet himmel. Vi kom afsted ved 8-tiden og satte sejl uden for havnen, og så gik det ellers mod Kolding. Vi havde en meget frisk, men fin sejltur op gennem Lillebælt. Vinden var i SV (agten for tværs) og varierede mellem 6 og 12 m/sek. Da vi skulle ind gennem Kolding fjord, tiltog vinden til kulingsstyrke og med lidt regn, så vi rullede sejlene ind og sejlede det sidste stykke for motor. Turen i dag var på 39 sm. og tog 6½ time. Det har været en uge med flot sommervejr undtagen de sidste par dage. Vi kom Fyn rundt med en afstikker til Samsø, Sejerø og Lyø, og havde nogle hyggelige dage sammen med vort barnebarn Marie-Louise og hendes kæreste. Vejrudsigten for den kommende uge ser ikke spændende ud, så vi regner ikke med at tage ud at sejle, før vi tager afsted på sommertogt engang først/midt i juli måned. En blæsende sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kerteminde - Lyø (søndag) d. 28. juni 2020
Det var en lidt kedelig vejrudsigt, vi har for de kommende dage, så vi har besluttet at sejle hjem til Kolding. Vi kunne ikke rigtigt finde ud af, om vi skulle sejle nord om Fyn og direkte hjem, en lidt kedelig tur nord for Fyn og med modvind i Tragten, eller om vi skulle tage syd om Fyn, en noget længere tur, men en noget kønnere tur ned gennem Svendborgsund. Det blev den lange tur syd om Fyn. Vi startede meget tidligt i noget diset vejr og ingen vind, men det kom der senere, desværre lige imod. Vinden varierede meget, vi havde fra vindstille i Svendborgsund til 12 m/sek. syd for Fyn og med kraftige byger. Strømmen var også imod os, ca. 2 knob i Svendborgsund. Vi valgte at gå ind til Lyø for at hvile os lidt, inden vi fortsætter hjem i morgen. Det blev en tur på godt 52 sm og 9½ time. Vi var spændt på, om der var plads på Lyø, men ingen problemer, der var flere ledige pladser. De melder kraftig vind i morgen, heldigvis fra SV, så det skulle blive ok til at sejle hjem i. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kerteminde (lørdag) d. 27. juni 2020
Det blev en varm og lummer dag i Kerteminde. De havde udsendt varsel om skybrud og torden, men det trak heldigvis uden om os - vi fik kun et par enkelte dryp om aftenen. Vi benyttede opholdet i Kerteminde til at besøge Johannes Larsen Museet, der ligger tæt på marinaen. Museet er indrettet i de bygninger, hvor Johannes Larsen har levet indtil 1961. Et rigtig spændende sted og selvfølgelig fyldt med malerier. Der var en særudstilling med fotografier af Henrik Saxgren: Fra Tønder til Thule, en spændende og flot udstilling. Det blev også til en tur gennem den gamle bydel. Andreas’ forældre havde tilbudt at hente Marie-Louise og Andreas her i Kerteminde, så vi havde inviteret Torben og Mette til middag ombord på Nausikaa. Vi havde en rigtig hyggelig aften og fik sagt pænt farvel til Marie-Louise og Andreas; hyggeligt, at de gad sejle med os nogle dage. Vi er nu alene ombord og sejler videre i morgen. Har endnu ikke aftalt hvorhen, det afhænger af vejret. En hilsen fra Amandas by.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sejerø - Kerteminde (fredag) d. 26. juni 2020
Så kom vi til Fyn, nærmere bestemt Kerteminde. For første gang på denne tur sammen med Marie-Louise og Andreas fik vi sejlet lidt for sejl. Vi havde en SØ-lig vind, og da vi skulle mod SV, var det perfekt. Der var ikke meget af den, men nok til at vi kunne holde en pæn fart. Desværre lagde vinden sig efter en time, og vi måtte atter have motoren igang. Vi passerede Røsnæs på spejlblankt vand. Ned gennem Storebælt havde vi svag vind fra syd, altså lige imod. Det er de forkerte steder, vi har valgt på denne tur! Det blev til ca. 36 sm. og 7 timers sejlads. Vi bliver i Kerteminde til søndag, har inviteret Andreas’ forældre til middag i morgen aften, så tager de vore gaster med hjem. Vi har haft et lille problem med hjemmesiden. Der har i en kort periode ikke været adgang til serveren. Efter en opdatering blev den ikke startet automatisk, men problemet er løst, og der er igen adgang til siden. Det har været meget varmt i dag, og varmen skulle fortsætte de næste par dage. Der er varsel om kraftige byger i morgen, måske med torden. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ballen (Samsø) - Sejerø (torsdag) d. 25. juni 2020
Det er fortsat et rigtigt flot sommervejr med varme og rolige vindforhold, lidt for rolige til at sejle for sejl, og vi havde ikke for meget brændstof, så vi måtte tanke lidt, inden vi forlod Ballen. Det blev kun til det mest nødvendige - de skulle have 12,50 kr. pr. liter diesel. Lidt dyrt, når det ellers koster under 8,50 kr. Vi havde planer om at sejle til Sejrø, en tur på ca. 17 sm, men den blev lidt længere. Ude langs trafiksepareringen er der oprettet et skydeområde, og da vi nærmede os det, blev vi kaldt op af Storebælts Trafik og gjort opmærksom på, at vi nærmede os et skydeområde. Havde vi ikke haft AIS, kunne de ikke se, hvem det var, der nærmede sig området, men det kunne de nu. Vi kunne ikke se eller høre nogen skydning, men valgte at sejle uden om området, en ekstra tur på knap 1 time, så det blev til 22 sm. i stedet. Det var en næsten tom havn, vi kom til på Sejrø i modsætning til Ballen, der var fyldt godt op. Da vi kom tilbage til havnen, efter en længere travetur, kom Espresso med Torben og Anne Mette og lagde til ved siden af os. Det er nogle sejlervenner, vi har kendt i mange år, og det blev til et hjerteligt gensyn og en hyggelig aften rundt om grillen, hvor snakken gik. Andreas og Marie-Louise gjorde atter et ihærdigt forsøg på at skaffe lidt mad – fisk, men heller ikke denne gang lykkedes det. Da de var tilbage, og vi sad og sludrede lidt, kom en dreng gående med en stor fisk. Han havde stået ved siden af Andreas ude på molen - der var en der ærgrede sig! Det blev en rigtig flot aften på Sejrø, og de lover mere godt vejr i de næste dage. Vi har planer om at sejle til Kerteminde i morgen. En sommerhilsen fra Sejerø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ballen (Samsø) (onsdag) d. 24. juni 2020
Vi har taget en overliggerdag i Ballen på Samsø. Besætningen på Nausikaa er forøget med et par ekstra gaster i disse dage. Marie-Louise og Andreas, hendes kæreste, er påmønstret. I går var vi så heldige at træffe Ole og Inger Lise, nogle sejlervenner gennem flere år, og de tilbød, at vi kunne låne deres bil i dag, så skipper gik ud til dem i morges for at hente bilen. Vi har så været en tur rundt på Samsø, startede med at køre til Besser for at besøge Morgan museet, men det havde desværre lukket. Derfra gik turen til Issehoved, hvor vi travede en lang tur rundt i den storslåede natur. Frokosten blev indtaget i Nordby, og tilbageturen gik via havnen i Nordby og Tranebjerg. Vi var inviteret til eftermiddagskaffe hos Ole og Inger Lise og fik afleveret bilen med tusind tak for lån. De unge mennesker ville hellere tilbringe eftermiddagen ved stranden, det var det også lige vejr til. Vi har haft sol fra en skyfri himmel, meget svag vind og varmt, et rigtig dejligt sommervejr. Samsø er åbentbart et populært feriested, vi har mødt flere bekendte. En sommerhilsen fra Samsø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Ballen (Samsø) (tirsdag) d. 23. juni 2020
De lover rigtig flot vejr i de kommende dage, så vi har provianteret lidt og er taget afsted på en lille ekstra tur inden sommerferien. Vi var så heldige, at vort ældste barnebarn Marie-Louise og hendes kæreste Andreas var færdige med skolen og godt ville med. De blev afleveret på Kolding havn om morgenen af vores søn Morten. Vi havde gjort båden klar og satte straks kurs ud af fjorden og havde sat Ballen på Samsø som dagens mål. En tur på ca. 46 sm. Vi havde håbet på, at vi kunne sejle for sejl, men der var ingen vind at sejle på. Til tider var der spejlblankt vand, så de fik desværre ikke prøvet at sejle for sejl i dag. Håber på lidt mere vind de kommende dage, selv om det ikke ser alt for lovende ud. Vi nåede Ballen havn efter knap 7½ time for motor. Det var en fyldt havn, vi kom til, og det overraskede os lidt så tidligt på sæsonen, men det lykkedes os at finde en fin plads inderst ved gæstebroen. Der gik ikke mange minutter, før Marie-Louise og Andreas havde fundet badetøjet frem og var ude at bade. Vi havde besluttet at grille aftensmaden - det blev lidt af et cirkus. Hou Maritime Efterskole var også på besøg i havnen med et utal af både og 175 elever. De fyldte godt oppe ved havnens gril, men det lykkedes at få varmet maden. Efter aftensmaden ville vi ud for at besøge Ole og Inger Lise, nogle sejlervenner, vi mødte første gang i Skotland i 2006. På vej ud til dem fik vi øje på dem oppe på en restaurant, og aftalte at de skulle komme ud til os, når de var færdige med at spise. Det blev til en rigtig hyggelig aften ombord, og det endte med en aftale i morgen, hvor vi kunne låne deres bil til en tur rundt på Samsø. Det var Sankt Hans aften, men det så vi ikke noget til. Ingen bål, alt var aflyst på grund af coronavirussen. Det tegner til at blive en meget stille nat rent vejrmæsigt. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Haderslev (mandag) d. 15. juni 2020
Så blev det sommer, og vejrudsigten lover, at det fortsætter de kommende dage, så vi besluttede at tage et par dage fri fra de projekter, vi har i gang derhjemme. Det bliver desværre kun en kort tur denne gang, da vi har en aftale med tandlægen på onsdag. Vi havde talt om at sejle til Endelave, men da der ikke var megen vind, og turen sikkert ville blive for motor, foreslog skipperinden, at vi kunne sejle til Haderslev - der skulle vi alligevel bruge motoren, så det gjorde vi. Vi fik dog lidt vind, så vi kunne sejle en del for sejl ned til indsejlingen til Haderslev fjord. På turen ned til Årø mødte vi de første tyske sejlere, der havde fået lov til at komme op til deres både fra i dag. Turen ind gennem fjorden fik os til at tænke tilbage til de sydfranske floder i 2018, dog manglede vi sluserne og de små flodpramme. Det var en halvtom, havn vi kom ind til med masser af gæstepladser; vi var 3 både, der havde taget turen ind gennem fjorden. Det blev til en travetur rundt i byen med et besøg hos nogle bekendte. Vi fik en rigtig flot aften i havnen i Haderslev, helt stille og lunt, vi sad ude til langt ud på aftenen. En solskinshilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Årøsund - Kolding (onsdag) d. 3. juni 2020
Det rolige og lune vejr fortsatte i dag, men så skulle det også være slut for denne gang. De melder regn og noget køligere vejr i de kommende dage, så vi sejlede hjem til Kolding. Det er en lidt anden måde at sejle på, vi benytter os af i år. Normalt har vi haft fri/ferie eller sejlet nede i Middelhavet i forudbestemte perioder. I år vil vi se på vejrudsigten og sejle, når det er fint vejr, eller sådan nogenlunde fint vejr. Så vi holder en lille pause, inden vi tager afsted igen. Turen i dag blev også på fladt vand, næsten havblik og for motor. Det blev til godt 20 sm. og knap 3½ time. En lidt kortere pinsetur end planlagt på grund af vejrudsigten. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Drejø - Årøsund (tirsdag) d. 2. juni 2020
Det blev en rigtig flot sommerlig dag. Vi stod op til en kølig, men fin morgen på Drejø. Desværre lugtede der af rådden tang, en ikke særlig behagelig lugt til morgenkaffen. Hvordan mon der lugter her, når det engang bliver varmt? Vi havde sat Årøsund som dagens mål, en tur på ca. 33 sm. Det blev en meget afslappet tur på fladt vand, for det meste havblik, så motoren fik lov til at klare fremdriften. Efter 5½ time anløb vi Årøsund og kom endnu engang til en havn med masser af grønne/frie pladser. Det blev til en fin travetur rundt i Årøsund og langs vandet, og sikke en aften vi havde! Det er første rigtigt lune aften, vi har haft i år, og vi nød det. Vi forventer at anløbe Kolding engang i morgen eftermiddag. En sommerlig hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg - (Birkholm) - Drejø (2. Pinsedag) d. 1. juni 2020
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Faaborg og efter morgenkaffen, med brød fra den lokale bager, var vi klar til at fortsætte vor tur rundt i det sydfynske. Vi hvde sat Birkholm som dagens mål, en tur på ca. 17 sm. Vi havde en NØ-lig vind, som varierede mellem svag og let til frisk, så vi havde lidt at sejle på, og det blev da også en fin tur for sejl, selv om det til tider gik lidt langsomt. Vi nåede frem til Birkholm ved halv to tiden, men måtte opgive at komme ind i havnen. Vi gik på grund i indsejlingen og måtte vende om. Der var ikke dybt nok, selv om de skriver, at der er 2 m. Indsejlingen er nok sandet til, eller også var det meget lavvandet. Der lå ellers store både inde i havnen. Vi vendte rundt og sejlede tilbage til Drejø, der ligger ca. 3 sm fra Birkholm; her var til gengæld masser af ledige pladser og vand nok. Det blev til ialt 20 sm og godt 4 timers sejlads. Drejø er en fin ø, det blev til en længere tur tværs over øen. Vi var ude og se den gamle havn på nordsiden af øen; en havn, som kun mindre motorbåde kan besejle. Det blev en rigtig fin aften på Drejø, selv om der var en smule sø ind i havnen. Det aftog, da vinden lagde sig helt, og vi fik havblik. Vi havde planer om at fortsætte vort ø-hop i det sydfynske, men med den vejrudsigt de lige er kommet med, frontpassage på torsdag med efterfølgende koldere vejr, vender vi nok stævnen mod Kolding. En hilsen fra det sydfynske øhav.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Avernakø - Faaborg (Pinsedag) d. 31. maj 2020
For nogle dage siden lovede de rolige vindforhold hele ugen og de næste dage, men som sædvanlig kom det ikke til at holde stik. Indrømmet - de ændrede det i går og meldte frisk vind for i dag, så det kom ikke helt bag på os. Vi stod op til en kold og blæsende morgen, og vinden tiltog til hård vind (11-12 m/sek.) i løbet af formiddagen. Da vi ikke har travlt, besluttede vi os for at se tiden an og nyde pinsefrokosten på Avernakø. Vi var indstillet på at tage en overliggerdag på Avernakø, men i løbet af eftermiddagen lagde vinden sig, og det blev sejlvejr. Vi sejlede til Faaborg, en lille tur på ca. 4 sm. Det var lidt af en omvæltning at komme fra Avernakø, hvor en kold vind fra NØ stod ind i havnen, og til Faaborg, hvor der var læ og helt stille, og solen bagte ned i cockpittet. Det var en god beslutning at sejle til Faaborg, selv om vi ikke på forhånd havde planer om at besøge Faaborg i denne omgang. Nu, vi var i der, benyttede vi lejligheden til at få besøgt skippers forældres gravsted og få frisket gravstedet op med nye blomster, som ikke var lette at finde en Pinsedag, hvor de fleste forretninger havde lukket, men det lykkedes. Det blev en rigtig flot aften i Faaborg havn. En blæsende hilsen fra det sydfynske.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Assens - Avernakø (Pinselørdag) d. 30. maj 2020
Det blev en kold nat i Assens, så vi havde lidt gang i oliefyret, inden vi stod op. Så snart solen kom lidt op på himlen, kom temperaturen også op. Efter lidt proviantering i Assens var vi klar til afgang sydpå. Vi havde sat Avernakø som dagens mål, hvis der altså var plads. Det blev igen en tur for motor på grund af meget svag vind agten fra. Vi nåede Avernakø ved 14:30 tiden efter ca. 24 sm. Der var meget god plads i havnen på Avernakø, den var kun halvt fyldt op. Det blev til en lang travetur Avernakø rundt. Vi kom for sent til rejsningen af Majtræet, som de kalder det, i Avernakø by; det bliver rejst hvert år Pinselørdag om formiddagen. Det stod flot nymalet og med friske kranse af syrener. Majtræet i Munke var ved at blive malet og var endnu ikke rejst. Alt stod i fuldt flor på øen, en rigtig flot tur. Om aftenen begyndte det at lufte fra Ø, og det blev køligt, men ellers en rigtig flot dag. I morgen havde vi planer om at sejle til Svendborg, men de har ændret lidt på vejrmeldingen. De melder frisk NØ-lig vind, lige imod til Svendborg, så vi får se, hvad det bliver til. En pinsehilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Assens (fredag) d. 29. maj 2020
Så blev vi klar til at tage på en forlænget pinsetur. De nye tæpper til båden blev meldt klar til afhentning i morges, så da de var hentet og lagt i, var der afgang. Vejret var rigtig flot, sol fra en skyfri himmel, varmt og helt stille, og de melder flot vejr den næste uges tid. Vi havde besluttet at sejle sydpå ned til det sydfynske øhav. Vi ved ikke, hvornår der bliver åbnet for tyske sejlere, men så længe de ikke må komme herop, burde der være god plads i havnene; de fylder normalt meget. Det var som sagt stille, og vi havde da også næsten havblik på turen til Assens, så det blev motorsejlads. Der var rigtig god plads i Assens. Vi kom afsted fra Kolding kl. 14:30 og anløb Assens kl. 18:40, en tur på ca. 22 sm. Det blev en flot aften med middag i cockpittet, men så snart solen forsvinder, bliver det køligt. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bogense - Kolding (søndag) d. 24. maj 2020
Så er vi atter hjemme i Kolding efter en kold, våd og blæsende tur fra Bogense. Havde det ikke været for coronavirussen, så kunne skipper godt have tænkt sig tilbage til lidt varmere himmelstrøg. Vi vågnede op til en meget kold og blæsende morgen i Bogense og vidste ikke, om vi skulle blive og håbe på bedre vejr i morgen eller trække i sejlertøjet og sejle hjem. Vi valgte det sidste; det så heller ikke for godt ud i morgen formiddag, rent vejrmæssigt. Det blev som sagt en meget kold og våd tur hjem. Det trak med kraftige byger, der indeholdt en hel del vind. Vi målte 16,9 m/sek. i den ene byge. Vinden var i VSV, lige imod ned til Strib, så det blev for motor. Der var en del sø, som sædvanligt i Tragten, og en pæn modstrøm. Vi nåede Kolding efter knap 5 timer. De fleste af dem, der var taget på Kr. Himmelfartsferie, var allerede kommet tilbage i går - det forstår vi godt. Vi fik gang i oliefyret, fik varmen over en god frokost og tog en lille slapper, inden vi kørte hjem. En kold hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Horsens - Bogense (lørdag) d. 23. maj 2020
Vi var klar til afgang fra Horsens kl. 9 og efter at have vinket farvel til besætningen på Pax, (ikke noget med kram i denne Coronatid), satte vi kurs ud ad Horsens fjord. Vi sejlede det første stykke ud til Alrø for motor, syntes det gik for langsomt for sejl, næsten læns. Fra Alrø gik det for sejl ud mod Kattegat/Lillebælt. Det gik rigtig fint ud til As Hoved nord for Juelsminde. Vinden var øget til 6-7 m/sek. og med lidt slæk på skøderne gik det fint. Fra As Hoved skulle vi mere mod syd, op mod vinden. Det gik også fint ned til Bjørnsknude, hvor vi skulle spidse yderligere op for at komme ned i Tragten. Vinden var nu oppe på 8-9 m/sek., og med sø og vind lige imod gik vi i stå, og det ville tage lang tid at komme ned til Strib. Vi tog en hurtig beslutning, faldt af og fik slæk på skøderne og satte kurs mod Bogense. Jeg skal love for, at vi fik fart på og anløb Bogense ved halv totiden. Turen i dag blev på 25 sm. og tog 4½ time. Vinden tiltog yderligere i løbet af eftermiddagen, hvor vi nåede op på en lille kuling – 14,4 m/sek. Det bliver spændende at se, om det bliver sejlvejr i morgen, ellers bliver vi til på mandag. Det blæsevejr, som vi fik i dag, havde de ikke meldt. Alt vel ombord. En meget blæsende hilsen fra Bogense.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Horsens (fredag) d. 22. maj 2020
Vi havde besluttet at tage en overliggerdag i Horsens. Der var flere småting, vi ikke havde fået med ned i båden, og dem kunne vi ligeså godt købe i Horsens, så vi var på en lille indkøbstur rundt i byen. Det var et udmærket vejr om formiddagen, hvor solen kom igennem, men det varede desværre ikke ret længe, før det trak sammen igen og begyndte at regne, som de havde varslet. Det begyndte stille og roligt, men tog til i løbet af eftermiddagen og om aftenen styrtede det ned. Det blev en aften i ly under cockpitteltet. (Den cava og de jordbær, vi havde inviteret besætningen fra Pax over til, var købt i solskin!)Vi har planer om at sejle hjem i morgen. En våd hilsen fra Horsens.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Horsens (Kr. Himmelfartsdag) d. 21. maj 2020
Så fik vi båden gjort klar. Der er sat sejl på, det meste udstyr er ombord, mad og drikke til nogle dage er også klaret, så da vejrmeldingen lovede pænt vejr de kommende dage, besluttede vi at tage afsted. Vi havde ikke lavet nogen plan, havde talt om Kalvø og Dyvig, men også Endelave eller Snaptun. Det blev strømmen i Lillebælt, der afgjorde, om vi skulle syd eller nord på. Der var ca. 1½ knobs nordgående strøm i bæltet, så turen gik nord på. På vej op gennem Lillebælt fik vi en SMS fra Jakob. De meddelte, at de var på vej til Horsens, så det gav mulighed for, at vi kunne ses i løbet af weekenden. Vi droppede Endelave; var bange for, at havnen var overfyldt i det gode vejr og besluttede at gå ind til Snaptun og fortsætte til Horsens i mogen. Det var lidt pudsigt - uden for Hjarnø mødte vi Pax med Jakob og familien, der kom nord fra. En SMS med en invitation til en G&T kl. 18:00 i Horsens gjorde, at vi droppede Sanptun og fulgtes med dem til Horsens. Vi valgte at sejle ind i bunden af trafikhavnen, hvor der er lavet en ny gæstehavn til ca. 20 både. Var lidt spændt på, om der var plads. Der var masser af plads, der lå kun en enkelt båd. Det var et rigtig dejligt gensyn med Jakob, Maiken, Julie og Kasper og en god G&T. Med sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Falsled - Kolding (torsdag) d. 7. maj 2020
Vi havde aftalt at mødes på havnen i Falsled kl. 07:00 og med knap 1½ times kørsel til Falsled, skulle vi tidligt op. Vi havde fået Morten til at hente os på havnen i Kolding (så havde vi bilen på havnen, når vi kom hjem med båden). Inge Lise ville godt med til Falsled og være med til at sejle båden hjem. Morten ville så hjælpe os med at håndtere masten og rigge båden til i Falsled. Alt forløb efter planen, og kl. 09:00 var vi klar til at kaste fortøjningerne og sætte kurs mod Kolding. Det luftede pænt, men vinden skulle lægge sig i løbet af dagen, så det skulle nok gå. Vinden lagde sig nu ikke så meget som lovet, så det blev med lidt sprøjt på dækket. Vi havde ikke fået sat sejl på, så det var en tur for motor. Der var bedst inde under sprayhooden og med sol ind i cockpittet. Der var ikke mange både på vandet, men de, der var, førte alle det danske flag - det var lidt specielt. Normalt er her mange tyske sejlere, men Danmark er stadig lukket for udenlandske sejlere på grund af Coronavirussen. Vi ankom til Kolding kl. 15:30 efter ca. 38 sm. Vi havde en del kraftig modstrøm op gennem Lillebælt. Vi ligger nu fortøjet på vores plads i Kolding Nordhavn og skal nu have gjort båden klar til årets sejlture. Vi havde oprindeligt planlagt at deltage i FTLF’s flotille til Skotland (er med i planlægningsgruppen), men på vej hjem til Kolding fik vi en e-mail fra FTLF, hvor de aflyser alle flotiller i år, så det bliver ikke til noget med en tur til Skotland i år. Det kom nu ikke som en stor overraskelse. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vester Hæsinge (hal) - Falsled (onsdag) d. 6. maj 2020
Så kom vi i vandet med lidt forsinkelse. Det var oprindeligt planen, at vi skulle have været søsat i mandags, men et lille uheld under transporten forsinkede søsætningen. Der skulle en lille reparation til, inden vi atter var klar til at komme i vandet. Søsætningen gik helt efter planen, og båden ligger nu i Falsled havn. Det var planen, at vi ville rigge båden til i dag, men vi var for lidt mandskab til at tumle masten, og der var ingen hjælp at hente på havnen i Falsled, så vi udsatte det til i morgen tidlig. Det var også lige før, at det blæste for meget til at rigge båden til i dag. Det blæste med en frisk vind ude fra havet, og det var hundekoldt. Vi aftalte med Jens (bådebyggeren), at vi skulle mødes på havnen i morgen kl. 07:00. En kold hilsen fra skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  2021  »2020«  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001